imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Giga frissítéseket kapott az Apple TV


Alig egy hónapja jelent meg Apple TV-re és Apple TV 4K-ra a tvOS 11, azóta pedig több kisebb-nagyobb frissítéscsomag is érkezett. Lássuk, mi változott, miért érdemes frissítened!

Mielőtt az elmúlt hetek iOS 11 problémái miatt a címet és leadet olvasván máris elkattintanál, várj még egy pillanatot. Sok újdonságot hozott ugyanis a tvOS 11, az újabb változatai pedig fontos biztonsági réseket foltoznak. Emellett nem csorbult a sebesség, stabil maradt a rendszer, szóval az új funkciókat élvezve zökkenőmentesen használhatjuk továbbra is az Apple TV-t.

tvOS 11

A 4K és HDR funkciókon kívül a most következő újdonságok mindegyike elérhető 4. generációs Apple TV-re is.

Egy főképernyős mód

Ha egy háztartásban több Apple TV is használatban van, akkor szinkronizálhatjuk tartalmukat, ahogy több azonos fiókhoz tartozó iOS eszközét is. Így akár a nappaliban, akár a hálóban szeretnénk tévézni, mindig ugyanaz a főképernyő fogad majd minket. Ehhez a Beállítások > Fiókok > iCloud > Egy főképernyő menüpontot kell aktiválni.

Automatikus megjelenés

A tvOS 10-ben megjelent a sötét felhasználói felület. Mindenki máskor szeret tévézni, elalvás előtt vagy inkább nappal: az Apple TV automatikusan napszakhoz alkalmazkodik mostantól. A Beállítások > Általános > Megjelenés menüpontból választhatjuk ki, hogy a világos, a sötét, vagy az automatikus megjelenítést szeretnénk használni. Utóbbiban semmi varázslat nincsen, helyzetünkből tudja az eszköz, hogy mikor kel és nyugszik a nap, ehhez igazítja a megjelenést.

AirPods

Hasznos eszköz, de nem mindenhez. Vagy mégis? Az AirPods-t most már az Apple TV is támogatja, ami szuper lehetőség azoknak, akik késő este csendben szeretnének tévézni. A párosítás ugyanolyan egyszerű, mint iPhone-on, nincs vacakolás.

tvOS 11.1

A rendszer néhány napja elérhető legfrissebb változata semmi újdonságot nem hozott, azonban mindenkinek ajánlott letöltenie, hiszen az Apple befoltozta a WPA2 Wi-Fi szabvány sebezhetőségeit. Ez a probléma minden eszközt érint egyébként, ezért érdemes iPhone-on, Apple Watch-on és Macen is a legfrissebb szoftververzióra frissíteni a biztonság kedvéért.

tvOS 11.2 béta

Bár ez a frissítés még béta fázisban van, de megoldja majd az Apple TV 4K eddigi legnagyobb problémáját. Ugyanis az, hogy az új Apple TV már 4K képes, önmagában nem sokat árul el: 4x annyi képpontot nézhetünk mint eddig, ugyanakkora területen. Ha ez a négy pont egymás mellett ugyanolyan színnel világít, akkor közelről nézve részletgazdagabb a kép, viszont távolabbról aligha.

Ezért az Apple TV 4K támogatja a HDR10 és Dolby Vision színmegjelenítéseket. Előbbi színcsatornánként 10 biten tárol információkat, míg utóbbi 12 biten tárolja a vörös, a kék és a zöld színeket külön-külön. Ez a HDR10-nél nyolcszor több színt jelent, ennyivel részletgazdagabb a kép.

Csakhogy ezek megjelenítésére nem minden tévé képes, vagy nem ugyanakkora képfrissítés párosítással. Például bizonyos tavalyi LG OLED tévék esetén fordulhat az elő, hogy a tévé 60Hz-es frissítést támogat HDR10 mellett, míg a Dolby Vision megjelenés csak fele ekkora rátával érhető el.

Ekkor az Apple TV 4K automatikusan a rosszabb színbeállításokat választja a magasabb képfrissítés oltárán. Az Apple eddig ezt azzal indokolta, hogy szerintük fontosabb a fluidabb megjelenés, mint a részletgazdagabb kép, és nem bízta a felhasználókra a választást. Ennek hamarosan vége, a frissítés után az adott tartalomhoz megfelelő képfrissítést és dinamika tartományt állíthatunk majd be automatikusan. Így mindig a lehető legjobb minőségben nézhetünk majd filmeket vagy játszhatunk játékokat.

Egyebek

A tvOS 11 óta a fejlesztőknek már nem csak 200 MB áll a rendelkezésükre egy-egy alkalmazásnál. Ezt az Apple kitolta 4 GB-ig, ami változásokat hozhat az elérhető Apple TV appok tekintetében. Emellett az Apple TV az AirPlay 2-t is támogatni fogja, valószínűleg a HomePod megjelenésével egy időben válik majd elérhetővé az új képtükrözés.

Hogyan frissíts?

  1. Nyisd meg a Beállításokat
  2. Keresd a Rendszer, majd a Szoftverfrissítések menüpontot
  3. Nyomj a Szoftverfrissítés opcióra vagy kapcsold be az Automatikus frissítést

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!