imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Gigabüntetést kapott az EU-tól az Apple


Legalábbis az EU ezt akarja, ki is szabták a valaha volt legnagyobb bírságot az Apple-re, ugyanis az Európai Bizottság szerint az Apple tiltott állami támogatást vett igénybe Írországtól.

A több mint 4000 embernek munkát adó üzem (ahova korábban bejutott az Irish Examiner nevű lap egy munkatársa) az egyik legnagyobb foglalkoztató a városban, továbbá az Apple 2009 óta összesen 100 millió eurót (közel 31 milliárd forintot) fektetett be a helyszínen, szerepe az ír gazdaságban sem elhanyagolható. Ez a világ egyetlen olyan, az Apple tulajdonában lévő gyára ahol iMaceket gyártanak.

Azonban az Európai Bizottságot nem ez érdekli, hanem az a szerintük különleges elbánás, amiben az ír kormány az Apple-t részesítette. Brüsszelben jelenleg is vizsgálják, hogy az európai joggal és versenyszabályozással összhangban történt-e, hogy az Apple 10%-os adókedvezményt kapott az ír kormánytól, ami feszegeti a határokat, mert ezáltal az állam direkt beavatkozott a gazdaságba és versenyelőnybe hozott valakit a konkurenciával szemben. Kvázi így találta jogellenesnek majdnem négy éve az Európai Bizottság azt is, ahogy a magyar állam százmilliárd forinttal akarta „kimenteni” MALÉV-ot. A többi már történelem, a MALÉV csődbe ment.

„Az Apple Írországtól tiltott állami támogatást kapott, versenytorzító hatású adókedvezmény formájában.”

A vizsgálat még 2014-ben indult, most végül pontot tettek az ügy végére, és úgy döntöttek, hogy az Apple-nek meg kell fizetnie a tartozását kamatostul, ez pedig irdatlan sok pénz, még Apple mércével mérve is. 13 milliárd eurót, azaz 4000 milliárd forintot követel az EU. Viszonyításképp, ennyi pénzt kapott Magyarország a tavalyi egész évre gazdaságfejlesztésre, de akár kilenc 4-es metróvonal építésére is elég lenne ennyi pénz. Az Apple-nek közel 5 hónapig ingyen kellene dolgoznia, hiszen nagyjából 5 hónap alatt termel ennyi profitot a cég.

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 08:  UK UNCUT supporters protest at a Starbucks coffee shop near Regent Street on December 8, 2012 in London, England. UK UNCUT are holding a day of protests at various Starbucks throughout the United Kingdom after the coffe chain were revealed to be paying almost no corporation tax.  (Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images)
Fotó: Peter Macdiarmid/Getty Images

Az EU több éve és több cég, mint például az Amazon, a Google és a Starbucks ellen is harcot folytat, mert az EU szerint ezek a vállalatok rengeteg adót „kerülnek el”. Az Apple például mindössze 1, később pedig 0,5 százalék adót kellet fizessen európai eladásai után, ez pedig jelentősen kevesebb mint egyéb cégektől követelt 12,5 százalék. Az ügy érdekessége, hogy az Európai Bizottság Írországot marasztalja el, nem az Apple-t, szerintük ugyanis maga Írország kötött törvénytelen megállapodást.

Bár az Európai Bizottság döntése a mai napon megszületett, Írország és az Apple is fellebbezett a döntés ellen, ez pedig azt jelenti, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósága vizsgálja majd, ez pedig még akár évekig is elhúzódhat.

Tim Cook egy nyílt levélben kommentálta az eseményeket:

Üzenet az európai Apple-közösséghez

Harminchat éve, jóval az iPhone, az iPad, sőt, a Mac bemutatása előtt Steve Jobs megalapozta az Apple működését Európában. Akkor értette meg a cég, hogy szüksége lesz egy helyi központra, ha európai ügyfeleket is ki szeretne szolgálni. Így 1980 októberében az Apple 60 alkalmazottal gyárat nyitott az írországi Corkban.

Abban az időben Cork a magas munkanélküliséggel és a rendkívül alacsony beruházási kedvvel küzdött. De az Apple vezetői látták a tehetségben gazdag közösséget, és hittek abban, hogy serkenthetik a növekedést, ha a cég elég szerencsés ahhoz, hogy túléljen.

Azóta folyamatosan jelen vagyunk Corkban, annak ellenére, hogy voltak olyan időszakok, amikor nem voltunk biztosak a dolgunkban. Mára közel 6000 embert foglalkoztatunk Írországban. Nagy többségük továbbra is Corkban dolgozik – köztük az első alkalmazottakkal –, több különböző területen, az Apple globális tevékenységének részeként. Számtalan nemzetközi cég követte az Apple példáját a corki beruházással, így a helyi gazdasági helyzet most jobb, mint valaha.

A siker, mely az Apple corki növekedését is serkenti olyan innovatív termékekből származik, melyeket szívesen használnak az ügyfeleink. Ezeknek a termékeknek köszönhetően több mint másfél millió munkahely jött létre Európa-szerte – munkahelyek az Apple-nél, több százezer munkahely a kreatív alkalmazásfejlesztőknek az App Store-nak köszönhetően, és munkahelyek a gyárakban és egyéb beszállítóknál. Számtalan kis- és középvállalat függ az Apple-től, és mi büszkén támogatjuk őket.

Felelős vállalatként büszkék vagyunk arra is, hogy Európa-szerte hozzájárulhatunk a helyi gazdaságok és a helyi közösségek fejlődéséhez. Ahogy az évek folyamán növekedett a cégünk, úgy váltunk Írország legnagyobb adófizetőjévé, az Egyesült Államok legnagyobb adófizetőjévé és a világ legnagyobb adófizetőjévé.

Az évek során az ír adóhatóságoktól kaptunk útmutatást azt illetően, hogy hogyan feleljünk meg az ír adózási törvényeknek – ugyanazt az útmutatást, amely bármelyik másik ott működő cég számára elérhető. Ahogy minden országban, az Apple Írországban is követi a törvényeket, és minden adót megfizet, amivel tartozik.

Az Európai Bizottság át akarja írni az Apple történetét Európában, és figyelmen kívül hagyja az ír adótörvényeket, felforgatva a nemzetközi adórendszert. Az augusztus 30-án kiadott ítélet szerint az Apple különleges bánásmódban részesült az adózást illetően. Ez az állítás sem a törvények, sem a tények szempontjából nem megalapozott. Soha nem kértünk, és soha nem is kaptunk semmilyen különleges elbánást az adózásunkkal kapcsolatban. Most abban a szokatlan helyzetben találjuk magunkat, hogy visszamenőleg kell további adókat megfizetnünk egy olyan kormánynak, mely azt mondja, nem tartozunk többel annál, mint amit eddig is kifizettünk.

A Bizottság lépése példa nélküli, és komoly, messzire mutató következményei lehetnek. Gyakorlatilag az indítványozza, hogy cseréljék le az ír adótörvényeket olyan törvényekre, amilyeneknek a Bizottság szerint lenniük kéne. Ez hatalmas csapást mérne az EU tagállamainak szuverenitására a saját adóügyeiket illetően, és a jogbiztonság európai elvére. Írország fellebbezni fog a Bizottság döntése ellen, és az Apple is így fog tenni. Bízunk benne, hogy megváltoztatják a Bizottság döntését.

Alapjaiban véve a Bizottság vizsgálata nem arról szól, hogy mennyi adót fizet az Apple. Arról szól, hogy melyik kormány gyűjtse be a pénzt.

A nemzetközi cégek adózása meglehetősen bonyolult, ugyanakkor világszerte elfogadott egy alapvető elv: a cégek nyereségét abban az országban kell megadóztatni, ahol az értéket létrehozták. Az Apple, Írország és az Egyesült Államok egyetért ebben a kérdésben.

Az Apple esetében szinte a teljes kutatás és fejlesztés Kaliforniában zajlik, így a nyereségünk nagyobb része után az Egyesült Államokban fizetünk adót. Az Amerikában működő európai cégeket ugyanezen elv alapján adóztatják meg. A Bizottság most azt akarja, hogy visszamenőleg változtassák meg ezeket a szabályokat.

Ennek az ítéletnek az Apple egyértelmű célba vételén kívül a legmélyebb és legkárosabb hatása az európai befektetésekre és munkahelyteremtésre lesz. A Bizottság elvei alapján minden Írországban és Európában jelen lévő cég hirtelen azzal a veszéllyel találja szembe magát, hogy olyan törvények alapján követelnek tőlük adókat, melyek korábban soha nem léteztek.

Az Apple régóta támogatja a nemzetközi adózási szabályok megreformálását azért, hogy ezek egyszerűbbek és áttekinthetőbbek legyenek. Hiszünk benne, hogy a változásokat megfelelő jogalkotási folyamatoknak kell megelőzniük, melyeket megvitatják az érintett országok vezetői és állampolgárai. És ahogy bármilyen más törvény esetében, ezeket sem szabad visszamenőleg alkalmazni.

Elkötelezettek vagyunk Írország mellett, és a jövőben is további beruházásokat tervezünk, ugyanazzal a szenvedéllyel és elköteleződéssel a vásárlóink kiszolgálását illetően. Meggyőződésünk, hogy végül érvényesülnek a tények, és az a jogrend, melyen az Európai Unió alapszik.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!