imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Gigagyárat épít Magyarországon a Samsung


A Samsung akkumulátorokat gyártó részlege hatalmas gyárat készül telepíteni az országba. A befektetés mértéke közelíti a 100 milliárdos értéket.

Tegnap vicceskedve megjegyeztük, hogy ha Törökország csábító ajánlat lehet az Apple számára, akkor ennyi erővel Magyarország is. Itt is vannak adókedvezmények, sőt még a munkaerő is jóval olcsóbb.
Valószínűleg a Samsungnál is olvasták a cikket, mivel egy friss hír szerint – hogy, hogy nem -, éppen Magyarországra tervezi telepíteni a cég egyik legnagyobb akkumulátor gigaüzemét.

A Samsung SDI, a vállalat akkumulátor gyártó részlege megerősítette a gyár építésének tervét. A cég 358 millió dollárt tervez befektetni a létesítménybe, azaz közel 100 milliárd forintos beruházásról van szó. A tervek szerint az üzem valamikor 2018 második felében kezdené meg a termelést. Méretét tekintve sem egy aprósággal lesz dolgunk. A 330 ezer négyzetméteres alapterületű gyárat Gödön tervezik megépíteni előzőleg kijelzőgyártásnál felhasznált, újrahasznosított építőanyagokból.

A részleg olyan partnerekkel dolgozik együtt, mint például a BMW, így Samsung akksi hajtja többek közt az i3-as modelleket is. A helyválasztást azzal indokolta a vállalat, hogy a legtöbb európai gyártónak vannak Magyarországhoz aránylag közel üzemei. Ezáltal a cég reményei szerint az új gyárral jócskán lefaraghatnak a szállítási költségekből, valamint könnyebben tudják majd tartani az iramot az autógyártók növekvő igényeivel.

A beruházásról Jeong SehWoong, a cég ügyvezető alelnöke így nyilatkozott:

A magyarországi gyár építésének köszönhetően elkezdhetjük kialakítani az elektromos autó akkumulátorok gyártásának stratégiáját Európában is. Ezen felül lényegesen magasabb minőségű szolgáltatásokat tudunk majd biztosítani európai partnereinknek számára

A célhoz méltóan az üzem kifejezetten nagy teljesítményű lesz, bár ebben egyelőre a Tesla marad a király, a maga könnyed 150 gigawattórás nevadai gyárával. Ehhez képest – bár konkrét adatokat még nem tudunk – a Samsung becsült 2,5 gigawattórás teljesítőképessége nevetségesnek tűnhet. Ugyanakkor még így is képes lesz 50 ezer tisztán elektromos autót ellátni akkumulátorral.

A Tesla rekordteljesítményű  akkumulátor gyára Nevadában
A Tesla rekordteljesítményű akkumulátor gyára Nevadában

Olyannyira, hogy a Samsung ebből a gyárból tervezi ellátni az egész közép- és kelet-európai piacot lítium-ion akkumulátoraival. A gyártók hibrid és tisztán elektromos járműveinek folyamatosan emelkedő számát elnézve teljesen érthető a lépés. Arról nem is beszélve, hogy könnyen megeshet, hogy a jövő Apple autói is ilyen akksikból kapják majd a kraftot…

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!