imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Gigantikus napelemfarmot épít az Apple


Az üzlet megköttetett, hatalmas napelemfarm fog épülni Nevadában. A terv szerint 2019-re el is fognak készülni a munkálatokkal, amely majd a renói adatközpontot fogja ellátni megújuló energiával.

Az Apple sosem spórolt a környezetbarát megoldásokon, így a köztudatban is az a kép alakult ki róla, hogy az egyik, ha nem a legzöldebb cég a világon. Az NV Energy-vel kötött megállapodásuk értelmében hamarosan egy nagyszabású napelem-farmot fognak építeni a cég számára, ami egy olyan adatközpontot fog ellátni energiával, amely a Siri, a FaceTime és iMessage forgalmát kezeli.

Screen-Shot-2017-01-11-at-11.47.08

Jó érzéssel töltheti el a felhasználókat (köztük engem is), hogy a napi sok száz üzenetváltást és nagyobb adatforgalommal járó műveleteket környezetkímélő módon tehetjük. Köztudott például, hogy a Google messze nem fordít ekkora figyelmet erre a kérdésre. Így minden egyes kereséssel romboljuk a minket körülvevő környezetet, csakúgy mintha tömegközlekedés helyett autót választanánk vagy elavult fűtésrendszert használnánk az otthonunkban.

A keresőóriás már dolgozik az ügyön, igyekszik az Apple-höz hasonlóan cselekedni és azért nincs is annyira lemaradva, nyilván kicsit nehezebb a dolguk, hisz jóval nagyobb az adatforgalmuk, így több szerverre és sokkal több energiára is van szükség. Az Apple után a Facebook a második legkörnyezetkímélőbb cég, ellenben az Amazon még a Google-t is jócskán túlszárnyalja. Azon már meg sem lepődünk, hogy a keleti cégek fittyet hánynak az egészre. Még a legjobbak között is ők állnak a legrosszabbul.

Apple napelemek

Az NV Energy szerint a megállapodás megköttetett a Apple-lel, az építés megkezdéséhez az engedélyeket pedig heteken belül be fogják nyújtani. A szerződés szerint az energiaellátó az Apple Energy hálózathoz hasonlóan a felgyülemlett felesleges áramot eladja lakossági és kereskedelmi felhasználásra. Erre nagyjából 5 megawattot kívánnak majd fordítani.

A cupertinói vállalatnak egyébként nem titkolt célja, hogy minden boltját megújuló energiával működtesse (amennyire az lehetséges), ahogy azt teszi már régóta az összes adatközpontjánál is. A bővülés azt is hordozza magával, hogy valószínűleg tartani akarják a lépést a folyamatosan növekvő adatmennyiséggel.

apple-campus-2-augusztus-cover

Ám nem a nevedai komplexum lesz az egyetlen napelemes projektje mostanában az Apple-nek, a hamarosan átadásra kerülő Apple Campus 2 főhadiszállás tetejét is végig napelemek fogják borítani. A tervek szerint az Apple-űrhajó teljes mértékben önellátó lesz, így környezetkímélő közegben fogják a munkájukat végezni a mérnökök az almás vállalatnál.

Forrás: Apple Insider

iPad

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!