imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Gigantikus VLC frissítés érkezett


Azt hiszem, a VLC egyike azon szoftvereknek, amit senkinek nem kell bemutatnom azok közül, aki látott már számítógépet – operációs rendszertől függetlenül. A hétvégén, a 3.0-ás verzió kiadásával pedig ismét tettek egy lépést afelé, hogy ez így is maradjon.

A VLC tulajdonképpen egyetlen szoftvertermékben sűrít egybe mindent, ami jó az internetben. Egyrészt teljes mértékben ingyenes. Nincsenek pro verziók, reklámmentes kiadások vagy bármi hasonló. Egyszerűen a fejlesztői nem kérnek érte egy kanyi vasat sem, ami igazából nem is tudom, hogyan éri meg nekik (valószínűleg sehogy, önkéntesek készítik), mindenesetre nagyon jófej dolog.

Másrészt pedig nyílt forráskódú, azaz teljes nyugalommal másolható, terjeszthető, módosítható, szétszedhető, megehető és hasonlók. Végül, de nem utolsó sorban pedig végtelenül univerzális. Az egy dolog, hogy multiplatform, azaz több operációs rendszerre is létezik hivatalos verzió, de hogy még a leölt Windows Mobilokat is támogassa a Linux, Android, iOS, Windows, macOS mellett az már tényleg egy másik szintje a multi-platformságnak. Arról nem beszélve, hogy nincs az a fájlkiterjesztés, amivel ne birkózna meg. Megszámlálhatatlan fájltípust támogat, egyszerűen, gyorsan, letisztult formában.

Röviden tehát szeretjük a VLC-t, még ha a dizájn nekem mindig is egy kicsit túl avíttosnak hatott. A szeretet pedig nem fog megszűnni a jövőben sem, főleg ezután a 3.0-ás „Vetinari“ frissítés után, ami a hétvégén jött ki. Az újítások többsége valószínűleg fel sem fog tűnni az egyszeri felhasználóknak, pedig elég sok minden történt. Ennek oka, hogy a VLC ismét egy lépéssel a kor előtt jár, és olyan formátumok támogatása került a lejátszóba, amelyeket optimista becslések szerint is csak pár év múlva fog használni szélesebb néptömeg (360 fokos videók, 8K lejátszás, stb.). Ja, és végre flat stílusú ikont kapott macOS-en! Nézzük a legfontosabb újításokat:

  • alapértelmezett hardveres dekódolás a 4 és 8K anyagok érdekében
  • iPhone X, Face ID támogatás
  • 360 fokos videók
  • 3D audio
  • HDMI passthrough
  • Chromecast támogatás
  • Blu-ray Java menük
  • 10bit és HDR
  • Helyi hálózati tárhelyek, NAS-ok kezelési
  • SMB, FTP, SFTP, NFS támogatás

És ezek még csak a legfontosabbak, a teljes changelog kinyomtatásához egy kisebb erdőre lenne szükség. Ha esetleg idáig nem használtad volna a szoftvert, de kipróbálnád, iOS-re az App Store-ból, macOS-re pedig a VLC hivatalos weboldaláról tudod letölteni, természetesen ingyen és bérmentve.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!