imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Gigászi frissítést kapott a YouTube


Nem csak a mobil alkalmazás, hanem a böngészős verzió is alaposan megújult, beleértve az ikonikussá vált logót is. Az új funkciókat valószínűleg mindenki imádni fogja.

Az iOS és a YouTube app viszonyára tökéletesen illik a méltán nagy sikerű Lagzi „áramlopó” Lajcsi által megénekelt „se veled sem nélküled; csiki-csuki állapot” kifejezés. A YouTube egyike volt a legkedveltebb, és legtöbbet használt gyári iOS alkalmazásoknak, amelyek minden egyes iPhone-on ott figyeltek. Egészen az iOS 6-ig, amikorra betetőzött a Steve Jobs által hirdetett termonukleáris háború a Google és az Apple között. Az egyik atomcsapás pedig az volt az Apple részéről, hogy leszedték a YouTube-ot a gyári appok listájából.

Persze háború ide vagy oda, azt azért természetesen nem merték eljátszani, hogy még az AppStore-ból is kitiltsák a Google alkalmazásait, így a YouTube-ot bárki visszatehette a készülékére mindenféle megerőltetés nélkül.Persze természetes, hogy gyakorlatilag mindenki visszatette, mivel a legnépszerűbb videómegosztó platformról van szó (aminek teszem hozzá gyorsan, kicsit több létjogosultsága van gyári appnak lenni, mint mondjuk a Stocks-nak).

Mindegy is, nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a YouTube így vagy úgy, de már jó ideje szerves része az iOS-nek, így mindig örülünk, ha fejlesztenek az alkalmazáson. Márpedig a Google most egy nagyobbat fejlesztett, mutatjuk az újdonságokat.

Kezdjük is mindjárt a logóval. Idáig ugye a kis piros lekerekített sarkú téglalap a TUBE szót ölelte körbe. Az ikon átalakult egy play gombra, és a YouTube felirat elé csúszott. Nem mondanám, hogy olyan ikonikus, mint amit megszoktunk, de tény, hogy jobban jelképezi a platform mostani irányvonalait. A navigáció is átláthatóbb lett az alkalmazásban, megszűnt az oldalról behúzható sáv, helyette mindent az alsó menüsávból vezérelhetünk.

Az új logó.

Aminek talán a legjobban örülhetünk, hogy az éppen játszott videók kezelése is intuitívabb lett. Ha a jobb vagy bal oldalra koppintunk lejátszás közben minimum kétszer egymás után, akkor 10 másodperces adagokban tudunk előre/hátra tekerni. (Minél többször nyomunk rá, annál többször 10 másodpercet). Hasonló módon lépegethetünk a playlistek egyes elemei között is.

A másik „összeteszem a két kezem és az ég felé nézve áldom a fejlesztőket” típusú újítás, hogy a jövőben a vertikálisan (azaz természetellenesen, gyalázatos módon) felvett videók igazodni tudnak majd a képernyőhöz, így nem kell két baromi vastag fekete sávot bámulnunk, hanem figyelhetünk a lényegre. Biztos belátták, hogy sosem lesznek képesek kinevelni ezt a szokást az emberiségből, inkább alkalmazkodtak. (A funkció csak később válik mindenki számára elérhetővé).

Ezeken felül megjelent az appban is a lejátszás sebességének módosítási lehetősége, illetve a videó aljáról felhúzható videóajánlások, amit mondjuk személy szerint én elég idegesítőnek találok, de biztos van olyan, aki szereti. Az új Material dizájn esztétikához jobban illeszkedő külalak viszont elég bejövős. Eltűnt a nagy piros felső sáv, több a tér és a fehér szín, illetve valamivel nagyobbak lettek a videók előnézeti képei is. Az újdonságok nagy részét egy videóban is összefoglalta a Google. Íme:

Azonban nem csak a mobilos app, hanem az asztali nézet is megújult. Itt is jobban érvényesültek a Material dizájn tervezési elvei, mint korábban. A legfontosabb viszont a Dark Mode érkezése. Igen, mostantól sötét témát is választhatunk. Ez a lehetőség elvileg idővel a mobil appba is érkezni fog, aminek valószínűleg majd a jövendőbeli iPhone 8 tulajdonosok fognak a legjobban örülni.

A fentebb leírt újítások többsége már mindenki számára elérhető, csak ne felejtsétek el frissíteni az alkalmazást, ha az nem frissült volna magától.

Forrás: Macrumors és The Verge

Multimédiás tartalmakat az iPaden a legszórakoztatóbb fogyasztani. Szerencsére a kifutó iPad Pro modellek most hihetetlen kedvezményes áron lehetnek a tieid a teljes élményhez.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!