imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Giroptic iO teszt – Örökítsd meg a legszebb pillanatokat 360°-ban


Az okostelefonokhoz csatlakoztatható 360°-os kamerák piaca meglehetősen furcsa eszközöket kínál azok számára, akik mindent látó, körbeforgatható fotókat szeretnének készíteni iPhone-nal. Ezek közül is az egyik legkompaktabb termékkel, a Giroptic iO-val ismerkedtünk meg alaposabban az elmúlt hetekben.

Amikor Viktor meghozta az iO-t, meglehetősen furcsán nézegettem, forgatgattam, hogy ezzel vajon mit is kellene kezdeni. Bevallom őszintén fogalmam sem volt, hogy eszik vagy isszák az ehhez hasonló cuccokat, de a cég neve valahonnan nagyon ismerős volt. Miután feltúrtam az internetet a témában, két megállapításra jutottam.

Az egyik, hogy a 360°-os kamerák kinézetre úgy néznek ki, mintha azok még csak koncepciók volnának, nem kész termékek. A másik, hogy a Facebook F8 konferenciájáról volt ismerős az eszköz, ahol a cég 4 000 darab ugyanilyen kamerával vezette be a résztvevőket a 360°-os szelfik világába. Előbbiről bővebben egy kicsit később.

Az eszköz pofás kis dobozban érkezett, kicsit nyújtott, felülről leemelős fedéllel, amit levéve egyből elénk tárul a termék. Egy kamerára egyáltalán nem emlékeztető, 6-7 centis kiegészítőről van szó, ami ránézésre műanyag, tapintásra viszont nagyon masszív anyagból készült házba csomagolták. A fehér külsőt egy kék rácsúsztatós alkatrész védi, ami egyben segít majd a csatlakoztatásnál stabilizálni a kamerát.

Ja igen, mert hogy sok hasonló vezeték nélküli eszközzel ellentétben ez egy főleg szelfizésre való lencse, amit a Lightning csatlakozóba kell dugnunk. Itt egyből fel is jegyeznék egy hatalmas piros pontot a fejlesztőknek, akik gondoltak a telefontokok vastagságára is: simán rámegy az Apple szilikontokjára, sőt a vastagság miatt még valamivel stabilabb is volt az eszköz az iPhone 7-emre csatlakoztatva.

Az App Store-ból két alkalmazás áll a rendelkezésünkre a használatához. Ezek közül elég csak az iO 360-at letöltenünk, hiszen annak ellenére, hogy dedikált videotelefonálásra való alkalmazás is készült, egyetlen appban minden elérhető. Általában akkor szoktam videochatelni, amikor tőlem távol tartozkodó családtagjaimmal vagy barátaimmal beszélgetek. Ez egyébként pont aktuális, közülük az egyik nemrég külföldre utazott tanulni, és gyönyörű helyeken jár. Kár, hogy a vonal túlsó oldalán nincs kéznél egy Giroptic iO, hiszen akármikor felhívhatna és különösebb gond nélkül mindent megmutathatna abból, amit éppen lát.

A használata egyébként nagyon egyszerű, csak csatlakoztatni kell és magától el is indítja az alkalmazást, amivel egyébként akár élő videót is kirakhatunk a Facebookra, a YouTube-ra vagy más felületekre (akár egyéni kiszolgálóra is). Így nemcsak egy emberrel, hanem akár több ezer felhasználóval oszthatjuk meg egyszerre a valós idejű élményeinket. Ha esetleg a hagyományos, offline felhasználásnál maradnánk, arra is számos lehetőség van: készíthetünk szelfiket (igen, mivel minden esetben 360°-ban lát, így képtelenség nem szelfizni vele), szelfivideókat, vagy timelapseket, ha éppen ahhoz van kedvünk.

Ezeket az imént említett két közösségi média felület önmagában is kezeli, valójában pedig bármilyen platformon megoszthatjuk, tovább küldhetjük ezeket a tartalmakat, hiszen mindegyikhez egyedi linket generálhatunk. Az elkészített képeket 3 féle képpen nézhetjük meg: hagyományos giroszkópos körbeforgatás, összenyomhatjuk gombpanorámának, vagy duplázhatjuk és bármely iPhone kompatibilis VR headsettel vagy egy egyszerű Google cardboarddal is körbenézhetünk a térben.

Amit nagyon fontos kiemelni, hogy az eszközt fejjel lefelé tudjuk használni. Ennek egészen egyszerű az oka: mivel a Lightning portba csatlakozik, ezért egyéb esetben a tartó kezünkkel a kép jelentős részét kitakarnánk. Két darab 195°-os kameralencse képét mossa össze a szoftver teljesen valós időben.

Ez azt jelenti, hogy használat közben iPhone 7-en egyáltalán nem kellett várni, minden azonnal történt. A hatalmas lencséknek egy nagy hátrányuk van: állandóan összetapicskolja az ember, ami nagyon meglátszik a képen. Persze gyorsan meg lehet szokni, hogy hové szabad nyúlni és hová nem. Sőt a gyártó egy műanyag tárolót is mellékel, így zsebre is vághatjuk, amikor éppen nem használjuk, amiért újabb piros pont jár.

A Giroptic iO 1 920 x 9 60 felbontású 30 kockás MP4-re képes, állóképben 3 840 x 1 920-as JPEG-et készíthetünk. A lencsék alá egy 915 mAh-s aksi került, ami nem csak ránézésre tűnik soknak, ez egy napos intenzív használatot simán kibír. Azért is fontos, hogy külön aksival szerelték fel, mert így nem a telefon akkumulátorát meríti, a használatával ugyanannyi marad az iPhone üzemideje, ami nagyon nagy előny.

Ami csak később tűnt fel nekem, hogy mikrofont is szereltek a lencsék alá. Ez különösebben nem növeli meg a hangminőséget, inkább csak arról lehet szó, hogy az eszköz takarja a telefon alsó mikrofonjait, amit ezzel korrigált a gyártó. Végeredményben szép megoldás, mert egyébként egyáltalán nem tűnt fel, hogy nem a saját mikrofonját használja az iPhone.

Egy ilyen kiegészítőnél szerintem nagyon fontos, az amúgy szép képminőség mellett, hogy kényelmes legyen használni. Megveszi az ember, súlyos tízezreket kicsenget érte, de ha macerával járna a használata, akkor nem venné többet a kezébe. Nos, elsőre furcsa, hogy a telefon aljára kell pattintani és fejjel lefelé kell fogni a telefont. Néhány használat után viszont ez egyáltalán nem zavaró. Lévén, hogy plug & play, ahogy már korábban is említettem, csatlakoztatáskor azonnal megnyílik az alkalmazás.

A cikk elején szintén említett koncepció kérdésre visszatérve, megnézegettem, hogy a végeredményben hasonló termékek pontosan hogyan is működnek, és tapasztalataim szerint óriási előnye a Giroptic iO-nak, hogy a mérnökök ezt a megoldást választották, szemben például a külön, 3 lábú állványon álló, vezeték nélküli eszközökkel. Ha belegondolunk, ennek nagyon egyszerű az oka. Az esetek többségében nem kell sehova sem lerakni, nincs szükségünk még egy szabad kézre, tényleg olyan mint, amikor fotózunk a telefonunkkal.

Ehhez csupán a fordított fogással kell megbarátkoznunk, valamelyest a súlya miatt elsőre nem egyértelmű, hogy hol kell a kezünkkel betámasztani ahhoz, hogy biztonságosan tudjuk tartani. Egyébként pedig, amikor már nem használjuk, akkor egy pici tokban akár zsebben is elfér, nem kell egy gömbszerű botot hurcibálnunk, műanyag lábakkal az alján.

Végszóként pedig nem is maradt más hátra mint, hogy összegezzünk. A Giroptic kompakt formába csomagolta a 360 fokos kamerázást, ami főleg kézi használatot tesz lehetővé. A szoftveres háttér során odafigyeltek arra, hogy ne kelljen másoknak felesleges alkalmazásokat letölteniük ahhoz, hogy az általunk készített képeket, videókat meg tudják nézni, esetleg videochatelni tudjanak velünk.

A kép és hangminőségben sem találtam kivetni valót, nincs benne wow faktor, de nagyon szép képeket készít. Az anyaghasználat nagyon tetszett, ahogy az is, hogy nem kell levennünk a telefontokot a csatlakoztatáshoz. Az akkumulátor kapacitása bőven elegendő, szuper előnye, hogy nem az iPhone aksiját szipkázza. Ezen felül pedig tud minden olyan funkciót, ami egy ilyen eszköznél felmerül.

A doboz tanúsága szerint iOS 8 a minimum rendszerkövetelmény, így minden Lightning csatlakozós iPhone-ra és iPadre rápattintható, nem kell a legfrissebb hardvert megvásárolnunk hozzá. Úgyhogy, ha sokat utaztok, kirándultok, járjátok a világot, akkor ez egy szuper eszköz arra, hogy útközben 360°-os felvételeket készítsetek, és ezen keresztül minden emléket megörökítsetek

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!