imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Gondolatolvasó készüléket fejlesztett az MIT


A méltán híres amerikai magánegyetem és kutatóintézet, a Massachusettsi Műszaki Egyetem ismét rászolgált hírnevére. Ezúttal egy olyan készüléket fejlesztettek ki, amely képes megérteni a “belső beszédet”. Összekötve egy digitális asszisztenssel, a lehetőségek szinte végtelenek…

Az MIT kétség kívül a világ egyik legismertebb, leginnovatívabb műszaki egyeteme, nem egy fejlesztés érkezett már a kampusz laboratóriumaiból. Ezúttal egy meglehetősen sci-fi ketyerével álltak elő a mérnökök, amely lehetővé teszi, hogy a természetes nyelv használatával kommunikálhassunk a gépekkel. Idáig még semmi meglepő nem lenne a dologban, ezt tesszük a Sirivel való diskurálás során is, csak hogy az AlterEgo névre keresztelt projektben még a szánkat sem kell kinyitni a kommunikáció során.

Bár úgy hangozhat mintha gondolatolvasás lenne, valójában ennél egy fokkal földhözragadtabb technológiáról van szó – igaz nem sokkal, így a címben szereplő kis túlzás talán megbocsátható bűn. Az AlterEgo ugyanis nem a fejünkbe lát bele, hanem a beszédképző szervek kívülről láthatatlan mozgásait képes érzékelni a „belső beszéd“ során.

Amikor beszélünk, beszédképző szerveink minden egyes beszédhang kiejtéséhez felvesznek egy úgynevezett artikulációs konfigurációt. Az artikulációs konfiguráció lényegében azon szervi „beállításokat“ jelenti, amelyek felvételével az adott beszédhang kiejthető.

Például egy [g] beszédhang esetében a hangszalagok egymásnak feszülnek, a nyelv posztdorzális területe a lágy szájpadlásnál zárat képez, az ajkak kinyílnak. Ezután a hangszalagok alatti, úgynevezett szubglottális nyomás növekedni kezd, amely ha elér egy bizonyos szintet felpattintja a hangszalagokat és beindul a zöngeképzés folyamata. A levegő tovább áramlik a már említett, nyelvvel képzett veláris zárhoz, majd elegendő nyomás esetén azt is felpattintja, végül a szájüregen keresztül távozik a kívánt beszédhang, esetünkben egy zöngés, veláris, explozíva.

Ami különösen érdekes, hogy ezt az artikulációs gesztust, ha nem is teljes egészében, de fő momentumait tekintve akkor is végrehajtjuk, ha csak belül, „magunkban beszélünk“. Ezt nevezzük belső beszédnek. A belső beszéd tehát egy sor jellegzetes, egy-egy beszédhangra jellemző izommozgással is jár, amelyek bár kívülről egyáltalán nem látszanak, megfelelő műszerekkel detektálhatóak. Pontosan ezt teszi az AlterEgo is. A készüléknek hála tehát úgy beszélhetünk a gépekkel, hogy a szánk végig csukva marad, és kívülről senki ember fia meg nem mondja, hogy mit mondtunk éppen.

Ezt az egészet ráadásul megfejelték egy visszacsatoló résszel is, azaz egy csontvezetéses „fülhallgatóval“. Tehát a fülünk teljesen szabadon marad, a gép a válaszát a koponyacsont rezgetésével tudatja velünk, amelyet képesek vagyunk hangként dekódolni. Kicsit hangzatosan összefoglalva tehát száj nélkül beszélhetünk, és fül nélkül hallhatunk. Mondtam én, hogy sci-fi eszközről lesz szó…

Nyilván az AlterEgo még javában fejlesztési fázisban van, ennek köszönhetően meglehetősen csúnyán mutat a viselőjén, és egyelőre elég kezdetleges kommunikációra képes. A technológia viszont már megszületett, innentől csak kicsit csiszolni kell rajta.

Nem nehéz továbbgondolni a jövőt, amikor ennek az eszköznek egy fejlettebb változatát beültetik a bőr alá a koponyára szerelve, kívülről teljesen láthatatlan formában. Te pedig a személyi asszisztenseden keresztül (amelyek remélhetőleg szintén ugrásszerűen fejlődnek addigra) azonnal hozzáférsz az egész internethez, jelentősen kibővítve ezzel az ember kognitív képességeit.

Hihetetlen korban élünk! De tényleg.

(via MIT)

A színeket halló kiborg hasonlóan hihetetlen történetét olvastad már?

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!