imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Google is bemutatta saját AR megoldását


Ami az Apple-nél az ARKit, az a Google-nél az ARCore lesz a jövőben. A két megoldás nagyon hasonlít egymásra mind tudásban, mind pedig funkciókban egyaránt.

Szemben az Apple-lel, a Google-nek már a mostani bejelentés előtt is voltak AR próbálkozásai. A próbálkozás szó tényleg a legpontosabb kifejezés, amit a Project Tangóra lehet mondani, hiszen a kiváló, akkoriban különösen innovatív elképzelés azóta sem találta meg magának az utat a népszerűség felé. A Google most egy új, az Apple által is használt stratégiával próbálja megközelíteni a kérdést, amely minden bizonnyal tényleg a jövő zenéje lesz.

Hogy elébe menjünk a ki másolt kit kérdésnek, röviden vázoljuk fel az AR helyzet jelenét és múltját. A Google 2014-ben, azaz már három éve bejelentette a Project Tango nevű, lényegében az AR-t célzó megoldását. Nyilván akkoriban rengeteg elképzelés keringett a technológia lehetséges felhasználhatóságáról. Az otthonok 3D-s feltérképezésétől kezdve szinte mindenig, de a kezdeti sci-fi fantáziák végül megállapodtak ott, ahol körülbelül most is tart az AR: virtuális objektumok mozgatása, áthelyezése, animálása a valós térben, természetesen a telefon kijelzőjén keresztül.

Volt viszont egy súlyos gond az elképzeléssel, ami végül gátat szabott annak, hogy maradéktalanul sikeresnek könyvelhessük el a Project Tangót. Speciális hardver kellett hozzá (szenzorok, “térérzékelős” kamera, bivaly hardver). Éppen emiatt pár referenciának szánt telefonon kívül, melyekbe direkt a megfelelő célhardvert építették, nem nagyon tudott máshol is megjelenni a dolog, kiváltképp nem a végfelhasználóknál. A projekt tehát mondhatni elakadt.

Az AR, mint olyan viszont egyre több gyártót kezdett el érdekelni, különösképpen az Apple-t. Ebből az érdeklődésből lett végül az idei WWDC-n bemutatott ARKit, melynek segítségével az AR rövid időn belül felhasználók millióihoz juthat ténylegesen el. Ismét arról van szó tehát, hogy bár nem az Apple találta fel a spanyol viaszt, arra viszont ők jöttek rá, hogy miként csinálhatnának egy meglévő technológiából olyan produktumot, mely akár további vásárlókat is vonzhat a céghez. A trükk leginkább abban rejlik, hogy az ARKit-hez nem kell semmilyen speciális hardver (nyilván az aránylag erős processzort kivéve), a meglévő készülékek is alkalmasak lesznek a használathoz. Magyarul nem a gombhoz kell a kabátot varratni.

Ezzel pedig az Apple beletenyerelt a tutiba. Úgy tűnik, a Google is érezte, hogy sokkal több potenciál van az AR-ben, mint amennyit a Project Tangóval ki tudtak belőle sajtolni, így maguk is új utak után néztek. Ez lett az ARCore, ami lényegében az ARKit Androidos változata. A másolás kérdését jobb hagyni, mivel szinte kizárt hogy az Apple-ről copyztak volna, hiszen egy ilyen megoldás kidolgozása nem lehetséges két és fél hónap alatt, márpedig az Apple ennyi ideje mutatta be az ARKitet.

Most hogy ezt tisztáztuk, térjünk vissza az ARCore-hoz. Először is a technológia egyelőre kvázi tesztfázisban van. Jelenleg csak a Google Pixel és a Samsung Galaxy S8 kompatibilis vele, feltéve ha Android 7.0 Nougat vagy magasabb verziószámú rendszer fut a telefonokon. Természetesen ennél a Google-nek nagyobb ambíciói vannak a platformot illetően. A publikus rajtra sokkal több telefon támogatását tervezik, olyannyira, hogy a technológiát 100 millió Androidos eszközre tervezik eljuttatni.

Ez pedig nem kevés. Sokan ennél a pontnál kissé cinikusan megjegyezték, hogy oké, de mivel minimum Android 7.0 szükséges a működéshez, a Google egyelőre ne reménykedjen exponenciális növekedésben. Ebben abból a szempontból mindenképpen van ráció: míg az új iOS a bemutató után pár hónappal már az iPhone-ok minimum 80%-án fut, addig a Nougat egy évvel a bemutatása után is csak az Androidos készülékek 13,5%-ig jutott el a fragmentáltság miatt. Ezek alapján hasonló terjedési sebesség jósolható a most bemutatott Android 8.0-nak is. Ugyanakkor hozzá kell tennünk, hogy annyi Androidos telefon van használatban, hogy még ezekkel az alacsony értékekkel sem kizárt a 100 milliós nagyságrend elérése.

Tudásában és funkcióiban egyébként nagyon fog hasonlítani az ARKit és az ARCore. Egy érdekességet emelnénk most csak ki külön, amely az elmondottak alapján minket, Apple-ösöket is érinthet. A Google szerint ugyanis a web ”kiemelt jelentőségű komponense lesz az AR jövőjének”. Ennek fényében kiadtak egy speciális böngésző prototípust a webfejlesztők számára, ezáltal lehetőséget adtak nekik arra, hogy kicsit kísérletezgethessenek az AR-rel. A Google azt reméli a dologtól, hogy a jövőben így olyan weboldalak készülhetnek, amelyek valamilyen módon implementálják majd az ”AR-élményt”. Ráadásul úgy, hogy ahhoz mind az Androidos, mind az iOS-es felhasználók hozzáférhessenek.

Ha részletesebben érdekel a dolog, látogass el a Google ARCore-nak dedikált weboldalára.

Forrás: Macrumors

A hivatalos állásfoglalás szerint az ARKit csak A9 vagy A10 processzorral rendelkező termékeken fog futni. Ilyen például az iPhone SE és az iPhone 7 is. Szerencsére most mindkettő akciós áron lehet a tiéd.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!