imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Google I/O legfontosabb bejelentései


Kezdetét vette a Google évente megrendezett fejlesztői konferenciája a kaliforniai Mountain View-ban. Az eseményt úgy is nevezhetnénk, mint a Google saját WWDC-je: itt jelentik be, hogy milyen újdonságokra érdemes számítani a jövőben a cégtől.

Sosem árt, ha tisztában vagyunk vele, hol is tart épp a konkurencia, hiszen ehhez képest tudjuk pozicionálni az Apple teljesítményét is. Nem tudom, az Androidosok hogy vannak vele, de a bejelentések alapján nekem úgy tűnik, hogy nem ez volt a legizgalmasabb keynote-ja a Google-nek. Nézzük a legfontosabb újdonságokat…

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója az idei konferencián.

Google Assistant iOS-re

Igen, az újdonságok listáját rögtön egy olyan bejelentéssel kezdjük, ami leginkább csak Apple-ösöket érinti: megérkezett a Google Assistant iOS-re is, már le is lehet tölteni az App Store-ból. A kommentek alapján elég jónak ígérkezik, bár én még nem próbáltam. Ezen a héten már kiszivárgott a hír, így annyira nem lepődtünk meg rajta, de alapvetően baromi jó, hogy lesz viszonyítási alapunk a Siri tudásához.

Merthogy az Assistant elég frissnek számít, egész konkrétan a tavalyi I/O-n mutatta be Sundar Pichai, a Google CEO-ja. Az asszisztens kifejezetten okosnak tűnik, főleg mivel képes kontextusba helyezni a kérdéseinket, vagyis ha megkérdezzük tőle, hogy ki rendezte az Avatart, majd utána, hogy miket rendezett még ő, össze tudja kötni, hogy végig James Cameronról beszéltünk. Hogy az iOS-re tervezett testvére mennyit örökölt a tudásból, azt még nem tudjuk, ha kipróbáltuk, lehet írunk majd róla.

Google Home

Az Amazonhoz hasonlóan a Google is fizikai testet adott személyi asszisztensének Google Home néven tavaly. Ez kapott most még több új funkciót, amik közül talán a legizgalmasabb, hogy személyre szabottan tudja kezelni a felhasználókat. Tehát például más lejátszási listát játszik le, ha te mondod neki, hogy indítsa el a kedvenc playlistedet, és mást, ha a párod (persze csak ha nem vagytok annyira közös hullámhosszon, hogy a kettő lista megegyezik). Ez pedig elég menő szerintem.

Ezen kívül egyre több külső streaming szolgáltatást tud már kezelni, így a Spotify, Soundcloud, és Deezer hármasán felül támogatja majd az Apple Music-ot is. Valamint a Bluetoothnak köszönhetően Androidról, iOS-ről és bármilyen más Bluetooth-os készülékről lehet nyomatni a muzsikát.

Google Photos

A Google első számú fotós alkalmazása elsősorban kibővített megosztási lehetőségekkel fog okosodni, jönnek az automatikusan összeállított fényképalbumok (hasonlóan az iOS-hez), és a Suggested Sharing, ami lényegében azt tudja, hogy egy bulika után összegyűjti a vállalhatóbbnál vállalhatóbb fotókat a jelenlévő személyekről, majd felkínálja az opciót, hogy küldd el nekik, hadd szembesüljenek vele, mekkora ordenáré állat módjára viselkedtek. Vagy valami ilyesmi, ha jól értem.

Ezen kívül érkezik egy egész király kis fotós szolgáltatás is, a Photo Books, bár gondolom ez Magyarországon nem lesz elérhető. A felhasználók a Google algoritmusainak segítségével kiválaszthatnak pár fotót, amik a legjobban sikerültek mondjuk a családi nyaraláson, majd 10 dollárért cserébe kapnak egy puhafedeles, vagy 20 dollárért egy keményfedeles valódi, kézzel fogható fényképalbumot postán. Not bad.

Bár a show egyértelműen a fenti három szolgáltatásról/termékről szólt, azért volt még pár közepesen izgalmasabb bejelentés is. Továbbra is pörög a VR téma, jönnek új streaming lehetőségek a YouTube-ra, illetve a Smart Reply funkció megérkezik majd az iOS-es Gmail alkalmazásba is.

Ez utóbbi azt tudja, hogy a beérkezett üzenetekre automatikusan felajánl majd három előre legenerált választ, amik ha stimmelnek, elég lesz rányomni a küldés gombra, nem kell egy betűt se gépelnünk. A legjobb az egészben, hogy az algoritmusok megtanulják, hogyan szeretünk válaszolni, így személyre szabja az üzeneteket: ha például „Kedves Ernő!”-t szoktál írni megszólításnak, akkor azt, ha „Kedves Ernő, …”-t, akkor meg azt.

Gmail for iOS

Nyilván csak a „köszönöm, megkaptam” típusú rövidebb sablon válaszoknál fog működni, és abban se vagyok biztos, hogy magyarul ért majd, de alapvetően jónak ígérkezik. Leszámítva azt, hogy ezek szerint minden levelet végig fognak olvasni az algoritmusok.

Ennyi volt tehát a Google I/O, remélem azért a WWDC egy fokkal érdekesebb lesz…

Forrás: Macrumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!