imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Google Motion Stills: lenyűgöző GIF-ek az élő fotóidból


A Live Photos, vagyis „élő fotók” funkció az iPhone 6s-sel jelent meg az Apple telefonjain tavaly szeptemberben. Sokan eddig is a közel 30 éves GIF-ekhez hasonlították őket, de technikailag ezek inkább képek és rövid videók kombinációi némi hanggal. Most viszont a Google legújabb, Motion Stills nevű appjával igazi GIF-eket készíthetünk belőlük, nem is akármilyeneket!

Valószínűleg mindenki találkozott már olyan képekkel, melyeken a háttér mozdulatlan, és csupán a téma, vagy a kép egyes részei mozognak. Nos, valami ilyesmit próbál elérni a Motion Stills, bizonyos esetekben meglepően jó eredménnyel. Az app tehát a Google képstabilizáló technológiáját használja, ennek segítségével készít elég látványos ismétlődő GIF-eket, melyeket – mivel teljesen általános szabványról beszélünk – bárhol, bárkivel könnyedén megoszthatunk. Sőt, akár több élő fotót is összefűzhetünk, és így rövid videókat csinálhatunk belőlük. Mindezt közvetlenül a telefonunkon, akár internetkapcsolat nélkül is.

Motion Stills

A technológia kifejlesztéséhez a Google rendelkezett a megfelelő alappal, ugyanis több száz millió videót stabilizáltak, illetve sorozatban lőtt képekből készítettek videókat a szervereik – ilyen helyzetekben jön jól az, hogy a cég imádja, ha minden adatunkhoz hozzáférhet. A kihívás persze az volt, hogy az egészet az iPhone-on valósítsák meg, melynek számítási kapacitása azért lényegesen kevesebb, mint a szerverfarmoké. Ehhez jött jól a Google Research-féle GLOP, amit nem tárgyalunk részletesen, de akit érdekel, itt olvashat róla.

Motion Stills

További érdekesség, hogy a látványos hatás eléréshez az alkalmazásnak külön kell tudnia választani a jelenet előterét és hátterét, ami azért nem minden esetben magától értetődő. Ezt szintén egy elég profi algoritmussal oldják meg, kiválasztják a kezdő és a végpontokat, sőt, a homályos képkockákat mellőzik a végeredményből. Akár hogy is, a módszer elég jól működik, persze érdemes olyan képekkel próbálkozni, ahol tényleg van értelme a téma mozgásának a háttér előtt.

Motion Stills

A Google Motion Stills ingyenesen tölthető le az App Store-ból, értelem szerűen főleg iPhone 6s-re érdemes beszerezni. A Google nem titkolt célja, hogy a későbbiekben más szolgáltatásokba, például a Google Photosba is beépítsék a technológiát, ha sikerül még jobbra csiszolni a Motion Stills segítségével.

• Motion Stills letöltése az App Store-ból (iPhone, ingyenes)
iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!