imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Gorilla Glass az iPhone kijelzője?


Időről időre felmerül egy-egy cikk alatt, hogy vajon milyen üvegből készül az iPhone kijelzője. Ha rákeres valaki a neten sem egyértelmű a válasz, ugyanis az Apple több beszállítója is titkos. Így van ez a Corning céggel is, akik a Gorilla Glass-t gyártják.

Bár hivatalosan sosem erősítették meg, egy kis utánajárással könnyedén rájöhetünk, hogy már az első iPhone kijelzőjének az üvege is Gorilla Glass volt. Ez kideríthető az Apple és a Corning közti pénzmozgásokból, illetve ha fellapozzuk a Walter Isaacson Steve Jobs életrajzáról szóló könyvét, találunk egy fejezetet, ami részletesen foglalkozik a témával. Ha nem olvastad a könyvet, most elolvashatod ezt a részt:

A fém után Jonyra néztem, és azt mondtam neki, hogy meg kell ismernünk az üveget

– mesélte Jobs. Az Apple-boltok- hoz hatalmas kirakatokat és üveglépcsőket alkottak. Az eredeti elképzelés szerint az “iPhone-nak ugyanúgy műanyag kijelzője lett volna, mint az iPod-nak, de Jobs úgy döntött, jobb lenne – elegánsabb és meggyőzőbb -, ha az üvegből készülne. Úgyhogy elkezdett olyan üveget keresni, ami erős, és jól ellenáll a karcolásoknak.

Az üveg gyártásához a nyilvánvaló helyszín Ázsia lett volna, ahol az üzletek üveg kiegészítői is készültek. De Jobs barátja, John Seely Brown, aki a New York állam északi részén fekvő Corning Glass igazgatósági tagja volt, azt ajánlotta, hogy keresse meg a cég fiatal és dinamikus vezérigazgatóját, Wendell Weekset. Úgyhogy Jobs felhívta a Corning központi számát, közölte a nevét, és kérte, hogy kapcsolják be Weekshez. Egy titkáránál kötött ki, aki felajánlotta, hogy átadja az üzenetét. „Nem, én Steve Jobs vagyok! – tiltakozott. – Kapcsoljon be!” A titkár nem volt rá hajlandó. Jobs felhívta Brownt, és elpanaszolta, hogy a „szokásos keleti parti szarakodást” kellett elszenvednie.

Amikor Weeks értesült erről, ő is felhívta az Apple központi számát, és kérte, hogy kapcsolják be Jobshoz. Azt mondták neki, hogy foglalja írásba a kérését, és küldje el faxon. Amikor Jobsnak elmondták, mi történt, megtetszett neki Weeks, és meghívta Cupertinóba.

“Jobs vázolta neki, hogy az Apple-nek milyen típusú üvegre lenne szüksége az iPhone-hoz, és Weeks elmondta, hogy a Corning a ’60-as években kifejlesztett egy kémiai cserén alapuló eljárást, amellyel képesek ún. gorillaüveget gyártani. Az anyag hihetetlenül kemény, de soha nem találtak hozzá piacot, úgyhogy a Corning leállt a gyártásával. Jobs kételkedett benne, hogy tudnák használni, majd elkezdte magyarázni Weeksnek, hogyan gyártják az üveget. Weeks ezen elég jól szórakozott magában, mivel a témáról történetesen többet tudott Jobsnál.

Elhallgatna egy kicsit? – szólt közbe a vendég. – Hadd tanítsak magának egy kis kémiát!

Jobs megdöbbent, és elhallgatott. Weeks odament a táblához, és tartott neki egy kémiaórát, aminek során kitért arra az ioncserés folyamatra is, amely kompressziós réteget hoz létre az üveg felületén. Jobs megváltoztatta véleményét, és azt mondta, hogy annyi gorilla-üveget akar, amennyit a Corning csak le tud gyártani fél év alatt. „Nincs hozzá kapacitásunk – felelte Weeks. – Pillanatnyilag egyik üzemünkben sem gyártjuk ezt az üveget.”
„Emiatt ne aggódjon!” – nyugtatta meg Jobs. Ez megdöbbentette Week- set, mert ugyan derűs és bizakodó ember volt, de még nem szokott hozzá Jobs valóságtorzító mezőjéhez. Megpróbálta elmagyarázni, hogy a hamis alapokon nyugvó magabiztosság nem győzi le a technológiai akadályokat, de ez olyan előfeltevés volt, amiről Jobs számtalanszor bebizonyította már, hogy nem hajlandó tudomásul venni. Rezzenéstelen tekintettel nézett vissza Weeksre.

De igen, meg tudják csinálni. Gondolják végig! Meg tudják csinálni.

Weeks hitetlenkedve rázta a fejét, amikor elmesélte ezt a történetet. „Kevesebb mint fél éven belül megcsináltuk – mondta. – Legyártottunk egy olyan üveget, amelyet korábban még soha senki.” A Corning korábban LCD-kijelzőket gyártó harrodsburgi üzemét alakították át Kentuckyban szinte egyik napról a másikra a teljes munkaidős gorillaüveg-gyártásra. „A legjobb kutatóinkat és mérnökeinket állítottuk rá a feladatra, és megoldottuk.” Tágas irodájában Weeks egyetlen bekeretezett emléket őriz, egy üzenetet, amelyet Jobs küldött neki azon a napon, amikor az iPhone forgalomba került:

Nélkületek nem tudtuk volna megcsinálni.

Weeks végül baráti kapcsolatba került Jony Ive-val, aki időnként a tóparti nyaralójában is meglátogatta New York állam északi részén. „Ha Jony-nak hasonló üveglapokat adok, tapintás alapján meg tudja mondani, hogy van-e köztük különbség – mesélte Weeks. – Erre csak a kutatásvezetőm képes. Steve rögtön eldönti, hogy tetszik-e neki, amit lát, vagy sem. De Jony eljátszik vele, töpreng rajta, elgondolkodik az apróságokon és a lehetőségeken.”
2010-ben Ive elvitte a csapata legfontosabb tagjait Corningba, és együtt gyártottak üveget az ottani munkásokkal. Abban az évben a cég egy még erősebb üveg kifejlesztésén dolgozott, aminek godzilla-üveg volt a kódneve. Azt remélték, hogy egy nap képesek lesznek “olyan erős üveget és kerámiát gyártani, ami fémkeret nélkül is megfelel majd az iPhone-hoz. Jobsnak és az Apple-nek köszönhetően jobbak lettünk – lelkesedik Weeks. – Mi mind a ketten szenvedélyesen hiszünk a termékünkben.”

A fenti idézet Walter Isaacson Steve Jobs című könyvéből származik. Magyarországi kiadója a HVG.

Jó kis történet, amiből kiderül, hogy az Apple és az iPhone nélkül talán még ma sem létezne a Gorilla Glass, amit rengeteg gyártó használ az okostelefonok kijelzőjének védelmére.

Corning_GorillaGlass

Persze felmerül a kérdés, hogy az Apple miért nem reklámozza, hogy az iPhone-okban Gorilla Glass-t használ. Csak találgatni tudunk. Talán csak nem szeretné az Apple, ha az emberek egy majommal kötnék össze a fejükben az iPhone-t, de az is lehet, hogy nem akarják bonyolítani, és részetekbe menően reklámozni az iPhone különböző részeit. Meg lehet figyelni, hogy míg más tech cégek szeretik például Intel vagy Microsoft matricákkal teleragasztani a számítógépeiket, egy Apple termék esetében ez elképzelhetetlen. Egy Mac vagy egy iPhone, nem hirdeti magáról, hogy hé figyelj, én ebből meg abból lettem összerakva, mindössze annyit mondanak magukról: Helló, én egy Apple termék vagyok.

Szerintünk ez így is van jól. Egyszerű felhasználóként nem is igazán érdekel, hogy az iPhone-om alkatrészeit ki gyártja. Lehet a kamera Sony, a kijelző LG, az üveg pedig Gorilla Glass. Az sem hatja meg a legtöbb vásárlót, hogy az iPhone-ban vagy az iPadben lévő A8 chipet az Apple tervezi, és valaki más pedig legyártja. A felhasználót egy dolog érdekli: hogy az Apple a lehető legjobb technológiát használja az eszközeihez, a végeredmény pedig egyszerűen csak működik.

Mindenesetre, ha valakinek mégis álmatlan éjszakákat okozott, hogy milyen kijelző van az iPhone-ban, most már nyugodtan aludhat. A válasz: Gorilla Glass.

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!