imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Gőzerővel dolgozik a Foxconn


Az Apple valószínűleg kiemelkedően magas eladási számokat várhat a szeptember 7-én bemutatandó készülékektől. Ennek köszönhetően a Foxconn gyárai pániküzemmódba kapcsoltak…

Az Apple-termékeket is gyártó Foxconn nemrég azzal került a hírekbe, hogy rengeteg robotot állított hadrendbe gyáraiban. A Foxbot névre keresztelt gépek egyenként 20-30 ezer dollárba, vagyis 5,5-8,5 millió forintba kerülnek, de a cég szerint még így is jelentősen spórolnak velük a humán munkaerőhöz képest.

foxconn-robotok-cover
A kép illusztráció.

Valószínűleg ilyen megfontolásokból cserélt le egyik gyárában nemrég 60 000 munkást automatizált gépsorokra a beszállító. Ekkor így reagáltak a történtekre:

A robotokkal és egyéb innovatív gyártástechnológiákkal a repetitív munkafolyamatok esetén szeretnénk kiváltani az elő munkaerőt. Az itt dolgozó munkásaink számára képzéseket biztosítunk, melyek elvégzése után a gyártás magasabb hozzáadott értékű folyamataiban dolgozhatnak, például a kutatás-fejlesztésben, folyamatirányításban és minőségellenőrzésben. Továbbra is nagyban támaszkodunk az automatizációra és az emberi munkaerőre a működésünk során, és megtartjuk a jelentős munkaerőnket Kínában.

Úgy látszik, most örömmel fogadná az összes lecserélt munkást a beszállító, ugyanis a híresztelések szerint vad munkaerő-vadászatba lendültek Kína-szerte. Az ázsiai gyárak nem arról híresek, hogy túlfizetnék az alkalmazottaikat (legalábbis nyugati szemmel), most viszont a Foxconn 200 dollárt ígér minden olyan munkatársának, aki képzett munkaerőt tud az üzembe csábítani. És itt még nincs vége a pénzosztásnak: azok a volt alkalmazottak, akik hajlandóak visszajönni dolgozni, ugyanúgy jókora bónuszokra számíthatnak, mint azok, akik legalább három hónapot lehúztak a futószalag mellett.

THE WOLF OF WALL STREET

A helyzet annyiban ismerős lehet, hogy az iPhone 6 gyártása előtt is hasonló munkaerőhiány adódott. Ezt akkor 100 000 új munkás felvételével elég jól sikerült megoldaniuk. 2015 elején pedig a Quanta Computernek kellett hirtelen 30 000 embert keresnie, hogy bírják a MacBookok és Apple Watch-ok gyártását. De mi állhat a dolog mögött?

Valószínűleg az, hogy az Apple legnagyobb riválisa, a Samsung bakizott egy csúnyát legújabb csúcsmodelljével, a Galaxy Note 7-el. A problémás Samsung akkumulátorok pedig úgy tűnik, helyet robbantottak a piacon a frissen érkező iPhone 7-nek is. Legalábbis az Apple szerint mindenképp. A cég ugyanis, egy korábbi hír szerint, 10%-al emelte rendelési igényét a beszállítóitól. Ilyen közel a bemutatóhoz ez nem kis szám, így simán lehet, hogy ez az oka a kétségbeesett munkaerő-keresésnek.

Reméljük, ez nem azt jelenti majd, hogy túl hamar kifogynak majd a készletek…

És hogy milyen is lesz az új iPhone? Ma este kiderül, mi pedig élőben közvetítjük az eseményeket itt, az iMagazinon a USTREAM segítségével. 18:30 körül kezdünk egy kis bemelegítéssel, aztán 19:00-kor indul az igazi buli, amikor Tim Cook kilép a színpadra.

Forrás: Cult of Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!