imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Green screen effekt az iPhone-on? Lehetséges!


Külsős appokkal ugyan korábban is meg lehetett oldani, de az iOS 13-ban már az iPhone beépített alkalmazása, az iMovie is támogatja az egykor csak a profi stúdiók számára elérhető zöld háttér/kék háttér trükköt. A funkció ugyan kissé el lett rejtve, de most segítünk megtalálni.

A green screen (vagy greenbox) technológiával mindenki találkozott, aki látott már híradót, időjárásjelentést, vagy szinte bármilyen mozifilmet az utóbbi évtizedekből. Az eljárás lényege, hogy a videó főszereplői mögé helyezett rikító felületre varázsol egy tetszőleges hátteret. A trükk ugyan kék alappal is működik, ám a digitális kamerák megjelenésével a jobb eredményt nyújtó zöld szín vált uralkodóvá.

A valóság a green screen mögött a Trónok Harca forgatásán

A chroma keying néven is emlegetett technológia a harmincas-negyvenes években kezdett elterjedni a hollywoodi stúdiók körében, majd gyorsan meghódította a televíziózás világát is. Az évtizedek során egyre elérhetőbbé vált, s napjainkra az amatőr Youtubereknél, hobbivideósoknál sem ritka látvány. A green screen „demokratizálását” az okostelefonok fejlődése teljesítette be, hiszen már egyre több alkalmazás képes a megvalósítására. Ezek sorába tavaly végre az iOS/macOS natív appja, az iMovie is beállhatott.

Magyarán még egy letöltés sem választ el attól, hogy te is kipróbálhasd a trükköt, hiszen az Apple videószerkesztője alapból ott figyel minden iPhone-on (illetve iPaden és Macen is). A mutatványhoz mindössze a megfelelő lépést kell kiválasztani a megfelelő pillanatban.

Az iMovie-t elindítva bökj a projekt létrehozására, s azon belül a filmre.

Elsőként azt a videót vagy képet add hozzá a projekthez, melyet a háttérben szeretnél látni (kiválasztás, majd alul a “Film készítése”).

A hozzáadást követően „pörgesd” vissza a fehér szerkesztési kurzort az anyag elejére, mivel a következő tartalom beszúrását csak így engedi majd a rendszer. Ezután a bal oldalon található „+” jellel kiválaszthatod a háttér előtt lejátszandó videót.

Jelöld ki a kívánt anyagot, majd a felbukkanó menüsávon válaszd a „…” ábrát.

A felugró listából a „Zöld háttér/kék háttér” pontra bökve add hozzá a videót.

Az iMovie ezzel automatikusan összefésüli a két anyagot. Az esetleges egyéb szerkesztések után a „Kész”-re nyomva átnavigálhatsz a felületre, amelyen mentheted a projektet, vagy exportálhatod a filmet a galériába.

Amint az látható, a gyári alkalmazás remek munkát végzett, amikor házasította a videót az iMagazin logójával (a főszereplő nem új kollega, a tesztanyag az internetről származik). A hasonlóan sikeres eredmény érdekében mi javasolnánk egy zöld/kék háttér beszerzését, azonban a trükk kipróbálásához még ez sem feltétlenül szükséges. Az iMovie-nak ugyanis bőven elég, ha filmünkhöz olyan hátteret találunk, amelynek színe élénken elkülönül a szereplők sziluettjétől, továbbá nincs átfedésben a beillesztendő tartalom árnyalataival. Az alábbi videón látható férfinak például egy erősen megvilágított koszos falat sikerült hangulatos tengerparttá változtatnia.

S ha már a hátterekkel szórakoznál, akkor érdemes lehet tenni egy próbát az Apple másik gyári appjával, a Clipsszel is. Ebben a “Témákat” kiválasztva olyan animált helyszínekre repíthetjük magunkat, mint a Halálcsillag, az Ezeréves Sólyom, vagy éppen a Szörny Rt. rémálomgyára. A funkció minden készüléken elérhető, amely az iPhone X-ben debütált TrueDepth kamerarendszert használja (X, XS, XR, és 11 széria).

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!