imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

GRID Autosport: konzolélmény iPhone-ra


Az autós játékok egy olyan versenyzője lépett színre az App Store-ban vívott harcban, amely korábban már meghódított a konzolos platformokat. Most pedig itt van iPhone-ra is, egy pofátlanul jó ajánlattal.

A GRID Autosport az előző konzolgenerációs versenyjátékok mezőnyét erősítette. Tavaly év végén pedig megjelent iOS-re is, így akár iPhone-on, akár iPaden is beszállhatunk a mezőnybe. Itt rögtön azt is meg kell jegyeznem, hogy mégsem lehet mindenki az élmény részese. Nagy rendszerigénye miatt iPhone 6s-től felfele és 2017-es iPadtől felfele (beleérte az összes Pro modellt is) kompatibilis, de erről egy kicsit később.

A Feral Interactive kiadó játékai már letették a névjegyét iOS-en és macOS-en egyaránt. Korábban az F1 2016-tal játszottunk a kínálatukból, most pedig arra voltunk kíváncsiak, valóban konzolszintű szórakoztatást kapunk-e a pénzünkért a GRID Autosport által. No igen, mert nem freemium modellre épít a játék, egyszer kell rááldoznunk, szóval mielőtt a letöltés gombra nyomnátok, olvassatok tovább!

Grafika

Gyö-nyö-rű grafikát kapunk. A játékot fejlesztő Codemasters igazán kitett magáért. Az elindítást követően egyből felajánlja a játék, hogy szedjünk le egy HD textúra DLC-t, meg egy rakás más kiegészítő csomagot. Mire eljutunk az első versenyig közel 6 GB-ra duzzad az alkalmazás, de sebaj. Néhány perccel később máris megértjük, hogy miért: olyan grafikát kapunk, ami a PS3-as és Xbox 360-as megjelenésre emlékeztet.

Nos ez bizony a hardvert sem kíméli, éppen ezért minimum egy A9-es chipre szüksége lesz annak, aki ezzel a játékkal szeretne játszani. Ezért persze nem jár fekete pont, a kategóriájában hasonló konzolos vagy adott esetben PC-s átiratok is megkövetelik ezt a szintet a felhasználótól. Szerencsére azért ebbe a körbe a játékosok nagy része beleesik, de példál 4. generációs Apple TV már körön kívül esik. Így egy ideig ne is várjuk a fejlesztőtől, hogy a fekete dobozkára is kiadja a játékot.

iPhone 7-en olykor tapasztaltunk fps droppokat, de nem zavaró és nem vesz le az élményből. Ugyanakkor az is feltűnt, hogy nem melegszik a telefon, kicsit olyan érzésem volt játék közben, mintha nem használná ki maximálisan az app az iPhone adottságait.

Irányítás

Bár nem tartom magam különösebben ügyesnek az ilyen játékokban, de néhány verseny után azért már egész korrektül hoztam a versenyeket és a pontokat. Többféle irányítás közül is választhatunk, én a hagyományos döntögetős jobb oldalt gáz, bal oldat fék beállításon hagytam. A vezérlés érzékenységét személyre szabhatjuk, de az autók is egyedi módon viselkednek a pályán, így realisztikus marad az élmény, mégsem idegesítően nehéz a játék.

Természetesen a játék előrehaladtával folyamatosan fejleszthetjük az autóinkat, és itt sem találkozunk semmilyen extra fizetős tartalommal. Reméljük, ez így is marad.

Játékélmény

Konzolos átirat lévén maradtak a megszokott játékmódok: játszhatunk karriert, bajnokságot, csinálhatunk egyedi kupákat, időmérő futamot, vagy nyomhatunk egy gyors versenyt, ha éppen ahhoz van kedvünk. Utóbbiban az összes játékmód közül választhatunk, bármilyen stílusú versenyt, bármely pályán, akármelyik autóval. A karrier mód nagyon szép átvezetőkkel van tarkítva, igazi versenyhangulatot kölcsönöz.

Itt válogathatunk a szponzorok és a versenyszériák között. És, ha már itt tartunk említést kell tennem a hangdizájnról, ami szerintem különösen jól sikerült. Összeségében egy nagyon korrekt és komplex játékélményt kapunk a pénzünkért.

Árazás

Az alkalmazásért 3 490 forintot kell kifizetnünk, ami első ránézésre soknak tűnhet egy mobiljátékért. De ezen felül semmilyen további költség nincs. A Feral szakítva a mikrotranzakciós modellel, fix áron kínálja a játékot, ingyenes DLC-kel. Így aki unja már az EA Games olykor pofátlan, arcba tolós, vedd meg az extra tartalmakat mentalitását, annak itt van egy szimpatikus fejlesztőcég, egy Real Racinghez hasonló játékkal. Csak itt nem kell a nyálunkat csorgatnunk a több ezer forintos pakkokért.

Igaz, ennek az a hátránya is megvan, hogy míg más játékoknál folyamatosan bővül például a rendelkezésre autók listája, addig itt ne számítsunk ilyesmire. Viszont az élmény ugyanaz, közel 3-4 óra játék alatt megbizonyosodtunk róla, hogy a GRID Autosport egy nagyon korrekt ajánlat.

Bónusz: Nem elvárás, de külön örültünk neki, hogy támogatja az általunk nem régiben tesztelt GameVice játékvezérlőt is, így valóban teljes a konzolélmény.

• GRID Autosport letöltése az App Store-ból (univerzális, 3490 ft)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!