imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Grimvalor – Dark Souls a zsebedben


A ráncba szedett, évről évre újabb bevételi rekordokat elérő App Store csábító környezet a fejlesztőknek, így az iOS nem szűkölködik minőségi játékokban. Az október újabb gyöngyszemet hozott a Grimvalor megjelenésével.

Kétségtelen, hogy a mobiljátékok világában nem ez az uralkodó irány, de azért időről időre felbukkannak olyan aprólékosan kidolgozott prémium darabok, melyekért csak egyszer kell fizetni, offline is működnek, és hanyagolják az alkalmazáson belüli vásárlási lehetőségeket. Elég csak a zseniális Inside-ra vagy a tavasszal megjelent Oddmarra gondolni.

Ezek sorát gyarapítja az egyelőre iOS-exkluzív Grimvalor, melyért a finn Direlight stúdió felel. A csapatot alkotó fejlesztők legutóbbi alkotása a 2012-es Swordigo, melynek sikere már előre sejteti, hogy ezúttal is remek munkával álltak elő.

A Grimvalorban alapvetően egy ügyességre építő akciójátékot tisztelhetünk, melyet alaposan teleszórtak RPG elemekkel. A feladatunk, hogy megtisztítsuk Valor király elfeledett, szörnyektől nyüzsgő birodalmát. A kaland során többnyire romokban heverő kastélyok gigászi csarnokain és sötét katakombákon verekedjük keresztül magunkat. Utunkon nem leszünk mindig egyedül, gyakran botlunk mindenféle NPC-be, akik küldetésekkel látnak el minket.

A látványra nem lehet panasz, a Grimvalor a legszebbek közé tartozik a mobilos műfajban. A textúrák és a karakterek is részletesek, a változatosan kialakított pályák gyönyörű fény-árnyék kavalkádban úsznak. Az optimalizálás hibátlan, így akadozás, kellemetlen túlmelegedés nélkül élvezhetjük a játékot. A készítők szerencsére a korábbi modellekről sem feledkeztek meg, a beállításokban lehetőség nyílik egy kevésbé teljesítményigényes megjelenítési mód használatára is.

A Grimvalor központi eleme a harc. Ez lényegében három mozdulat, az egyszerű kardcsapás, a lesújtás, és az ide-oda cikázás megfelelő sorrendben történő kombinálására épül. Ezeket ötvözve rendkívül látványos, adrenalinpumpáló haláltáncokat komponálhatunk. A világot benépesítő szörnyek változatos formákban és módokon támadnak ránk, a készítők érezhetően ügyeltek arra, hogy ne érezzük repetitívnek a felhozatalt. Az irányítás remek, a jobb oldalon elhelyezett akciógombok használata egyértelmű. Akkor sincs azonban gond, ha nem sikerül megbarátkozni az érintőgombos felülettel, hiszen a Grimvalor teljes körű MFi kontroller támogatással is bír.

A jó érzékkel megalkotott harcrendszer mellett a játék egyik legnagyobb erőssége a karakterfejlesztés és a beszerezhető, illetve craftolható holmik jelenléte. A szintlépés során a legyőzött ellenfelekből kinyert lélekszilánkokat négy alaptulajdonságunk (életerő, sebzés, sebesség, különleges mozdulatokhoz szükséges energia) fejlesztésére fordíthatjuk.

Ha úgy tartja kedvünk, akkor a pályák bizonyos részein aktivált pihenőállomásokon kereskedhetünk is, különleges képességekkel felruházó bizsukra szert téve ezzel. Fegyvert és páncélt gyártani az ugyanitt található kovácsműhelyekben tudunk. Összességében rengeteg lehetőségünk van a harc során összegyűjtött jutalmak elköltésére, ami remek ösztönző a továbbhaladáshoz.

A szorgos fejlődés persze nem csak puszta hobbi, hanem létszükséglet is. A játék ugyanis nem csak látványvilágában, de nehézségében is bátran merít az e téren hírhedt Dark Souls szériából. Az egyes szakaszok végén ránk váró főellenségek kivégzéséhez elengedhetetlen mozdulataik memorizálása, majd stratégiánk azok ritmusához igazítása.

Az ügyetlenséget sosem marad büntetlen, a félrement mozdulatokból eredő korai halál a legtöbbször tényleg nagyon hamar bekövetkezik. A precízen elsajátított támadások egyetlen alternatívája, hogy olyan szintre húzzuk karakterünk életerejét és sebzését, ahol már az sem baj, ha nem tudunk idejében kitérni a kreatív módokon életünkre törő ocsmányságok útjából.

Aki belevág a kalandba, egész hosszú időre kötelezi el magát. Ahhoz, hogy a játék óriási, nyitott világának minden titkát felfedezzük nagyjából 15 órára van szükség, ami azért nem nevezhető kurtának.

Összegzésként elmondható, hogy a Grimvalor a minőségibb mobiljátékokat kutató közönségnek készült. 2 490 forintos bevezető árával ugyan nem az App Store legolcsóbb tétele, ám gazdag tartalmával kiváló példája annak, hogy aprólékos munkával mire képes ez a sokak által még mindig lenézett platform.

A játék értékelését köszönjü vendégszerzőnknek, Zsoltnak!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!