imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Gurman: 2021-ben jönnek az első univerzális appok


Az Apple több lépcsőben valósítaná meg a víziót. Először az iPades appok, aztán az iPhone-osak is megjelenhetnének macOS-en.

A tavalyi WWDC előtt szintén Mark Gurmannak köszönhetően izgult a világ az univerzális appok miatt. Akkor azt mondta ugyanis az általában nem hibázó Apple jövendőmondó, hogy az iOS 12 egyik legnagyobb újítása az appok bizonyos fokú egyesülése lesz, bár pontos részleteket végig nem közölt.

Nos, utólag már tudjuk, hogy nem teljesen így történt a dolog, mindenesetre az való igaz, hogy az Apple tényleg bejelentette, hogy a jövőben különböző megoldásokkal segíteni fogja a fejlesztőket ezügyben. És, hogy példával járjanak elő, kiadtak pár olyan gyári appot macOS-re, ami idáig csak iOS-en volt elérhető, például a Részvények, a Home vagy a Hangjegyzetek személyében.

Tavaly tehát lényegében csak a Project Marzipan néven elhíresült terv létét igazolta az Apple. Azt is hozzátették, hogy az első lépésekre 2019-ig várni kell majd. Úgy tűnik, hogy a jeles alkalom tényleg elérkezik, méghozzá nem később, mint az idei WWDC-n. Legalábbis Gurman – ha még hiszünk neki ezügyben – szentül állítja, sőt, részleteket is megosztott.

Ezek alapján az Apple két lépésben tervezi véghezvinni a projektet, aminek első gyümölcsei 2021-ben térnek majd be. Az első lépcsőben kiad egy SDK-t (Software Development Kitet, avagy szoftverfejlesztő készletet), aminek segítségével az iPades appok portolás egyszerűsödik majd le. Majd 2020-ban ezt az SDK-t fogja kibővíteni az iPhone-os appokkal.

Továbbra is fontos különbség, hogy az Apple nem az iOS és macOS rendszerek, hanem csak az alkalmazások közt szeretne elhozni bizonyos mértékű univerzalitást. Tehát nem arról van szó, hogy macOS fog majd futni az iPad-en és iOS a Mac-en, hanem arról, hogy a különböző platformra szánt appok fejlesztésének jelentős hányada közös szálon fog futni és csak a legvégső fázisban „specializálódnak“ macOS-re vagy iOS-re.

Forrás: The Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!