imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

AiPort Time Capsule

Gurman: az Apple megszünteti az AirPort termékcsaládot


Az Apple véget vet az AirPort routereknek, állítja az a Mark Gurman, aki – újabban – a Bloomberg újságírójaként már megannyi Apple titokkal látta el a népet pályafutása során.

Ha ő mondja, neki el kell, hogy higgyük. Az Apple állítólag végleg leépítette a routerekkel foglalkozó csapatát, tudta meg Gurman egy a nevét elhallgatni kívánó forrásból. Ezzel a lépéssel még inkább a konzumer felhasználásra szánt termékekre fókuszálhatnak a jövőben.

Time Capsule

Érthető, hiszen a cupertinói cég bevételeinek igen kis hányada származik az általuk “egyéb termékek” kategóriába sorolt árucikkekből. Ez egészen pontosan 5%-ot tesz ki, ami az AirPorton kívül tartalmazza az Apple Watch-ot és az Apple TV-t is. Idén ebből egyébként 11 milliárd dollár bevételt sikerült összeszedniük ebben a szegmensben.

Az AirPortot 2013-ban frissítették utoljára, jelenleg is 3 kiadása van: az AirPort Time Capsule, az AirPort Extreme és az AirPort Express. A készülék éveken keresztül kiváló wi-fi router alternatívaként szolgált az Apple-termékek szerelmeseinek.

ökoszisztéma

 

Ezzel a döntéssel további csorba eshet az Apple-ökoszisztémán is, ami elválasztja az egyszerű számítástechnikai termékeket az általuk előállított eszközöktől. Habár az is elképzelhető, hogy a jövőben ezt a területet is átengedik egy partnercégnek, ahogy az történt a Thunderbolt Display esetén is. Nincs baj az LG termékeivel, de nem Apple és nem prémium. Egyszerűen a third party megoldások nem illeszkednek az összhatásba.

A fanok és a power userek nagyon nem nézik jó szemmel az Apple jelenlegi üzletpolitikáját, és a fejlesztések szerintük rossz irányba való vezetését. Sokan úgy vélik, hogy már nem az innováció szerepel az első helyen a cég elvei között, hanem a részvényeseknek való megfelelés. Nagy kár lenne, hiszen ezek az eszközök valóban képesek voltak jobbá tenni az életünket.

lg

Ezt Steve Jobs nem engedte volna

Annyiszor szegezték már az ez és ehhez hasonló kritikákat az Apple felé. Ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy a Steve érában egy teljesen más piacnak kellett megfelelniük. Akkoriban még nem volt az iPhone-nak ekkora keletje. Teljesen egyértelmű, hogy a legerősebb eladási szegmensre koncentrálnak a legjobban, hiszen ezzel tudják a legtöbb felhasználót elérni. És, ha az Apple-nek fontosak az ázsiai piac igényei is, akkor azt is el kell fogadnunk.

Nemrégiben írtunk arról, hogy miért nem szeretnénk, ha véget vetnének a Mac Prónak és, hogy miért lenne jó újra Apple monitoron dolgozni. Kommentek sokasága érkezett, amik azt hangoztatták, hogyha csorbul az ökoszisztéma és nem képesek kiszolgálni a pro usereket, akkor bizony fájdalmas búcsút fognak venni az Apple-től. Gurman is így látja, megeshet, hogy egy bizonyos ős réteg elfordul a cégtől és más vizekre evez, azonban egyelőre nincs az Apple számítógépeihez fogható alternatíva.

Apple-termékek ökoszisztémája

Reméljük a jövendőmondó Gurmannak legalább egyszer az életben nem jön be az előremutatása és az általa közétett cikk egy-egy szelete nem egyezik a valósággal. Azt tudjuk, hogy az Apple-nek rendkívül fontos terep lett az Apple TV, hiszen a jövőben ez vezérelheti majd otthonainkat. Az AirPort fejlesztőinek nagyrészét is valószinüleg ide csoportosították át. Vajon tényleg ennyire jelentéktelen lenne az Apple-nek az AirPort?

Forrás: Bloomberg

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!