imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Gurman: októberben nagy Mac-frissítés érkezik


Azt már egészen biztosan tudjuk, hogy jövő hét szerdán, itthoni idő szerint 19:00-kor San Franciscóban az Apple új termékeket mutat be. Az is 99,9%, hogy az egyik ilyen a következő iPhone lehet, Mac számítógépekre azonban úgy tűnik, nem érdemes számítani.

A mindig jól értesült – és az utóbbi időben gyakorlatilag hibátlanul jósoló – Mark Gurman, aki a 9to5Mac után jelenleg a Bloomberg csapatát erősíti, nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva azt írta, hogy októberben érkezik a várva-várt Mac-frissítés. Ráadásul nem csak a MacBook Pro, de az iMac és a MacBook Air is terítékre kerülhet akár egy további meglepetéssel.

MacBook-Pro-OLED-Sierra-cover
Martin Hajek koncepcióképe az új MacBook Próról.

Az Apple idén a 12″-es MacBook kivételével nem frissítette sem a cég hordozható, sem az asztali számítógépeit. Meglehetősen időszerű tehát az új generáció bejelentése, ami Gurman szerint októberen várható – hogy a hónap mely szakaszában, arról nem írt. Miért nem a jövő heti keynote-on mutatják be az újdonságokat? Valószínűleg az Apple nem akarja ellopni a show-t az iPhone elől, a Maceket egy kisebb volumenű prezentáció alkalmával mutatnák be.

Természetesen terítékre kerül a MacBook Pro. Gurman megerősíti az OLED-es kijelzősávot a billentyűzet felett, és azt, hogy itt az elérhető funkciók az éppen futó alkalmazástól függően jelennek majd meg. Ha a desktopot nézzük, akkor a jelenlegi fizikai gombokon megtalálható funkciókat érhetjük el. Viszont például ha a Safari az aktív app, akkor megjelenik a keresés és a szótárfunkció, az iMovie-ban a vágást könnyítik meg a gombok és finomabb hangerőállítást tesznek lehetővé. Ezek mellett a hangerőszabályzó gombok, és az alapnézetre váltás gombja mindig elérhető lesz. Az OLED-es csíkot jelenleg „Dynamic Function Row”-nak hívják, de az Apple-ön belüli forrás azt mondta, hogy a neve még változhat a bemutatóig.

Kémfotó egy állítólagos új MacBook Pro házról. | Kép forrása: Cult of Mac
Kémfotó egy állítólagos új MacBook Pro házról. | Kép forrása: Cult of Mac

Szóba került az iMac, és meglepő módon a MacBook Air is. Az iMac esetében alapvetően a belső változik, Gurman szerint AMD videokártyákkal is választhatjuk majd az új modelleket. A MacBook Air szintén kisebb frissítést kap (bár korábban többek szerint szépen lassan kifuttatta volna az Apple ezt a típust a MacBook „javára”), és minden Macen megjelenik az USB–C port. Arról nem esett szó, hogy a hagyományos USB-portok is maradnak-e, de az Apple-től nem áll távol a radikális csatlakozógyilkolás.

Elképzelhető, hogy a nemrég megszüntetett Thunderbolt Display is utódot kap, Gurman szerint az Apple az LG-vel működik együtt a fejlesztésben, melynek a végeredménye egy 5K felbontású kijelző lenne – valószínűleg a 27″-es Retina kijelzős iMackel megegyező felbontásban – ez több mint hétszeres pixelszámot jelent a Full HD-hez (1080p) képest. A csatlakozó típusáról és a bemutatás időpontjáról nem írt bővebben.

Ming-Chi Kuo iPad

A források az iPadről is meséltek egyet s mást. Egyrészt, természetesen dolgoznak a hardveres fejlesztéseken is, de szoftveres fronton is lényeges változások várhatók – ezek azonban csak jövőre. Szoftveres téren az Apple Pencil szélesebb körű támogatásáról ír Gurman, vagyis az operációs rendszer több pontján is használhatnánk a ceruzát. Azt a források nem tudták biztosan megmondani, hogy ez az iOS 10 egy nagyobb frissítésével érkezik-e (mint annak idején például az iOS 9.3), vagy megvárják vele a következő főverziót.

Hardveres téren gyorsabb válaszidejű kijelzőről suttognak, amivel szebbé válik többek között a nagyítás és a görgetés, de valószínűleg az Apple Pencil használatán is javítana. Gurman érdekes módon egyetért Ming-Chi Kuo korábbi értesülésével, mely szerint egy újabb, 10,5″-es méretben is bemutatkozik az iPad Pro – mindezt jövőre várja, pontosabbat azonban ő sem tudott. Az Apple szokás szerint nem kommentálta az értesüléseket.

Forrás: Bloomberg. Borítókép: Martin Hajek.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!