imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Gurman: saját Snapchat-klónon dolgozik az Apple


A jól értesültségéről híres Mark Gurman, aki a 9to5Mac-től igazolt át a Bloomberghez, most nem hardveres fronton nyilatkozott meg, mint tette azt nemrég a MacBook Pro vagy az Apple Watch kapcsán, hanem egy egészen meglepő szoftveres húzásról írt. Állítólag arra készül az Apple, hogy valamilyen, a Snapchathez hasonló videóküldő szolgáltatást fejlesszenek ki jövőre.

Nem ez az első próbálkozása a cupertinóiaknak, hogy valamilyen közösségi médiumot hozzanak létre. Ott volt a 2010 szeptemberében elindított zenei közösségi alkalmazás, az iTunes Ping,  amit aztán két évre rá 2012 szeptemberében le is lőttek. Aztán jött a hasonlóan sikeres Apple Music Connect, ami szintén a zenére koncentrál, de legalább még él – még ha nem is használják túl sokan. Szintén Gurman mondta még korábban, hogy az iOS 10 új Apple Music appjában megszűnik a Connect kiemelt helye, vagyis eltűnik a dedikált fül ahonnan elérhetjük. Gurman – szokásosan meg nem nevezett – forrásaira hivatkozva állítja, hogy keljfeljancsi módjára újra nekifut a feladatnak az Apple, de zene helyett most a videókra fognak koncentrálni.

Snapchat-for-iPhone-Image

Első hallásra úgy fog tűnni, hogy az Apple egy saját Snapchaten dolgozik, de ez így nem teljesen igaz. Talán nem kell ecsetelni, hogy a közösségi oldalak milyen elképesztő mértékben itták bele magukat a modern ember életébe, és bár a piac eléggé telített, van miért küzdeni. Az Apple hardveres eladásai erősen csökkentek idén, míg a szolgáltatások kilőttek, és az iPhone mögött már a második legnagyobb bevételi forrást jelentik a cégnek. Ez az arány a jövőben valószínűleg csak nőni fog. Gurman szerint a videóküldő szolgáltatás körül még sok a bizonytalanság: ami biztos, hogy jövőre tervezik kihozni, iOS-eszközökre lesz elérhető, azonban még nem dőlt el, hogy beépítik-e a gyári Kamera alkalmazásba, vagy létrehoznak neki egy külön appot. Amikor az idei WWDC-n lerántották a leplet az iOS 10-ről, akkor nagy hangsúlyt fektettek az iMessage újdonságaira. A tűzijáték, a konfettieső, a lufik, matricák, rajzolási lehetőség, a tengernyi új emoji – azon a téren erősíti az Apple natív üzenetküldő alkalmazását, ahol gyengébb volt a konkurenciával szemben.

Mivel már van egy generáció, amelyik tényleg Snapchaten nőtt fel, ezért az Apple olyan videórögzítő alkalmazáson dolgozik, amiben egy kézzel tudnánk rögzíteni a rövid videót, filtert tehetünk rá, majd tovább küldhetjük a kontaktunknak, vagy oszthatjuk meg azt egy közösségi oldalon, pl. Twitteren – mindezt egy perc alatt! A Snapchat áprilisi jelentése szerint aktív felhasználóinak egyharmada készít minden nap hasonló rövid „videónaplót”, tehát igény van rá. Gurman értesülései szerint olyannyira komolyan veszik a projektet, hogy az az osztály dolgozik rajta, ahol a Final Cut Pro és az iMovie is készült. A munkálatokat állítólag Joe Weil, egy korábi new yorki videóprodukciós cég fejese irányítja, aki korábban a KnowMe videóblogger app létrehozásánál is jelen volt. LinkedIn profilja szerint 2015 decembere óta áll az Apple alkalmazásában.

Az alkalmazás fejlesztése még korai stádiumban van, és nem idegen az Apple-től az a magatartás, hogy egy projektet akár a kivitelezés közepén is megszakítanak és a kukába dobnak, ha azt látják, hogy nem lesz kész határidőre. Tágabb perspektívából szemlélve az Apple célja állítólag az, hogy teljesen új rendszerbe szervezze a kontaktok közötti adatforgalmat. Elképzelésük szerint a nem is olyan távoli jövőben két ismerős egy ablakban áttekinthetné a közöttük meglévő összes digitális kapcsolatot: szöveges üzeneteket, e-maileket, közösségi médiumokon meglévő interakciót. A rendszernek azonban még meg kell felenie az adatbiztonsággal foglalkozó „belső ellenőrzésnek”, ami megvétózhat minden ilyen kezdeményezést, ha úgy látják, hogy a felhasználók személyes adatai veszélyeztetve vannak. Mindenesetre a videók ilyetén történő előtérbe helyezése még nagyobb elvárásokat támaszt a jövő iPhone-jainak kamerája felé.

Az Apple természetesen nem kommentálta Gurman értesüléseit.

Forrás: Bloomberg

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!