imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Gyanús a mozgolódás a 3D érzékelésre képes szenzorok körül


Hirtelen több forrásból is megindultak az elemzések, becslések és sejtések az arcfelismeréshez és a fejlett AR-hez is szükséges 3D szenzorok körül, és mind az iPhone 8 irányába mutat. Véletlen lenne? Nem hinnénk.

Már több mint négy hónap telt el azóta, hogy a 3D érzékelésre képes előlapi szenzor komolyabban előjött, mint téma az iPhone 8 körül. Akkor is elsősorban a biometrikus azonosításra történő felhasználásáról beszélt Ming-Chi Kuo. Most pár elemzés és beszállítói értesülés újra felkavarta az állóvizet; figyelembe véve a WWDC-n bemutatott AR törekvéseket, ezek még nagyobb jelentőséggel bírnak.

A sort a Largan Precision kezdte. A cég, amelyik eddig is beszállítója volt az iPhone-ok bizonyos kamerakomponenseinek, hivatalosan megerősítette, hogy 2017 második felében 3D-s szenzorok szállításába kezd. Persze az iPhone 8-at vagy az Apple-t nem említették, de tekintve, hogy történetesen pont 2017 második felére várjuk az új zászlóshajót, elég árulkodó a megjegyzés.

Hasonlóan óvatosan fogalmazott a Finisar is, akik egy befektetőknek tartott earnings call során sugallták igen erősen, hogy ők lehetnek az egyikei azon két vagy három szerencsés cégnek, akik vertical-cavity surface-emitting lézereket (VCSEL) szállíthatnak az Apple-nek. (Ezt a kifejezést továbbra sem vagyok hajlandó átültetni a magyarba, de a lényeg, hogy ezen a technológián alapulnak a 3D szenzorok.)

A LoupVentures értesülései szerint ráadásul nem is egy, hanem rögtön két 3D szenzort is kapni fog az iPhone 8. Egy nagy teljesítményűt a hátlapra, és egy kisebb teljesítményűt az előlapra. Nyilván a hátlapi (esetleg az előlapival kiegészülve) lenne az AR megoldások lelke, míg az előlapi leginkább csak az azonosításért felelne (vagy a 3D szelfikért, hehe).

Végül a BlueFin Research Partners elemzőcég is elvégezte a maga házifeladatát, kicsit megvizsgálta a sejthető beszállítók körüli történéseket. Ők arra jutottak, hogy négy cég nyerte meg magának a lehetőséget arra, hogy ők legyenek az következő iPhone új technológiájának elsődleges beszállítói. Nevesítve ezek a Broadcom, a Lumentum, a már említett Finisar, és végül a Viavi Solutions.

Közülük a Lumentum kapná a főszerepet, akik mind a nagy, mind a kis teljesítményű VCSEL szállítását biztosíthatják. A Finisar csak a nagy teljesítményű szenzorokért lenne felelős, míg a Viavi Solutions inkább csak afféle tartalék szerepet kapna. A Broadcom nem a 3D szenzorokat biztosítja majd az Apple-nek, hanem a vezeték nélküli töltést – legalábbis a BlueFin szerint.

Láthatjuk tehát, hogy elég sok a „véletlen” egybeesés a különböző források értesüléseiben/közleményeiben ahhoz, hogy egyre biztosabbra vehessük, az iPhone 8, vagy bármi lesz is a neve, megkapja majd a térlátás képességét. A kérdés, hogy mire hasznosítja majd a tudományát. Az AR-t én személy szerint mindenképpen borítékolni merném, viszont a biometrikus azonosításról nem győztek meg. Legalábbis reménykedem, hogy ha lesz is, nem a (kijelzőbe integrált) ujjlenyomat-leolvasó helyett…

Forrás: Barrons, MacRumors, LoupVentures

Minden a következő iPhone-nal kapcsolatos hírünket ebben a dossziéban megtalálható. A rövidebb híreket kedvelőknek pedig a Shuffle-t ajánljuk jó szívvel.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!