imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

„Gyerekek fognak meghalni az iOS 8 miatt”


Mindjárt azzal kezdenénk, hogy elnézést kérünk a hatásvadász cím miatt, de a címben szereplő mondatot James Cole, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának legfőbb ügyész helyettese mondta az Apple képviselőinek még egy októberi megbeszélésen.

Régóta dúl a harc az amerikai kormányzati és igazságügyi szervek, valamint a felhasználók adatait titkosító techvállalatok – például az Apple és a Google – között. Eddig is hallhattunk különböző demagóg érveléseket, ennek a nagymestere korábban az FBI-t vezető James Comey volt, aki néhány hónapja az alábbiakat mondta:

Persze, teljes mértékben hiszek abban, hogy szükségünk van egy független bírótól származó végzésre ahhoz, hogy belenézzünk bárkinek a szekrényébe vagy okostelefonjába. Az viszont, hogy valaki olyan szekrényt forgalmaz, amit soha nem fogunk tudni kinyitni – még akkor sem ha egy gyermekrablóval kapcsolatos esetről beszélünk – értelmetlennek tűnik nekem.

A fentiekhez hozzátette továbbá, hogy egy nap „nagyon nagy probléma” lesz abból, hogy a kormány nem tud belenézni egy „gyermekrabló vagy terrorista készülékébe”. Célja, hogy megbeszéljék a cégekkel az aggodalmait ebben a kérdésben, „még mielőtt elérkezne az a nap”. Meglátása szerint ráadásul az Apple és a Google direkt úgy reklámozza a készülékeit, hogy a felhasználók „a törvény felett állhatnak”. Már azt hittük, demagógiában verhetetlen az FBI, de úgy tűnik, erre erőteljesen rácáfolt a helyi Igazságügyi Minisztérium.

A bűnüldöző szervek fő problémája, hogy az Apple – más cégekkel egyetemben –, olyan titkosítást használ például az iMessage-ek esetében, amit maga a cég sem tud visszafejteni, így a hatóságok kérésére sem tudják átadni az adatokat harmadik félnek. Ezt az Apple az adatvédelemmel foglalkozó weboldalán is feltünteti. Állítólag ezt az oldalt „lobogtatta” James Cole, miközben azzal érvelt az Apple képviselőinek, hogy ez a gyakorlat, vagyis a feltörhetetlen védelem egy napon tragédiát eredményez, ami egy gyerek halálához vezet majd, mivel a hatóságok nem tudják megnézni az esetleges gyanúsítottak telefonján tárolt adatokat.

iMessage

Amikor kérdőre vonták, Bruce Sewell, az Apple jogtanácsosa azt a választ adta, hogy technikailag nem megoldható, hogy olyan titkosítást használjanak, amit csak a „jófiúk” tudnak feltörni, így továbbra is ragaszkodnak az Apple által vállalt elvekhez, vagyis hogy ezeket az adatokat senki számára nem biztosítják. Az októberi találkozó így végül eredménytelenül zárult a hatóságok számára.

A sorozatos FBI és egyéb szervek által intézett támadó nyilatkozatok miatt az ügyben már Tim Cook is megszólalt:

Ha a bűnüldözésnek szüksége van valamire, menjenek oda a felhasználóhoz és szerezzék meg. Ez nem az én feladatom.

A témában kiadott eddigi FBI nyilatkozatok is meglehetősen furcsa érveket hoztak fel az Apple titkosításának lazítása mellett, de a mostani minden korábbin túltesz. Teljesen világos, hogy ezzel a hihetetlenül hatásvadász, abszolút indokolatlan megfogalmazással próbálják maguk mellé állítani a közvéleményt egy olyan ügyben, ahol az Apple a felhasználók érdekeit védi. Mi úgy tippelünk, hogy nem fog nekik sikerülni, különösen az elmúlt néhány év lehallgatási botrányait és a felhasználói adatok hűtlen kezeléséről szóló híreket figyelembe véve.

Forrás: WSJ Online
Borítókép: DailySlave

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!