imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Gyermekmunka és egészségügy az Apple szempontjából


Jeff Williams, az Apple frissen kinevezett üzemeltetési vezérigazgató-helyettese (Chief Operating Officer) interjút adott a Conversations on Health Care rádióadónak, aminek az adását itt tudjátok meghallgatni, itt pedig elolvasni. Szavait azért is érdemes figyelemmel kísérni, mert az Apple hierarchiáján belül (a besorolhatatlanul „lebegő” Jony Ive mellett) mondhatni ő a „második ember” Tim Cook után. Két dolgot emelnénk ki most az interjúból: az Apple-nek az egészségügyhöz és a gyermekmunkához való viszonyát.

Amerikában az egészségügy mindig is komoly téma volt, lévén nincs az a közös kockázatviselésre alapuló kötelező egészségbiztosítás, mint Magyarországon. Természetesen a magyar egészségügy olyan, amilyen (inkább olyan, mint amilyen), de bárkit ellátnak (úgy, ahogy), legyen az hajléktalan vagy milliomos. Az USA-ban ezzel szemben kisebbek az adók, és egy átlagos munkával is jó pénzt kereshetsz, de az ég irgalmazzon neked, ha beteg mersz lenni. Végtelenül leegyszerűsítve így szólt a fáma, és az Obamacare ezen próbált meg változtatni, aminek a bevezetését óriási viták kísérték, és a mai napig zajlik fölötte a vita, hogy ez mennyiben csorbítja az öngondoskodást és az egyéni felelősségvállalást. Ez most csak annyiban érdekel minket, hogy az egészségügy mindenhol jó üzlet, de az USA-ban kiváltképp.

stethoscope-and-usa-flag

Nem véletlen tehát, hogy az Apple a HealthKittel és az Apple Watch-csal rácsapott a témára, de úgy néz ki, hogy a jövőben még intenzívebben fognak koncentrálni erre a területre. Azaz az eszközzel már nemcsak mérni és rendszerezni fogunk tudni, hanem a megelőzésben is fontos szerepe lesz.

Úgy gondolom, hogy ez az egyik dolog, ami most izgat minket az Apple-nél. Nagyon hiszünk az egészségügy demokratizálásában, abban, hogy meg tudjuk változtatni azt az igazságtalan állapotot, hogy a világ egyes területein fantasztikus egészségügy működik, máshol pedig szükségtelenül szenvednek az emberek.

Williams szerint az Apple Watch az orvostudmányban is szerephez fog jutni, ugyanis olyan mennyiségű mintavételre képes, ami nagy segítséget nyújthat a kutatásban. Szerinte ha okos eszközöket visznek a világ elmaradottabb területeire – pl. Afrikába –, az megváltoztathatja az ottani életminőséget.

Annak a lehetősége, hogy okostelefonokkal és más eszközökkel hatással legyünk ezeknek az embereknek az életminőségére, szociális- és tudástőkéjére, hogy minél korábban lehetővé tegyük pl. az autizmus kezelését – ezek miatt a dolgok miatt kelünk fel reggelente dolgozni. Úgy gondoljuk, hogy az Apple Watch a végét jelenti az egyfunkciós csuklón hordott eszközöknek, ahogy az iPhone is az egyfunkciós telefonok végét jelentette. Az a tény, ahogyan interakcióba lépünk az órával, ahogy kommunikálunk, fizetünk és tervezünk vele – és ez még csak a kezdet.

Jeff-Williams-1
Jeff Williams, az Apple üzemeltetési vezérigazgató-helyettese

Egy másik, kellemetlenebb témában is megszólalt az Apple vezérigazgató-helyettese, ez pedig a gyermekmunka. Az Apple-t már nem egyszer tűz alá vették, hogy egyes távol-keleti beszállítói gyermekmunkásokat alkalmaznak, így egy 2014-es esetben, amikor kiderült, hogy indonéziai ónbányákban foglalkoztattak kiskorúakat. Williams nyílt és határozott fellépést ígért:

Egy cég sem akar vagy mer beszélni a gyermekmunkáról, nem akarják azt, hogy ezzel kapcsolatban rájuk asszociáljanak. Mi ezzel szemben rávilágítunk a kérdésre. Megkeressük és kivizsgáljuk azokat a gyárakat, ahol ez felmerül, és drasztikus lépéseket fogunk eszközölni a beszállító ellen, valamint mindent megteszünk, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő. Erről minden évben jelentést fogunk készíteni.

A jövőben is érdekes lesz figyelni Williams megnyilvánulásait, hisz nem elképzelhetetlen, hogy ő legyen az Apple következő vezérigazgatója.

Források: 9to5MacAppleInsiderBorítókép: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!