imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Gyorstalpaló új Maceseknek


Windowsról Macre váltani nem is olyan rémisztő, mint az elsőre gondolnád. Hogyan működik a Finder, milyen biztonsági megoldásokat rejt a macOS és mit érdemes Macre telepíteni? Ebben a cikkben mindent összeszedtünk, ami egy új Maces számára felmerülhet.

Egy új Maces a legnagyobb hibát azzal követi el általában, hogy úgy kezdi el használni a gépét, ahogy előtte a PC-t. Itt nem csak arra gondolok, hogy jelentős logikai különbségek vannak a Windows és macOS működése között, hanem arra is, hogy sok olyan szoftverre nincs szükségünk, ami nélkül Windowson nem lehet létezni. Vírusirtó, irodai szoftverek, médialejátszók. Erről már volt szó korábban, azóta volt ami eltűnt, volt ami megmaradt, ezért újra átnéztük, hogy mi a helyzet mostanában.

Mire lesz szükséged?

Nos, miután beállítottad az új gépedet, egy helyesírás ellenőrzőre biztosan. Legalábbis nekem nagyon fontos, hogy legyen, hisz sokat használom például a Pagest. Hiába ismeri a macOS rendszerszinten a magyar nyelvet, helyesírás ellenőrzés még mindig nincs. Most biztosan felszisszentek a túloldalon, ami részben jogos is. Ugyanakkor ingyenes, illetve fizetős megoldások is léteznek, amivel már remekül lehet dolgozni.

Nem mindenkinek lesz erre szüksége, de én általában Dictionaries megoldását szoktam ajánlani, magam is ezt használtam. A teljes verzió 8 euróba kerül, azaz 2700 forint körül kell kalkulálni. Ennyit szerintem bőven megér, folyamatos fejlesztés alatt van és egy komplett szótárról beszélünk, amit a Trackpad bekonfigurált gesztusával tudunk használni.

Úgy vettem észre, hogy a Quick Time lejátszónak még mindig akadnak korlátai, bár amire én használom, arra bőven elég, így nem is használok mást. Azonban a VLC Macre is elérhető, mindent tud, amit a Windowsos társa, ezért nyugodt szívvel tudom ajánlani. Főleg, mert iPhone-on is egy sokat tudó appról beszélünk a VLC esetében. De említhetnénk még az INNA lejátszót is.

Bár szinte nulla azoknak a programoknak a száma, amelyek nem érhetőek el Macre, mégis akad ilyen (például a 3Ds Max, ami már nem támogatott Macen). Egyéb oka is lehet annak, hogy valaki Windowst akarjon használni Macen, ehhez pedig nem kell feltétlen Boot Campelni. A Parallels minden igényt kielégítően tudja virtualizálni a Windowst, ezt mi is teszteltük korábban. Ez megint csak egyéni preferencia kérdése, kinek mi, a többségnek erre sem lesz szüksége, de a lehetőség megvan rá.

Az UnRAR egy hasznos kis program, amivel a .rar kiterjesztésű tömörítéseket tudjuk kicsomagolni. Ideális esetben megkegyelmeznek az ismerősök azzal, hogy csak .zip fájlokkal bombáznak. De a realitás az, hogy a WinRAR nélkül félkarú óriás vagy, az UnRAR-t pedig ingyen töltheted az App Store-ból.

Mire nem lesz szükséged?

Vírusirtóra elsősorban. A Maces malwarek száma nagyon minimális, a rendszer adottságaiból fakadóan szinte képtelenség komolyabb vírust összeszedni macOS alatt. Ez jó hír, hiszen Windowson ez a tíz parancsolat része, csak sajnos ezek a szoftverek hiába tesznek jó szolgálatot, lassítják a gép működését. A Macre elérhető vírusirtók ugyanez igaz, és nagyrészt arra jók, hogy egy vírusos fájlt ne kártevőkkel együtt küldjünk tovább. Ez egy olyan előny, amivel nehéz felvenni a versenyt.

Megjelent a magyar Office Mac-re

Én ide sorolom a Microsoft Office csomagot, amitől minden ismerősöm idegbe tud jönni. Itt szerintem pont a fordítottja igaz, a többségnek valószínűleg igenis lesz szüksége az Office programokra, már csak azért is, mert ez a széles körben elterjedt munkakörnyezet. Azt viszont érdemes tudni, hogy egy Macintosh megvásárlásával nem csak a csili-külsőt, a drága kijelzőt és a hardvert fizetjük meg, hanem az operációs rendszert is, illetve az extra szoftvereket, mint az iWork iroda programcsomagot is (Pages, Numbers, Keynote).

Ezek a szoftverek képesek kezelni a Microsoft programok kiterjesztéseit. Igaz, némi eltérések lehetnek, de ha csak arra kell, hogy megtudjunk nyitni egy .docx fájlt, akkor ez is tökéletesen megteszi. Pár éve egyébként megérkezett a magyar Office csomag beépített helyesírás ellenőrzéssel, erről írtunk részletes tesztet korábban. Ezzel gyakorlatilag teljes értékű lett a csomag, akinek eddig ez hiányzott a legjobban, annak most már ez se akadály.

A fájlrendszerekkel variáló programokat nem igazán ajánljuk, csúnya baleset lehet a vége. A legegyszerűbb, ha a külső meghajtódat exFatra formázod, így nem eshetsz abba a hibába, hogy nem tudod írni csak olvasni őket. Ha profibb megoldásra vágysz, akkor Paragon.

Alapfogalmak

Spotlight: A macOS beépített keresője. Nemcsak fájlokra kereshetünk rá, hanem a bennük található tartalmakra is. Így akár üzeneteket, e-maileket és dokumentumokat is megkerestethetünk vele szövegrészlet alapján.

Finder: Avagy a macOS Windows Intézője. Az ablakok kezelése némi megszokást igényel, illetve az is feltűnhet, hogy a Findert nem tudod bezárni. Olyan tág téma ez, hogy hosszasan lehetne sorolni az extra funkciókat. De ezt már megtettük korábban itt és itt.

Time Machine: Ez a beépített biztonsági mentés. Time Machine mentést készítsz automatikusan például egy Time Capsule segítségével, ehhez segítséget itt találsz. De egy külső meghajtót is befoghatsz erre a célra, minden alkalommal amikor csatlakoztatod a gépedhez, újabb Time Machine mentés készül.

Mission Control: Itt az összes megnyitott programablakot tudod menedzselni. Felülátod a megnyitott Íróasztalokat, illetve a Dashboardot. Itt könnyedén áthúzhatsz másik Íróasztalra Finder ablakokat vagy megnyitott Safarit, illetve osztott képernyőt is használhatsz. Több módon is elérheted: F3 billentyű, Trackpaden beállított gesztus (általában 3 vagy 4 ujjas felfelé suhintás vagy dupla koppintás a Magic Mouse-on.)

Option és CMD billentyű: Ezekről már biztosan az is hallott, aki soha nem használt Macet. A CMD (Command) billentyű az a Windowsból ismert Ctrl helyettesítője. Ha pedig azt hallod, hogy Option, akkor az alt feliratú gombot nyomd meg. Azért kapta ezt a nevet, mert több funkciót lát el, mint a hagyományos alt gomb.

Activity monitor: Másnéven Task Manager vagy Feladatkezelő.

Jó, ha tudod billentyűparancsok

Command + Q: Aktív ablak bezárása
Alt + Command + Esc: Kilépésre kényszerítés
Command + Szóköz: Spotlight keresés
Ctrl + Command + Szóköz: Emoji kereső
Shift + Command + 4: Kijelölt terület képernyőfotó
Shift + Command + Szóköz + 4: Kiválasztott ablak képernyőfotó

Az macOS-ben fellelhető összes billenytűparancsok listáját itt tudod áttanulmányozni.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!