imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Gyorstipp: emoji használata iOS és OS X alatt


A napokban kérdezte tőlem egy ismerősöm, aki most vett akciós iPhone 5c-t, hogyan tudok „olyan cuki kis képeket küldeni” iMessage-ben. Rájöttem, hogy új iPhone felhasználók számára nem biztos, hogy teljesen egyértelmű az emoji billentyűzet bekapcsolása.

Az emojikat (えもじ) hol máshol, japánban „találták fel”, és gyakorlatilag smiley-szerű képecskékről beszélünk, melyeket leginkább szöveges üzenetekbe szokás beágyazni. Az először a ’90-es évek végén használt emojik aztán Japánból világ körüli hódító útra indultak, olyannyira, hogy ma már több százat tartalmaz az Unicode szabvány is. Pár egyszerű lépéssel elérhetővé válnak iOS és OS X alól is.

iPhone-on egy külön billentyűzetről hívhatjuk be a kis karaktereket. Ezt a billentyűzetet találóan „Emoji”-nak hívják és a Beállításokban kapcsolhatjuk be az alábbi útvonalon: Beállítások (Settings) > Általános (General) > Billentyűzet (keyboard) > Billentyűzetek (Keyboards) > Új billentyűzet hozzáadása (Add New Keyboard…) > Emoji. Ezután semmi sem mentheti meg ismerőseinket, hogy elárasszuk őket az iOS billentyűzet alján a földgömb ikonra koppintva elérhető kis képecskékkel.

Emoji

OS X alatt az Üzenetek (Messages) alkalmazás automatikusan emojivá alakít néhány smileyt, de az üzenetmező jobb oldalán található kis mosolygós fejecske ikonra kattintva elérhetjük a teljes listát. Ha e-mailjeinket (dokumentumainkat, táblázatainkat, vagyis szinte bármit) is mindenképp cuki képecskékkel akarjuk feldobni, akkor rendszerszinten elérhetjük az emojikat. Ehhez nem kell mást tenni, csak a Szerkesztés (Edit) menüben kiválasztani a „Speciális karakterek… (Special Characters…)” menüpontot, vagy lenyomni a Ctrl+Cmd+Szóköz billentyűkombinációt (Mavericks rendszeren). Ha a megjelenő listában nem az Emoji-kat látnánk, akkor kattintsunk az Emoji fülre.

Emoji

Ilyen egyszerű. Mostantól te is támogathatod az emojik világot meghódító hadjáratát!

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!