imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Valuta- és mértékegység-váltás Spotlightban


Az OS X Yosemite egyik radikálisan megújuló része a rendszerszintű Spotlight kereső volt. Egyrészt, a jobb felső sarokból sokkal központibb helyre, a képernyő közepére került, ahol egy szép nagy ablakban mutatja meg a keresési találatainkat a hozzájuk tartozó előnézettel együtt.

Amellett, hogy keres a Macen található összes tartalomban – legyen szó e-mailkeről, fájlokról, képekről, böngészőelőzményekről – a Spotlight még többre is képes lett. Ami régebben is működött, az az, hogy például számológépnek is használhatjuk, elég beírni az elvégzendő műveleteket:

Spotlight

Ugyan nem egy Soulver, de az alapműveletekre, ha gyorsan kell összeadnunk vagy összeszoroznunk valamit, akkor jó lehet. Én régebben nagyon sokszor használtam arra is a Spotlight számológép-funkcióját, hogy eurót váltsak forintra, vagy mondjuk hüvelyket centiméterre. Ehhez persze tudni kellett azt, hogy éppen hány forint egy euró, vagy hogy hány centiméter egy hüvelyk. Ennek azonban vége, a Yosemite megjelenésével valuta- és mértékegység-váltónak is használhatjuk az OS X beépített keresőjét.

Elég beírnunk az átváltandó összeget, és – a Yahoo aktuális árfolyamai alapján – máris megkapjuk azt az általunk használt pénznemben, illetve pár további gyakran használt valutában. A rendszer a régiós beállításaink alapján találja ki azt, hogy nekünk melyik a legpraktikusabb formátum, ezért ezt mindenképp érdemes magyarra állítani a Rendszerbeállítások > Régió részen. Öreg motorosok, nyugalom: ettől függetlenül továbbra is használhatjuk angolul magát az OS X-et. Utána elég például ennyit beütnünk:

Spotlight

Látszik, hogy a Spotlight máris átváltotta nekünk az aktuális árfolyamon a 100 eurót forintra, illetve csak a mihez tartás végett amerikai dollárra, brit fontra, japán jenre és kanadai dollárra is. Az alsó négy pénznemet sajnos külön nem tudjuk állítani, de megpróbálja nagyjából intelligensen kitalálni, mi érdekelhet: ha például svájci frankot váltunk, akkor az euró is szerepel itt. Az olyan pénznemeknél, amik rendelkeznek a billentyűzetről elérhető saját szimbólummal (pl. $, €, £), ezt is használhatjuk a hárombetűs ISO-kód helyett:

Spotlight

Nem csak pénzt válthatunk azonban a Spotlight segítségével! Angol nyelvű cikket olvasol, és még mindig nem megy a láb vagy yard átváltása azonnal méterbe? Nem tudod, pontosan hány centiméter a régi 20 hüvelykes iMac képátlója? Hány milliliter az amerikai 12 unciás dobozos vaníliás kóla? Hány Celsius-fok a 100 Fahrenheit, amikor gutaütést kapnak az emberek New Yorkban? Vagy tudni szeretnéd mennyit fogyaszt az amcsi autód ha azt írja 13 mpg? Egyik sem kérdés többé, hiszen elég csak begépelni ezeket a Spotlightba!

Spotlight Spotlight Spotlight

A működésről készítettünk egy rövid videót is:

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!