imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ha egy város csendben tud maradni egy hónapig, megmenekül egy hegedű hangja


Nagyszabású projektbe kezdtek a Stradivarius nevével fémjelzett hegedűk szülővárosában, amihez egy egész városnak kell összefognia.

Régebbi olvasóink talán még emlékeznek arra a cikkre, amelyben az Apple szupertitkos laboratóriumának működéséről meséltünk a Backchannel egyik szerencsés munkatársának szemüvegén keresztül. Az Apple ebben az úgynevezett Input Design laborban tervezi meg, hogy milyenek legyenek az Apple termékek beviteli perifériái, billentyűzet, egér, trackpad és a többi.

A feladat meglehetősen komplex, figyelni kell a kísérleti személyek izommozgását, fáradtságát, milyen könnyen lehet megtanulni az adott periféria használatát és még rengeteg mindent. Ide tartozik az is, amire elsőként nem gondolnánk: a hang. Hihetetlen fontos, hogy milyen hangja van például a billentyűzetnek, mennyire kellemes a fülnek, mennyire idegesítő hosszútávon és a többi.

Mindehhez az Apple egy akusztikailag kezelt hangszigetelt kamrát használ, mikrofonok százával felszerelve. Ebben a kamrában semmi más nem hallható csak az adott eszköz hangja, és az alapján döntik el, hogy maradhat-e, vagy változtatni kell. A képek és a leírás alapján úgy tűnhet, hogy ennél precízebben már nem is lehetne hozzáállni a hanghoz. És ez nagyjából igaz is, egészen addig, amíg nem egy Stradivarius hegedű kerül terítékre…

A New York Times számolt be Cremona városának nagyszabású projektjéről, amely még a fentebb ismertetett eljárásoknál is sokkal precízebb megközelítést igényel:

kis túlzással egy egész városnak kell csendben maradnia egy hónapig.

Az Olaszországban található Cremona történetesen az a hely, ahol a Stradivari család, többek közt Antonio Stradivari hegedűkészítő is élt és tevékenykedett. Itt születtek tehát azok a hangszerek, amelyekhez hasonlót azóta se tudott senki se készíteni. A Stradivarius hegedűk tulajdonképpen a hangszerkészítés és a hangdizájn abszolút csúcsát képviselik a mai napig.

Adott viszont egy komoly probléma: hiába tartják őket a lehető legjobb körülmények között és hiába vigyáznak rájuk, amennyire csak lehet, ezek a hegedűk több száz évesek. Ebből kifolyólag pedig előbb vagy utóbb természetes módon alkalmatlanok lesznek arra, hogy játszanak rajtuk, veszítenek jellegzetes hangjukból. De Cremona városa összefogott, és most megmentik a hegedűk hangját.

Stradivari emlékmű Cremonában.

A projektet három hangmérnök vezeti, akik több éves egyeztetéssel elérték a hegedűket őrző múzeumnál, hogy újra használatba kerülhessenek a hangszerek egy hónapig (egyébként nem csak Stradivariusok, hanem Amati és Guarneri del Gesù darabok is vannak). A cél az, hogy a világ legjobb hegedűművészeinek segítségével mindegyik hangszeren lejátsszák és rögzítsék az összes lehetséges hangot, amit csak a hangszer ki tud adni. Átmenetek, játszási technikákat is ideértve. Ez több százezer hangot jelent hegedűnként.

Ehhez a művészeknek a hét hat napján, nyolc órán keresztül megállás nélkül kell játszaniuk egy hónapon át.

El lehet képzelni, mennyire megterhelő feladat ez mentálisan és fizikálisan is a zenészeknek. És ez még csak a kisebbik nehézség a projekt során. A rögzítéshez 32 ultraszenzitív mikrofont használnak, hogy tényleg minden hangot befogjanak, ami csak a hegedűkből kijön. Igen ám, csak ezzel a finom technológiával a környezeti zajokat is befogják.

Behallatszik az utcán közlekedő autók hangja, behallatszik, ha valaki magassarkúban végigmegy az emeleten. Állítólag az egyik felvételen még azt is hallani lehetett, ahogy az előadóterem melletti kávézóban valaki leejtette egy poharat. Hiába tekertek ki minden villanykörtét az előadóteremben, hogy ne hallatszódjon a zúgásuk, állították le a lifteket és zárták le a környező utcákat, ennél többre van szükség: a város minden lakójának összefogására.

A féltve őrzött Stradivarius hegedűk.

A polgármester éppen megkérte Cremona lakóit, hogy amennyire csak tudnak, a következő hónapban legyenek olyan halkak, amennyire csak tudnak, kiváltképp az előadóterem környékén. A kérésnek eleget téve pedig most januárban egy teljes város próbál csendben élni egy hónapig, hogy megmentsék pár kivételes hegedű hangját…

Forrás: New York Times

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!