imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ha pontosan látni akarod, mennyire van meleg – Elgato Eve Degree teszt


Még tavaly decemberben írtam kicsit bővebben az Elgato Eve termékcsaládról, ami költséghatékony HomeKit-kompatibilis okoskiegészítőket tartalmaz. Abban a tesztben is volt szó olyan szenzorokról, amelyek többek között a hőmérsékletet mérik, de most új taggal bővült a család: az Eve Degree-vel.

Az Eve-termékvonal legtöbb tagjának nagyon hasonló volt a külső megjelenése. Lekerekített fehér négyzet vagy téglalap alapú eszközök, melyek között első ránézésre talán különbséget sem lehetett tenni. Nos, az Eve Degree nem ilyen, sőt, teljesen kilóg a sorból. Egyrészt sokkal kisebb, mint az Eve Weather, vagy az Eve Room. Másrészt a fényes fehér borítás helyett alumíniumkeretet, és fekete előlapot kapott. Az alumíniumkeret hasonlít a jó öreg iPhone 5s-dizájnra, már abból a szempontból, hogy az élei ugyanúgy fényesre vannak polírozva, mint az Apple telefonján annak idején.

Első ránézésre is láthatjuk a legnagyobb különbséget: az előlapon helyet kapott egy méretes kijelző. No persze nem valami retina OLED-re kell gondolni, egy egyszerű hétszegmenses kijelzőről van szó, amin viszont jól látható, éppen hány fok van, vagy mekkora a páratartalom. Már persze világosban, mert háttérvilágítást nem kapott, gondolom az elemet kímélendő. Az Eve Degree-be ugyanis egy szabvány CR2450-es gombelemet kell helyeznünk, mellyel elvileg egy évig bírja a Bluetooth LE-vel kapcsolódó készülék, de az ezzel kapcsolatos, általam tapasztalt anomáliákról kicsit később.

Az 5,4×5,4×1,5 cm méretű hőmérőnk kétfajta értéket tud mérni: hőmérsékletet ± 0,3°C pontossággal, és páratartalmat ± 3% pontossággal. A készülék IPX3 besorolást kapott, ami azt jelenti, hogy kül- és beltéren egyaránt használható, nem fogja bántani az eső. A hátulján van egy kis luk amivel felakaszthatjuk (talán egy kicsit túl kicsi is, nem fog bármekkora csavar beleférni), de simán le is tehetjük valahova. Szintén a hátlapon van a gomb, amivel a hőmérséklet és a páratartalom kijelzése között váltogathatunk. Ez amúgy nem túl praktikus, ha alapvetően „akasztott” állapotban használjuk, hiszen mindig le kell venni, ha nem elégszünk meg azzal, hogy mondjuk a páratartalmat csak a telefonunkon látjuk.

A beállítás a többi HomeKit-kompatibilis okosotthon-kiegészítőhez hasonlóan roppant egyszerű. Elindítjuk a gyári Eve appot, vagy az Apple-féle Otthon alkalmazást, megmutatjuk a mellékelt kártyán vagy a Degree alján lévő HomeKit-kódot a telefonunk kamerájának, és már meg is vagyunk. Ahhoz mindenképp a gyári app kell majd, hogy a kijelzőn megjelenő hőmérséklet-értéket Celsius-fokra állítsuk Fahrenheit-fokról. Ha van otthon egy HomeKit hub (pl. 4. generációs Apple TV), akkor mindenféle automatizáláshoz is használhatjuk, például hogy bizonyos páratartalom felett kapcsolja be a párátlanítógépet (okoskonnektort).

No de térjünk át a személyes tapasztalatokra. Nagyon megörültem amikor nálam landolt az Eve Degree, ugyanis végre megnézhettem, pontosan hány fok van az erkélyemen. Egy negyedik (legfelső) emeleti lakásról beszélünk, ami majdnem csőnyugati fekvésű (talán 15-20°-kal délnek fordulva), azaz nyáron irtózatosan meleg van, mivel kb. kettőtől naplementéig egyáltalán nincs árnyékos pont az erkélyen. Eddig mindig csak úgy hasraütésszerűen mondtam, hogy „na, kimegyek az 50 fokba”, mert 45°C-ig mért a kezembe akadt hőmérő és ott kiakadt, de most már tudom, hogy nem a levegőbe beszéltem, sőt.

A múlt hét legdurvább napjain ugyanis egészen 55,8°C-ig sikerült feltornászni a mért értékeket. Persze ez napon volt, de hát nem tudok mit csinálni, ha egyszer nincs árnyékos rész. Az Eve Degree egyébként elvileg -18°C és +55°C között működik, szóval lehet, hogy ez összefügg azzal a furcsasággal, amit felfedeztem. Pár nap után ugyanis elkezdett szólni, hogy fogy benne az elem. Ez elég érdekes annak tekintetében, hogy elvileg egy évet kéne kibírnia, még furcsább, hogy ha megnéztem az Eve appban, akkor ott 100% töltöttséget mutatott. Mostanra egyébként ez elmúlt (éppen 23°C-ot mérek), szóval lehet, hogy tényleg csak a nagy meleg hülyítette meg.

Egyébként szépen teszi a dolgát, a HomeKit integrációnak köszönhetően a Sirit is bármikor megkérdezhetjük, éppen hány fok van az adott helyiségben, az aktuális értékeket látjuk az Otthon alkalmazásban, a korábbi mérések eredményeit pedig a gyári Eve appban. Tulajdonképpen sokkal többet nem is tudnék írni róla, szép, egyszerű, teszi a dolgát, HomeKit-kompatibilis, mi kell még? Talán a 22 900 Ft-os ára sok egy kicsit, legalábbis ha egyből 2-3 darabot akarunk venni, amire márpedig szükség van, ha több helyen is szeretnénk mérni a hőmérsékletet. Ezt egy picit csökkenthetnék – vagy kerülhetnének bele további szenzorok, levegőminőség, fény, egyebek.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!