imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ha zavar az iPhone zajszűrése, ki is kapcsolhatod


Talán sokan nem tudják, de az iPhone-okban található egy második mikrofon is, mely beszélgetés közben a háttérzajokat figyeli, és ezt kiszűri a másik fél számára továbbított hangból. Sajnos van akinek ez zavaró, de szerencsére van megoldás.

Az iPhone második mikrofonja beszéd helyett a háttérzajokat veszi, majd az elektronika ennek a mikrofonnak a jelét kivonja az elsődleges mikrofonéból. Ennek a megoldásnak köszönhetően látványosan csökkenő háttérzaj telefonálás közben. Ez nagyon jól jön ha mondjuk az utcán sétálunk, vagy épp a menzán ebédelünk, mert a vonal másik felén lévő beszélgetőpartner nem nagyon hall a zajokból semmit. Az iPhone 5 óta egyébként nem csak egy hanem két plusz mikrofon is figyeli a háttérzajokat.

Személy szerint szeretem az iPhone-nak ezt a funkcióját, a legtöbb esetben kiváló munkát végez a készülék, és tényleg kristály tisztán lehet hallani a másik felet, de nem mindenki van ezzel így.

Vannak, akiket zavar ez a fajta zajszűrés. Az Apple fórumain többen is arra panaszkodtak, hogy furcsa, szédüléshez hasonlító érzésük van, amikor az iPhone-jukon beszélnek, viszont ha kikapcsolják a zajszűrést, akkor elmúlik ez az érzés.

Ha valakit zavar a zajszűrés, a következőt kell tenni:

Indítsd el a “Beállítások” appot, koppints az “Általános” menüre. Görgess le a “Kisegítő lehetőségekig”, ezen belül pedig majdnem legalul keresd meg a “Telefon zajkioltása” kapcsolót. Ezt a kapcsolót kapcsold ki, és próbáld ki a következő beszélgetésnél, hogy megfelel-e a hangzás.

Nem teljesen világos, hogy a saját készülékünkön miért változik emiatt a hangzás, de azoknak akiket zavart a zajszűrés, ez a kapcsoló megoldotta a problémát.

Frissítés: hozzászólások közt már meg is érkezett a válasz. “erre egyszerű a válasz, apró betűs részben is utal rá, aktív zajszűrést alkalmaz, tehát nem csak a továbbított hanganyagról van szó, hanem a fülhöz tartott telefon esetében a hallott hangból is kivonja a háttérzajt, “ellen hanghullámokat” kelt.” 

“Azért szédülhetnek azok akiknek az iPhone-jukon be van kapcsolva a zajszűrés, mert ilyenkor a saját háttérzajunkat is kiszűri a telefon a hátlapi mikrofon alapján (valami hasonló algoritmussal mint amivel még az X3 mellé adott fülest és szoftvert reklámozta a Sony, a háttérzajnak a negatívját beletolja az iPhone a fülünkbe). Ez nagyon jó, ámde mivel csak az egyik fülünkön van a telefon, ezért van akinek az agyát ez megterheli és szédül.”

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!