imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mac Pro R2D2 dizájn

Hagyd életben a Mac Prót, Apple!


Az Apple utoljára 2013-ban dobott piacra igazán power usereknek szánt asztali számítógépet. A Mac Pro az a gép, amely bármilyen felhasználói igényt képes kiszolgálni, és akinek ekkora teljesítményre van szüksége, annak az ára sem jelent akadályt.

Kedves Jótündér! Kérlek, ne hagyd, hogy az Apple kinyírja a Mac Prót! Köszi!

– kezdhette volna így is Marco Ament a blogbejegyzését. Saját oldalán írta le, miért ragaszkodik a Mac Pro szériához, és miért nem szeretné másra cserélni jelenlegi számítógépét.

Marco eredetileg programozó, másodállásban pedig író, podcaster, és hatalmas geek.

2013-as (late) Mac Pro

Neki is nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz új Mac Pro, ami nagy kár. Vajon tényleg ennyire eldobná magától az Apple a Pro felhasználóit, vagy ennyire szűk lenne ez a réteg? Ugye ott van alternatívaként a 27”-es iMac, ami sok igényt kielégít. Ha valaki erős gépet keres, akkor az esetek nagy többségében ez is megfelelő. Alap videóvágásra, grafikai munkákra, modellezésre és a többi, ennek a gépnek az ereje elég lehet.

Tényleg jó kis gép lett a nagyobbik iMac, habár nem ezen fogják renderelni a következő Star Warst. Ugye – csak hogy egyből a legerősebb konfigurációt említsem – kérhetünk bele Intel i7-es processzort 4ghz-s órajellel, amit 4,2 ghz-ig tudunk túlhúzni. Ehhez társul a Radeon R9 M395, akár 4GB-os vrammal. Memóriából 8GB-ot kapunk, amit bárki akár otthon is upgradelhet, 16, vagy akár 32GB-ig is. Ennyit támogat a gépben lévő alaplap, ezzel sem lesz gondunk egy ideig, az biztos. Egyéb finomságok: 3tb-s Fusion Drive vagy 1tb SSD.

Aztán ott van az a szegmens is, akiknek ez már nem elég. Ha te közéjük tartozol, akkor gratulálunk, te már a tech ipar egyik ifjonc jedi lovagja vagy. A CGI (Computer-Generated Imagenary) területén jártasok tisztában vannak vele, hogy micsoda brutális teljesítményre van szükség egy-egy animációs film vagy játék fejlesztése során. Az első Toy Story annak idején 16 évig készült. Ebből 10-12 évet töltöttek el azzal a Pixarnál, hogy olyan számtógépeket készítsenek, amik alkalmasak a film munkálataihoz. A végterméket sok esetben egyébként hetekig számolgatják a renderfarmok.

Valójában a Mac Pro kérdése nem az egy milliós alapmodellnél keresendő, hiszen ezt a kraftot megkapjuk már az imént említett 5K-s iMacben is. Ha kicsit átböngésszük az Apple aktuális kínálatát, akkor kérhetünk bele terrás SSD-t (maximum 1 TB-t, ehhez képest a Macbook Próba már 2TB-t is), 64GB ramot (DDR3-as), és 12 magos Intel Xeon processzort is egy milliós felárral.

Az új, 5K-s iMac

Ha a jelenleg elérhető legerősebb konfigurációt szeretnénk megvenni, akkor igen mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Ezért a gépért 3,5 millió forintot kér el az Apple. De, mint már említettem, akinek erre van szüksége, az gondolkodás nélkül megveszi.

Vagy nem is annyira gondolkodás nélkül? A Mac Pro 3 éves, és a benne levő komponensek is 3 évesek. És, mint tudjuk, a tech ipar ennyi idő alatt a világot is képes átformálni…

Szóval, aki most készülne beruházni, annak komoly fejtörést okozhat, hogyha továbbra is Macintoshon szeretné végezné a munkáját. Várjunk az új Mac Próra? Lesz egyáltalán új Mac Pró? Az Apple kinyírja majd ezt is, mint az eddigi low-end notebookját, a MacBook Airt?

Marco Ament szerint Mac Pro usernek lenni egyet jelent a lojalitással lenni az Apple felé. Viszonzásképpen pedig a cupertinói cégnek ki kellene elégítenie az igényeit ennek a rendkívül szűk rétegnek is, még ha a nagyátlagnak nincs is szüksége erre, és beérik az iMac tudásával.

Lássuk Marco szempontjait, kiegészítve a mi gondolatainkkal, hogy miért nem szeretnénk, ha az Apple végleg lemondana a Mac Próról.

Több, mint 4 mag

A magonkénti teljesítményjavulás egyre lassul az évek alatt, a mai processzorok között nincsen már egetverő különbség, ha összevetjük őket a 2-3 évvel ezelőtti modellekkel. Ha pedig jelentősen nagyobb teljesítményre van szükségünk az alap i5-ös és i7-es processzorokénál, akkor a magok számát kell növelni. A párhuzamos feladatok elvégzésénél, különösképpen a fotós, videós, tudományos, 3D-s számításoknál, de szoftverfejlesztésnél is igény lehet erre.

Jelenleg a Mac Prón kívül egyik Apple számítógép sem teszi azt lehetővé, hogy 4-nél több magos processzorban gondolkodjunk. A mostani Mac Prókba szánt Intel Xeon processzorokból már van 8, 10, 16 és 22-es is. Sőt, ha újra dual-socket alaplappal vérteznék fel a Mac Prót, mint az R2D2 dizájn előtti időszakban, akkor 2 processzort is lehetne belepakolni, ami már 44 magot jelentene. Negyvennégy mag haver! Az még gombócból is sok, hiába csak 2-2,4 ghz között mozognak a magok egyenkénti órajelei.

Mac Pro szerelhetősége

Van ez a bizonyos mondás, hogy hiába 8 magos egy Androidos telefon hardvere, ha mind a 8 lajhár, miközben az iPhone-ban 4 bengáli tigris dolgozik. Ugyan ez rendszerint előjön az Intel vs AMD hitvitáknál is…Na de, azért lajhárból is eltudsz képzelni annyit, ami simán otthagyja a tigriseket, mint Szent Pál az oláhokat.

De ne éljük ennyire bele magunkat a frissítésbe, mert egyáltalán nem biztos, hogy valaha is valósággá válik. Jelenleg kérhetjük a gépet 4, 6, 8 vagy 12 magos, szintén Intel Xeon processzorral a V3-as szériából, a jelenlegi V4-es helyett. Az iMac esetén szó sincs ilyenről, talán 10 év múlva eljutnak erre a szintre, de egyelőre technikailag megoldatlan ez a kérdés.

High-end grafikus teljesítmény

Csak a Mac Próban van rá lehetőség arra, hogy igazán felső kategóriás GPU kaphasson helyet, hiszen a videókártyák helyigényesek, rengeteg hőt termelnek és igen drágák is. A Mac laptopok alsó szegmensében egyáltalán nem találunk olyan gépet, amelyik rendelkezne dedikált kártyával. A 15”-ös MacBook Pro már 2GB-os Radeonnal rendelkezik, de a 21,5”-es iMacben sincs más, csak csak Intel integrált megoldása. Érdekesség, hogy ez simán hozzá azt a teljesítményt, mint előtte az ugyanebben a modellben helyet kapó dedikált VGA. A gamereknek, játékfejlesztőknek vagy vizuális effektekkel foglalkozóknak azonban nagy szükségük van a GPU erejére. Vagy akár kettőre, a dupla videókártya is csak a Mac Próban lehetséges.

És azt se felejtsük el, hogy a VR és AR eszközök egyre inkább kezdenek teret hódítani: ilyen felhasználásra megint csak szükséges az erős és naprakész grafikus kártya. Szóval ezzel már is egy rakás új potenciális vásárlójelölt van a Próra, akiket minél hamarabb ki kellenne szolgálni az Apple-nek egy minél erősebb hardverrel.

A lehető legtöbb RAM

Ramra akkora az igény manapság, hogy sokaknak már az idei MacBook Próból is hiányzik a 32GB-os bővítési lehetőség. Szinte mindenhez egyre több memóriára van most már szükség. A Mac Pro jelenleg is 64GB-ot kínál, de ez még ugye csak DDR3-as, ami nem tragédia, de egy több milliós gépnél fontos szempont az is, hogy időtálló legyen. Így én is szívesebben venném meg DDR4-essel vagy DDR5-össel, ha lehetne.

Mac Pro ram bővítése

A méret és a tápellátás nyújtotta szabadság

Gyakorlatilag a teljes Macintosh vonalra rásüthető, hogy a dizájn, a kompakt méret és a tartós üzemidő minden más szempontot felülír. Kivétel a Mac Pro, ahol akármekkora lehet a gép. Hiszen egyrészt sosem mozdítod el, másrészt meg, aki ilyet vesz, azt a legkevésbé érdekli a küllem. Na jó, azért ez nem teljesen igaz. Jellemzően ezeket a szintén gyönyörű gépeket nem az asztal alatt, hanem azon tartják tulajdonosaik, nem véletlenül. Ha ránézünk a Mac Próra, akkor azt látjuk, hogy elég picike az elődeihez képest, de ugye az sem lenne gond, ha nagyobb lenne. Annak idején se volt az.

Hé, Jony!

Ha az új Mac Prón dolgozol a boszorkánykonyhádban, akkor ne merészeld beáldozni a teljesítményt a dizájn oltárán!

Üdv.: Power userek!

2013-as Mac Pro vs korábbi

 

De tényleg, a Mac Pro legyen akkora, amekkorának lennie kell. Felesleg micro ATX-es alaplapokkal meg csökkentett méretű, mérsékelt órajelű GPU-kal és processzorokkal bohóckodni. Kicsit irigyeljük is a PC-sek határtalan szabadságát bővítési szempontból. De, ahogy azt már Marco is megjegyezte, egy Mac Pro felhasználó alapvetően igen lojális. A Pro az legyen pro és kész. Minden másra ott vannak az iMacek és a MacBookok.

Legyen csend és legyen békesség

Nem elsődleges szempont, de a Mac Prót használók biztosan jóval nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak, mint némely naphosszat zúgó gépen dolgozó PC-s kollégájuk. Nekem is van egy izmos desktop PC-m, rémes a hangja. A Mac Próban viszont parádésan megoldották a hűtés kérdését úgy, hogy végig síri csöndben van a gépecske és még csak véletlenül sem zökkent ki a munka ritmusából.

A Mac Prónak annyira zseniális a hőelvezető képessége, hogy ebben a tekintetben az egész Mac palettát képes kenterbe verni. Ismerős az érzés, amikor egy komolyabb számítást igénylő feladat elvégzése közben a MacBookod ventilátorai felbőgnek, mintha az életükért kiáltanának? Na itt ilyen nincs, csak hatalmas ventilátorok, amiknek elég lassabban pörögniük és így nagyon csendesen tudják elvégezni a hűtést.

Mac Pro felülnézetből

Mi tagadás, azért még is jobb halk környezetben dolgozni, például ez egy zenei stúdióban sem lehet hátrány felvétel közben. A grafikus ismerőseimet még az is zavarja, hogy az Apple Pencil kopog az iPad Prón rajzolás közben és ezt már többektől hallottam. Nem vagyunk egyformák, de érthető a probléma. Jony, itt az ideje készítened nekik végre egy tollat, ami k*ssol, nekünk pedig egy új Mac Prót. Azért a hardvert ki ne hagyd belőle!

Megbízhatóság és időtállóság

A Xeon processzor és az ECC RAM nem játék, nem is egyszerű felhasználásra találták ki. A fejlesztés során a legfontosabb szempont, hogy az adott komponens a lehető legjobban bírja a strapát és a legerősebb ellenállóképességgel rendelkezzen. Ilyenek például az Nvidia Quadro videókártyái és az AMD FirePro széria. Ezeknek a teljesítménye általában azonos az éppen aktuális gaming sorozatéval. Ugyanakkor válogatott alkatrészekből szerelik össze őket, amik különös odafigyeléssel készülnek. Így tudásuk hiába megegyező, de árban 2-3x többe kerülnek, mint a gaming VGA-k.

Ha valaki PC-t épít magának, akkor érdemes arra is figyelni, hogy az alkatrészek mennyire vannak egymással összhangban. Természetesen erre a Mac Próknál is odafigyelnek. Különösen fontos, hogy a processzor és a grafikus meghajtó ne fogja vissza egymás erejét, illetve, hogy megfelelő nagyságú táppal lássuk el a hardvert. Az Apple szupergépe esetében csakúgy, mint a hűtésnél, ezen se kell túl sokat gondolkodni: csak bemegy az ember a boltba és megrendeli az áhított számítógépet.

A legtöbb Macre általánosan igaz, hogy időt álló. Persze csak akkor, ha a vásárláskor elérhető legfrissebb modellt választjuk. Egy MacBook Pro simán kiszolgálja az embert 5-6 évig, de akár tovább is. A Mac Pro már egy egészen más dimenzió. Évekig dolgozik csendesen a háttérben úgy, hogy igazából meg se izzad, és a teljesítménye akár 8-10 évig is elég lehet. Tegyük fel, hogy valaki megvette 2013 végén az akkor elérhető legerősebb gépet. Akkoriban még nem volt ekkora sláger a 4K, nem volt VR sem, szóval évek teltek el és csak utána kezdett kijönni a Pro előnye, hisz nem igazán lehetett előtte kihasználni, olyan erős volt.

Mac Pro, a munka hőse

Azáltal, hogy a monitor és a gép külön van, az Apple még több szabadságot ad. Simán megeshet, hogy valakinek nem felel meg az iMacbe szerelt kijelző, és egyénileg szeretné kiválasztani, hogy milyen monitorra van szüksége. Szíve joga, de mivel megszűnt a Thunderbolt Display, így alma logós monitort már biztosan nem tudunk hozzá venni. Helyette választhatunk az Apple által is elismert LG monitorok közül, vagy más gyártók széles választékából.

Mondanunk sem kell, hogy a mostani Mac Prón nincs még Thunderbolt 3-as csatlakozó, pedig brutális adatsebességeket lehetne elérni RAID tömbökkel. Azt hiszem a MacBook Pro felhasználók nem tudják egyelőre igazán megbecsülni a Thunderbolt 3-at, de idő kérdése és mindenki meg fogja szeretni. Akkor is, ha most még kicsit macerás a használata.

Széles felhasználhatóság

A Mac Prót bármire használhatjuk, de tényleg. Nem tudsz olyan területet mondani, amiben ne verné oda az egész Mac palettát. Ja, de! Hordozhatóság. Bár igazából nem az a tipikus egy hektós hordó méret, szerintem ennek a tizede sem férne bele. Tehát költözéskor nem fog senki sem megszakadni a mozgatásától, hál’ isten. Ehhez képest az iMac már keményebb terep, főleg, ha arra gondolok, hogy a hatalmas képernyőre úgy kell vigyázni, mint egy újszülött kisbabára. Kényelmesebb a szállítása, mint az iMacnek, szóval ezen a területen sem sikerült utolsónak lennie.

A Mac Pro gyártása

Ha egy igazán minden feladatot jól ellátó gépet akarsz, akkor a Mac Pro neked is jó választás lenne. Már, ha meg nem szünteti az Apple. De csak nem…Vagy mégis?

Sokat hoz a konyhára

Nem csak a profi felhasználóknak, akik nap, mint nap pénzt termelnek vele, de az Apple sem jár rosszul a Mac Próval. Ugyan a klasszikus számítógépes ipar jó pár éve zsugorodik, de mindig is lesz igény az erős asztali gépekre.

2013 végén, amikor bemutatták a jelenlegi gépet, akkor még nem volt ilyen sok tekintetben konfigurálható. Mostanság, ahogy az átlag felhasználónak egyre kevesebb igénye van már számítógépekre és egyre nagyobb a tabletekre és telefonokra, úgy a munkához egyre elengedhetetlenebb az erős vas. 4K-8K, VR-AR. Jól hangzanak, de nem épp leányálom ezen formátumok előállítása. És itt jön képbe a Mac Pro.

Akármelyik Mac Pro jobb a semminél

Ha nem is jön rá jelentős frissítés, azért tartsák csak meg szépen a kínálatban. Néha még akár lehetne 1-2 csendes update, de ne legyenek nagyok az elvárásaink. Bármelyik eshetőség jobb annál, minthogy megszűnjön ez a széria.

Szóval kérünk szépen Apple, ne csinálj hülyeséget!

Szép gondolat az iMac Pro is, de folyton korlátokba ütköznénk vele. Nem lenne eléggé személyre szabható és elég erős sem. Tehát nagyon reméljük, hogy megmarad az eredeti asztali gép és mellette szépen fokozatosan növekedni fog az iMac ereje.

27" 5K iMac

Csak egy helyes út van, a Mac Pro

Mivel a macOS CSAK az Apple által készített számítógépeken érhető el hivatalosan, így nincs más lehetőség, arra az esetre, ha megszűnne a Mac Pro. Pedig hiába a hardver, az operációs rendszer a lelke mindennek. Valószínűleg harmad ennyi vásárlója se lenne az Apple-nek, ha a gépein előtelepített Windows 10 futna. Ne adj isten, a telefonjain Android…

Persze találni a piacon hasonló, gondosan összeállított konfigurációkat. Ott vannak például a Dell komplett gépei vagy a HP Workstationjai, de ezekre nem rakhatunk hivatalosan macOS-t. Az elmúlt években, mióta a maces Apple Storeból letölthető a macOS telepítője, egyre többen használják az Apple operációs rendszerét egyéb gépeken. Sőt, egyre több a Hackintoshra szakosodó oldal, ahol emberek megosztják egymással a tapasztalataik a megfelelő konfigurációkra vonatkozóan.

Egyrészt ez a megoldás nem igazán legális, másrészt, aki nem ért hozzá ne is próbálkozzon ilyennel, mert nem fog sikerülni a rendszer beállítása és telepítése. Maradjunk annyiban, hogy ez egy elég “avétos” megoldás és egyáltalán nem felhasználóbarát. Ezért is lenne fontos a Mac Pro életben tartása.

Mac Pro tartó szerkezet

Ha ez meghiúsul, akkor ezen felhasználók nem csak a hardvert fogják feladni, hanem az egész platformot is. De Marco szerint a konkurencia a közelében sem jár a macOS-nek. A Linux talán képes lenne néhányunk igényeit kielégíteni, mivel remek szerver operációs rendszernek, de pocsék desktop OS, ami nem igen fog változni a közeljövőben.

A Microsoft az utóbbi időben egy kicsit bele-belekóstolt a PC gyártásba. A programozó szerint az általuk gyártott hardver és a Windows együttvéve még mindig messze nem olyan jó páros, mint a macOS és a Macintosh gépek. Na, jó. Igazából szó szerint azt mondta, hogy nem működik az ökoszisztéma, de ezért majd úgy is jönnek az anyázó kommentek:

A Windows és minden a Windows körül siralmasan alulmarad a macOS és a Mac közti ökoszisztémával szemben. Még ha a Microsoft mindent jól is csinálna, akkor is legkevesebb 10 évre lenne szükség, hogy beérjék az Apple-t. De nem fognak mindent jól csinálni.

Mac Pro
Nem csak a Microsoftot illette kemény szavakkal. A Google is jól megkapta a magáét.

A Google próbálkozik, tudom jól. De a konzumereknek szóló és a komolyabb felhasználásra szánt szoftverük is rémes. Nincs szükségünk arra, hogy kiárusítsák az adatainkat reklám célra.

Igaz, ami igaz, mint ahogy nem lesz minden cégből azonnal a kereső motorok királya, úgy a Google-ből sem lesz mostanság vezető, általános igényeket kielégítő OS gyártó cég. Nem rossz elgondolás az alapvetően irodai igényeket kielégíteni kívánó Chrome OS, de az a bizonyos minimum szint ennél azért ennél jóval feljebb van. Sokkal, de sokkal feljebb.

Nincs szükségünk másra, csak a macOS-re

Marco a következő gondolatokkal zár, amivel egyet kell, hogy értsünk:

Nem akarunk váltani. Ezt kezdtük el használni, erre építkeztünk és ezt használtuk mindvégig. Mert a Macek igazán lenyűgöző számítógépek, a macOS pedig a valaha készült legjobb operációs rendszer.

Ez az egyetlen profi felhasználású, munkaállomásként is funkcionáló operációs rendszer, ami könnyen használható, és elég jó ahhoz, hogy több időt akarjunk munkával tölteni.

Mac Pro tartó szerkezet

Mi túllátunk a terminál ablakon és a munkához szükséges programjainkat. És igen, látjuk azokat az apróságokat, amik megkönnyítik az egyszerű felhasználók életét is. Ilyenek például azok az egyszerű és jól működő funkciók, mint a képmegosztás. Könnyedén elérhetővé tehetjük fotóinkat a nagyszülőkön és a gyerekeken keresztül az egész család számára. Hiszen ők is azonos operációs rendszert használnak, mint mi.

A technológia változik, ahogy a piac is. Sőt, maguk az emberek is. De van néhány dolog az életben, aminek nincsen párja és, ami pótolhatatlan. A világ még sosem látott a macOS-hez foghatót és semmi sem helyettesítheti igazán. Hogyha valami másra fogunk kényszerülni, akkor az rendkívül fájdalmas és elkerülhetetlen lesz.

Hagyd életben a Mac Prót, Apple! Senki sem akar mást használni.

A teljes Mac paletta megfelel majdnem mindenki számára. De csak majdnem. Szóval kérünk szépen, ne hagyd magára azokat, akiknek valóban a világ legjobb számítógépére van szüksége. Mert, ha a következő gépünk nem Mac lesz, akkor az közel sem lesz a legjobb.

Forrás: marco.org

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!