imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hagyományos szemüvegbe rakna csúcstechnológiát a Facebook


Mark Zuckerberg, a Facebook feje tavaly már bejelentette, hogy a közösségi háló kiterjesztett valóság-szemüveget adna a fejünkre. Akkoriban erről már egy rendert is láthattunk, most viszont egy a cég által bejegyzett szabadalom alapján már azt is lehet tudni, hogy nagyjából milyen is lesz a jövő okos kütyüje.

Az elmúlt években láttunk már jó néhány AR szemüveget, melyek többé-kevésbé voltak csak életképesek. Emellett a VR technológia egyre inkább kivirágzik, ám a felhasználhatósága igen korlátozott: ezt valószínűleg a Facebook is belátta. Az Oculus birtoklása mellett tavaly Mark Zuckerberg már koncepciót is mutatott egy kiterjesztett valóság szemüvegről az F8 konferencián, ami már inkább közel áll ahhoz az eszközhöz, ami a jövőben az okostelefonokat helyettesítheti.

De mitől is előremutató az, amin a Facebook dolgozik? Egy általuk benyújtott szabadalomból kiderült, hogy az eszköz nagyon hasonló technológiát fog használni, mint amit a Microsoft méregdrága szuperheadsete, a HoloLens. A redmondiak elképzelésébe nem is nagyon tudnék belekötni, azt leszámítva, hogy széleskörű felhasználásra alkalmatlan, de ezt nem rónám fel negatívumnak, hisz nem is átlafogyasztói felhasználásra tervezték.

A Facebook az elképzelés szerint egy ehhez hasonló, waveguide rendszerre épülő technológiát alkalmazna, csak épp egy hétköznapi méretű szemüvegbe. A kijelzőhöz (azaz a lencsékhez) egy két dimenziós szkenner is tartozik, ami egyszerre teszi lehetővé a fizikai valóság és az eszköz által generált elemek egybemosását. A levédetett dokumentum szerzője egyébként Pasi Saarikko, aki a HoloLensen dolgozott mielőtt az Oculus csapathoz csatlakozott volna. Azt egyelőre nem tudni, hogy a koncepcióból mikor lesz működőképes prototípus (vagy esetleg már van-e), ahogy azt sem, hogy mikorra várható a megjelenése.

Korábban már ejtettünk arról szót, hogy a Facebook kiterjesztett valóság törekvései kapcsán a cég az Apple közvetlen riválisává is válhatna. Ez főleg abban az esetben lehetséges, ha az iOS 11 és ARKit valóban akkora durranás lesz, ahogy azt a cupertinóiak gondolják, és az iOS lesz a világ legnagyobb AR platformja. Ám ez még a távoli jövő, valószínűleg még a Facebooknak is évekbe fog telni, mire az alkatrészeket olyannyira le tudják kicsinyíteni, hogy a képen látható szemüvegbe az említett technológia elférjen.

Forrás: Engadget

Ha a Facebook AR szemüvegét nem is, de a megújult alkalmazásukat már ki tudjátok próbálni. Az új funkciókról mi is írtunk korábban. Sok találgatás van arról, hogy a kiterjesztett valóság eszközök egy nap valóban ki tudják-e váltani majd az iPhone-unkat, ám erre néhány évet még biztosan várnunk kell, addig pedig jó befektetés lehet most lecserélned régi telefonodat. Például egy új iPhone SE-re, a kedvezményes modelleket keresd az iSTYLE üzletek kínálatában, illetve a webshopon!

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!