imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hajlítható kijelzőn dolgozik az Apple és az LG


Legalább is ezt állítja a The Investor koreai híroldal. Az Apple állítólag azért az LG-t választotta, mert tartott tőle, ha a Samsunggal dolgozna, túl érzékeny technológiát adna a konkurencia kezébe.

A koreai The Investor hírportál értesülései szerint az LG nemrégiben egy dedikált munkacsoportot hozott létre azzal az egyetlen céllal, hogy hajlítható kijelzőket gyártsanak a jövő iPhone-jai számára. Ezzel párhuzamosan az egyik leányvállalat, az LG Innotek pedig állítólag szorgalmasan dolgozik, hogy kifejlessze a szükséges merev-flexibilis nyomtatott áramköröket (rigid flexible printed circuit board [RFPCB]), amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy ne csak a kijelző, hanem az egész telefon hajlítható legyen.

A merev-flexibilis nyomtatott áramkörök sok helyen előkerülnek a modern telefonokban (például a kijelző és a kamera összeköttetésénél), hiszen segítségükkel sok helyet spórolhatnak meg az amúgy is szűkös belsőben. Ezeket a merev és flexibilis részeket is tartalmazó NYÁK-okat viszont nehezebb készíteni, mint a csak merev vagy csak flexibilis társait, így tényleg elkél egy dedikált csapat a fejlesztéshez.

Íme egy merev-flexibilis nyomtatott áramkör.

Az elmúlt két évben az LG amúgy számos hajlítható kijelző prototípust mutatott be: volt, amit úgy lehetett hajtogatni, mint egy könyvet, de akadt, amit újságpapírként is fel lehetett göngyölni. Természetesen ezek mindegyike OLED volt, ami most, hogy túl vagyunk az iPhone X-en, feltehetőleg a minimum követelmény lesz minden jövőbeli csúcs iPhone-nál. Az egyetlen probléma, hogy hiába a látványos prototípusok, az előállítás ebben a fázisban még rettenetesen drága, az elkészült produktumok nem túl tartósak, illetve elég magas a gyártás során keletkező selejtek aránya is.

A technológiának tehát igazából csak ez szab határt. Ha ezeket ki tudják küszöbölni, semmi nem gátolja majd meg az Apple-t abban, hogy ilyen speciális kijelzőkkel szerelje termékeit. Ez persze papíron egész egyszerűnek tűnhet, a valóságban azonban roppant nehéz feladat, így a legoptimistább becslések is csak 2020 környékére rakják az éles bevethetőség legkorábbi időpontját.

Az LG és az Apple ilyen jellegű összeborulása egyébként nem különösebben meglepő. Most, az iPhone X gyártása kapcsán az Apple saját bőrén tanulta meg, hogy nem szerencsés pusztán egyetlen beszállítótól függeni (jelen eseteben ez a Samsung volt az OLED kijelzőkkel), hiszen így az árcédula is tetszőlegesen vastag lehet. Éppen ezért nem meglepő, hogy Ming-Chi Kuo tudomása szerint 2018-tól már az LG is ki fogja venni a részét az iPhone kijelzőbizniszéből. Ez persze az LG-nek is jó üzlet, nem véletlen jelezték korábban, hogy nagy örömmel segítenének az Apple-nek a beszállításban.

A helyzet a hajlítható kijelzőkkel annyiban speciálisabb, hogy szemben az OLED kijelzőkkel itt olyan technológiáról van szó, amelyet még sosem láthattunk tömeggyártott telefonban. Állítólag az Apple pont ezért is bízná inkább a feladatot az LG-re, mivel túlságosan tart tőle, hogy ha a Samsunggal dolgozna a kifejlesztésen, azzal a konkurenciát is segítené, amit nyilván szeretne elkerülni. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az Apple nem tekint valódi ellenfélként az LG-re, mint telefongyártó.

Pedig nem gyártanak rossz telefonokat ők se.

Egyébként ez már nem az első alkalom, hogy az iPhone és a hajlítható kijelző egy mondaton belül kerül említésre. Legutóbb 2016 végén kaptak szárnyra olyan feltételezések, miszerint az LG hajlítható kijelzők tömeggyártásának előkészítésébe kezdett, hogy 2018 elejére már ezzel szerelhessék az iPhone-okat. Mostani ismereteink alapján erre természetesen aligha van reális esély, ettől függetlenül nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben tényleg megvalósuljon valami hasonló sci-fi mutatvány. Szabadalom legalábbis biztosan van hozzá.

Mindenesetre érdemes fenntartásokkal kezelni a hasonló híreket, nagy tételben még ne fogadjatok.

Forrás: Macrumors

A hajlítható kijelzőkre, ha lesznek is, még biztosan éveket kell várni. OLED viszont már nem csak az iPhone X-ben lesz, hanem már most is megfigyelhető az Apple Watch-okban. Nehéz lesz olyan modellt találni, ami nem akciós.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!