imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Haladékot kapott az Apple, hogy felnyissa az iPhone-t?


Tovább gyűrűzik az Apple és az amerikai hatóságok közötti balhé, mivel Tim Cook nyílt levélben tagadta meg, hogy hátsó kaput építsenek az iPhone-ba, hozzáférést biztosítva ezzel – többek között – az FBI-nak az összes iPhone-on tárolt adathoz. Az első nap reakcióit tegnap szemléztük, jöjjönek a második nap hírei.

Edward Snowden, John Gruber, Jan Koum (WhatsApp), Sundar Pichai (Google), a Microsoft és az Amnesty International után újabb technológiai cégek és figurák fejezték ki, hogy egyetértenek Tim Cook levelével, és támogatják az Apple-t abban, hogy ne engedjen a kormány nyomásának, és ne építsen hátsó kaput a rendszerébe. Snowden egyébként tegnap videós bejelentkezést és beszélgetést is tartott a John Hopkins Egyetemen, ahol megerősítette azt, hogy ez az egész ügy egyáltalán nem azon az egy telefonon lévő adatokról szól (hisz a többi telefont a terroristák megsemmisítették!), hanem arról, hogy van egy olyan ütőkártya a kezükben, amivel precedenst teremthetnek.

Facebook az alábbi nyilatkozatot adta:

Elítéljük a terrorizmust és minden együttérzésünk a terror áldozataié. Azok, akik dicsérni, reklámozni vagy épp tervezni akarnak bármilyen terrorcselekményt, azoknak nincs helyük a szolgáltatásainkban. Nagyra értékeljük a bűnüldöző szervek nehéz és fontos munkáját, amivel a mi biztonságunkat akarják megóvni. Ha törvényes igénylést kapunk ezektől a szervektől, akkor együttműködünk velük. Ugyanakkor továbbra is keményen ellen fogunk állni annak a kérésnek, hogy gyengítsük a rendszereink biztonságát. Ezek a kérések hátborzongató precedenst teremtenének és lehetetlenné tennék a cégeknek, hogy biztonságos termékeket és szolgáltatásokat nyújtsanak.

Jack Dorsey, a Twitter CEO-ja tweetben köszönte meg Tim Cooknak, hogy képviseli ezt az ügyet.

Az Apple egykori társalapítója, Steve Wozniak is nagyon egyértelműen fogalmazott:

Nem alapozhatsz arra, hogy épp ki van hatalmon.

Szerinte a terrorizmus arra is jó hívószó, hogy a kormány ok nélkül belenézzen az életünkbe, egy állandó hátsó ajtó beépítése pedig csak még rosszabbá teheti az egész szituációt. Ugyanakkor Woz-nak az a megérzése, hogy sajnos idővel az Apple el fogja veszteni ezt a háborút, de nem tudja, hogy hogyan és milyen formában.

Egy kiszivárgott, hivatalosan meg nem erősített jelentés szerint az Apple-nek eredetileg február 23-ig, keddig kellene eleget tennie a bírósági határozatnak, de állítólag haladékot kaptak, így február 26-ig kell legkésőbb hozzáférést biztosítaniuk az FBI-nak az iPhone-hoz.

fbi-doj-apple

Az amerikai politikusok többsége továbbra is tűz alatt tartja az cupertinói céget. A republikánus Richard Burr, Észak-Karolina szenátora és a Szenátus Hírszerzési Bizottságának az elnöke állítólag olyan törvénytervezetet kíván benyújtani, ami bűnesetnek nyilvánítaná azt, ha egy cég nem működik együtt egy olyan ügyben a hatóságokkal, mint amit most is látunk. Persze ez még nem jelenti azt, hogy ebből holnap törvény lesz, hisz az USA-ban működnek a fékek és ellensúlyok, és ezer helyen bukhat el a javaslat, de a törekvés sokat elárul, hogy ki hogyan gondolkodik a kérdésben. Olyan pletykák is keringenek, hogy az Apple arra kérte az FBI-t, hogy a követeléseit ne tegye nyilvánossá, azonban ők mégis ezt az utat választották. Ami felveti azt is, hogy tudatosan lépték ezt meg, bízva abban, hogy a közvélemény az ő oldalukra áll, még nagyobb nyomás alá helyezve ezzel az Apple-t. Nagyon úgy néz ki, hogy mindkét fél el fog menni a falig, azaz az ügy a Legfelsőbb Bíróságon fog csak rendeződni.

Források: 9to5MacCult of MaciMore, TechCrunch, The Verge

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!