imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Half app: felezd meg a meglévő fotóid méretét!


Egy nagyon hasznos kis alkalmazást szeretnénk most mutatni nektek, mely kihasználja az iOS 11-ben bemutatott új képtömörítési eljárásokat, és így akár felére csökkentheti a már meglévő fényképeink, a jövőben pedig a videóink méretét is.

A WWDC után örömmel számoltunk be arról a kevésbé hangsúlyozott, mégis rendkívül fontos kis újításról, hogy az iOS 11-gyel új kép- és videótömörítési eljárásokra tér át az Apple. Röviden a lényeg: a most bevezetett HEIF (High Efficiency Image File Format) és a HEVC (High Efficiency Video Coding) tömörítések jelentősen fejlettebbek a korábban használtaknál. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minőségromlás nélkül közel fele annyi tárhelyet fognak csak felemészteni a fényképeink és videóink, feltéve ha rendelkezünk egy iPhone 7-tel vagy annál újabb készülékkel és kiválasztottuk a lehetőséget a beállításokban.

A varázslat viszont csak az ezután elkészült médiatartalmakra vonatkozik, a már meglévő fényképekre és videókra nem. Pedig lássuk be, lenne értelme ezeket is átkonvertálni, hiszen az ezt megelőző évek alatt több gigabájtnyit összefotózhattunk, amit, ha a felére tudnánk csökkenteni minőségvesztés nélkül, rengeteg értékes tárhelyet nyerhetnénk. Ezt a célt hivatott betölteni Alaric Cole frissen megjelent alkalmazása, a Half. A fejlesztőről annyit érdemes tudni, hogy LinkedIn profilja szerint több évet dolgozott a Polaroidnál a kutatás-fejlesztési részleg vezetőjeként, így minden bizonnyal érti a dolgát.

Ez meglátszik a Halfon is, amely bár egyelőre nem a legszebb alkalmazás az App Store-ban, jól teszi dolgát. A használata pofonegyszerű: miután megnyitod az appot, megjelenik minden JPG vagy PNG formátumú fényképed. Ezután csak rá kell böknöd egyre, melyet szeretnél átkonvertálni, majd megnyomni a Half it gombot az app alján. Ezután egy kicsit dolgozik a rendszer, majd kiírja, mekkora volt a kép, mekkora lesz az áttömörítés után, és hogy ezzel hány százalék tárhelyet foghatsz meg. Ha elégedett vagy a látottakkal, csak jóvá kell hagynod a folyamatot, és egy pillanat múlva már kész is minden. Ezután a Half kezdeményezi az eredeti kép törlését, amit saját belátásod szerint vagy engedélyezel, vagy nem.

Ennyi az egész, it just works. Azzal érdemes tisztában lenni, hogy mivel a fotó így gyakorlatilag kétszer is átesik valamilyen veszteséges tömörítési eljáráson (először ugye a JPG, majd a HEIC) elkerülhetetlen egy minimális minőségromlás, de ez a gyakorlatban egyáltalán nem érződik, szabad szemmel nem is látható. Ha ráereszted a pixeles összehasonlítást végző Kaleidoscope appot a képre, mindössze ennyi veszteség mutatható ki.

Kép: Cult of Mac

Persze, mivel szinte még meleg, olyan friss az app, belefuthatunk néhány bugba és hasonlókba, de ezeket a fejlesztő minden bizonnyal javítja majd a jövőben. Ha ennyivel még nem vett meg magának a dolog, érdemes figyelemmel kísérni a Half alakulását, hiszen Cole beígért pár igen hasznos funkciót az elkövetkezendő frissítésekre. Például, jön majd a tömeges átkonvertálás, a Live Photos, a sorozatképek és videók támogatása, egy screenshotokat kezelő eszköz és egy Maces app is.

A Half most 1090 forintért tölthető le az App Store-ból.

Szerintünk megér egy próbát, természetesen elsősorban iPhone 7-től felfelé.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!