imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Halide: profi fotós alkalmazás, amit az Apple-nek kellett volna elkészítenie


Professzionális (vagy annak szánt) kameraalkalmazásoktól roskadoznak az App Store virtuális polcai. Most azonban egy olyan appot mutatunk, amit ha letöltesz, az összes többit törölni fogod a telefonodról.

Nagy újdonságot már senkinek nem mondunk azzal, hogy iPhone kamerája van olyan jó, hogy akár már félprofi fotózásra is használható legyen. Számtalan példát láthattunk már arra, hogy megfelelő beállításokkal egy szakmabeli kezében mennyi mindenre képesek az Apple készülékei. Akár még nyomtatott magazincímlapot is lehet velük fotózni.

Rengeteg alkalmazáskészítő érzett rá a lehetőségekre és mutatta már be saját, a gyári megoldásnál lényegesen többet tudó fotós appját, hogy akiknek igénye van erre, még többet hozhasson ki a telefon optikájából. Én is számtalan ilyet kipróbáltam, de a vége mindig az lett, hogy maradtam az előretelepített Fotók alkalmazásnál. Az ok egyszerű: ezek a profi appok egyszerűen vagy túl bonyolultak voltak, használhatatlan kezelőfelülettel, vagy épp a dizájn volt annyira tájidegen, hogy egyszerűen nem volt kedvem használni őket.

Tegnap azonban bemutatkozott a Halide, és rögtön elégedetten csettintettem: na, ez kell nekem. A miérteket talán kevésbé kell magyaráznom, ha azt mondom, az alkalmazást egy ex-Apple dizájner készítette, a Twitter for iOS egyik vezető fejlesztőjével karöltve. Így már talán az is érthető, miért írtam a címben, hogy a Halide olyan, mintha maga az Apple adta volna ki. Úgy kínál professzionális beállítási lehetőségeket, hogy közben a dizájn is a cupertinóiak legjobb napjait idézi.

Azt viszont előre le kell szögeznem: tényleg csak egy fotósalkalmazásról van szó, amit itt szó szerint kell venni. Nincsen panoráma fotó, nincs videós mód, se filterek és semmi egyéb parasztvakítás – csak elő és hátlapi fotózás. Na meg persze rengeteg manuális beállítási lehetőség.

Kezdjük az alapokkal. Az alkalmazást megnyitva rögtön egy, a Fotók alkalmazásból már ismerős felülettel találkozunk, pár szokatlan elemmel kiegészítve. Ennek ellenére, ha nem piszkálunk semmit, akkor egy teljesen egyszerűen működő, sima automatikus üzemmódot kapunk, autófókusszal, alapértékekkel és a többi. A trükk akkor kezdődik, ha ennél többre vágyunk.

Ujjunkat bárhol elcsúsztatva állíthatunk az expozíciós értéken, amit egy diszkrét sárga sáv fog jelezni a kijelző oldalán, illetve a beállított EV-t (Exposure Value) számszerűsítve is láthatjuk az elsütőgomb mellett. Ha manuálisan szeretnénk buherálni a fókusszal, akkor húzzuk el a kis csúszkát, ami alapértelmezetten egy AF gombot mutat, majd egy kis taptic feedback kíséretében máris pöccre pontosan megtehetjük.

A manuális beállítást segíti, hogy a csúszka szélén található gombot megnyomva kicsit AR-szerűen az app pirossal beszínezi az élesen látható objektumok kontúrjait. A színezés erőssége az élességtől függően változik, így tényleg baromi nagy segítség ez a funkció, amit és speciel máshol eddig nem is láttam.

Az app felső sávjában alapvetően három gomb látható: az egyikkel egy valós idejű hisztogramot kapcsolhatunk be, a másikkal válthatunk az elő és hátlapi kamera között, a harmadikkal pedig bekapcsolhatjuk az ISO és a fehéregyensúly manuális beállításának lehetőségét. Ezt a sávot lehúzva további finomhangolásokat végezhetünk.

Egyrészt itt kapcsolható a vaku, a geotagging, illetve hogy akarunk-e RAW-ban fotózni. Másrészt egy 3×3-as rácsot is bekapcsolhatunk, ami nem csak a képarányok miatt lesz hasznos, hanem mert a középső négyzetrács jelzi, hogy mikor tartjuk egyenesen a kamerát. Sőt, ha fentről fotózunk valamit, akkor egy vízmérték szerű kis jelzőkör is automatikusan megjelenik. Ha pedig nem tetszik ez a felosztás, a beállításokban egyedileg meghatározhatjuk, hogy melyik gomb hol foglaljon helyet, hogy a lehető legkényelmesebben érhessük el azokat.

Nem is érdemes tovább ecsetelni az előnyöket, egy próbát mindenképp érdemes tenni vele. Nálam azonnal a Halide lett az ultimate fotós app az iPhone-omon, és csak azt bánom, hogy nem lehet lecserélni az alapértelmezett kameraalkalmazást az iOS-ben.

Ha neked is megtetszett a dolog, érdemes mostanában letölteni, ugyanis a debütálás hetén most akciósan, 1090 forintért (de furcsa magyarul megadni az App Store árakat) szerezhető be. Június 6-ától véget ér a promóció és ennél bizonyosan jóval drágább lesz az így sem túl olcsó alkalmazás.

Kedvezmény az iSTYLE-ban új Erste Max Hitelkártyával

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!