imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Kerek Apple Watch

Halom szabadalom


Akinek már hiányoztak a heti rendszerességgel érkező szabadalmak, most örülhet, egyszerre kettőre is bukkantak a napokban. Kerek Apple Watch, és Pókember-érzékelés egy cikkben!

Kerek Apple Watch

Kerek Apple Watch
A kép csak koncepció.

Szép és letisztult az Apple Watch négyzetes dizájnja. Ugyanakkor, ha választhatnék biztosan egy kerek megoldás mellett tenném le a voksomat. Mégiscsak ez az évszázadok óta jól bevált, klasszikus óraforma. Persze tervezés szempontjából biztosan egy rémálom lehet. A fizikai megvalósítás még a kisebbik gond, a technológia már megvan, gondoljunk csak a nagy sikerű Moto 360-ra. Viszont olyan OS-t összerakni, ami komolyabb kényelmetlenségek nélkül működni tudna ezen a számítástechnikailag lehetetlen formán, kemény munka lehet. Ezt a fenti példánál maradva egyébként a Google-nek sem sikerült maradéktalanul megvalósítania. Nem véletlen négyzetes gyakorlatilag minden kijelző.

Moto 360
A Moto 360, az egyik első kerek okosóra.

Most két ehhez kapcsolódó szabadalomra is bukkantak, és mindkettőben egy kerek Apple Watch tervei köszönnek vissza. A védjegyek elsősorban annak a lehetőségeit járják körbe, hogy miként lehet árammal ellátni a kerekded kijelzőt. Erre azt a megoldást találták ki, hogy a káva alá lépcsőzetesen építenék be az áramköröket, így maximálisan kihasználva a kevés helyet. A fő nehézséget, azaz azt, hogy a pixelek akármit is csinálnak szögletesek maradnak, úgy hidalnák át, hogy nem minden sor és oszlop lenne egyenlő méretű. Tehát elég nagy felbontásnál gyakorlatilag létrehozható lenne egy közelítőleg szabályos kör.

A kérelmeket 2015 decemberében, és 2016 januárjában adták be. Ennek ellenére sajnos nem túl valószínű, hogy a közeljövőben találkozhatunk kerek Apple Watch-csal, mivel az Apple nagyon elkötelezettnek látszódik a négyzetes megoldás iránt. Nem beszélve arról, hogy az Apple Watch Series 2 még csak alig pár hónapja jelent meg. Ettől függetlenül reméljük, hogy az időt felhasználják majd arra, hogy egy jól működő watchOS-t készítsenek a formához, mivel talán ez a nehezebbik része a dolognak.

Apple szabadalom

Pókember-reflex

Ez a szabadalom talán még érdekesebb, mivel olyan technológiáról van szó, ami egyszerre nagyon hasznos, és akár életmentő lehet, ugyanakkor szuper sci-fi is egyben. A védjegy neve “Elektromos eszköz hangszóróba épített szenzorral”. De a lényeg ebből még nem derül ki. Az említett szenzor ugyanis egy környezetet folyamatosan vizsgáló kis érzékelő lenne, ami szól ha baj van.

Ilyen környezeti szenzorok beépítése egyébként nem túl egyszerű feladat. Egyrészt ugye folyamatosan kapcsolatban kell álljon a világgal, ugyanakkor védeni is kell, nehogy idejekorán tönkremenjen az érzékeny elektronika. Éppen azért kiváló megoldás a hangszóróba rejtés, mivel az egyszerre biztonságos a fedőrácsoknak, és az iPhone 7-ben bemutatott cseppállóságnak köszönhetően, viszont a külvilág felé is nyitott. Ezt megerősítendő az érzékelő csak bizonyos részei lennének ilyenformán kiszolgáltatva az elemeknek, amit lehetséges beleépítenék a biztonságosabb házba. A szabadon lévő rész pedig kapna egy kis rekeszt, ami bizonyos időközönként kinyílna, mintát venne elemzésre, majd újra visszazárna. Ennek köszönhetően még strapabíróbb lehetne a szenzor.

Környezeti szenzor Apple

Belátható, hogy mennyi lehetőség rejlik a dologban, ezek közül az Apple is megemlít párat. Az érzékelő képes lehet vizsgálni a levegő minőségét, páratartalmát, hőmérsékletét, a por és egyéb részecskék mennyiségét, az oxigén, ózon, szén-monoxid, szén-dioxid vagy más, mérgező gáz koncentrációját, de felismerheti bizonyos kémiai, vagy biológiai anyagok jelenlétét is. Ezeket az adatok elemezve pedig vész esetén könnyen figyelmeztetheti a felhasználóját a készülék, amibe beépítésre kerül az érzékelő. Ha belegondolunk, hogy mennyien halnak meg csak szén-monoxid mérgezésben évente, hamar világossá válik milyen fontos lehet ez a fejlesztés.

Természetesen, mint minden más szabadalomnál, ennél sem lehetünk biztosak benne, hogy valaha is meg fog valósulni. Ugyanakkor az Apple Watch Series 2 már most is fejlettebb, átalakított hangszórókat használ, amelyek képesek kirezonálni magukból a folyadékot. Innen talán már nem nagy ugrás beépíteni a szenzort, amin keresztül átpréselve a vizet, vagy levegőt folyamatos információkat nyerhetnénk a környezetünkről. A kérelmet még 2015 májusában adták le az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalában, de az oltalmat csak tegnap kapta meg.

Apple szabadalom

Ha a következő Apple Watch-ba mindkét fenti technológiát beépítenék, akkor már senkinek egy szava sem lehetne az innovációra az biztos.

Forrás: Apple Insider 1, 2

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!