imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hamarabb csinál az Apple hybrid eszközt, mint gondolnád


Arról, hogy van-e értelme a hybrid laptopoknak naphosszat lehetne vitatkozni. Na meg persze arról is, hogy mitől lesz egy gép igazi hybrid és hol húzódik a határ a munkára és szórakozásra szánt eszközök között.

A munkám során a laptopom mellett szinte mindig ott pihen az iPadem is. Nem tudom megmondani pontosan, hogy miért van rá szükségem. Néha rápillantok, néha azon írok vissza az üzenetekre, fogadom a bejövő hívásokat. Ugyanezt megtehetném a MacBookomon is. Van, hogy egyszerűen csak azon nyitom meg az iMagazint. Rendszeresen olvasok rajta és kommentelek.

A Verge újságírója, Vlad Savov szerint ez egyáltalán nem véletlen. Elmélete szerint az Apple fokozatosan változtatja meg a felhasználók szokásait annak érdekében, hogy egyszercsak valahol középen találkozzon az iOS könnyű kezelhetősége és a macOS teljesértékű rendszer mivoltából való sajátosságai.

macOS-Sierra-iOS-10-Public-Beta-cover

Korábban Phill Schiller már megosztotta gondolatait erről, amikor arról kérdezték, hogy lesz-e valamikor érintőkijelzős MacBook vagy iMac. Phill elárulta, hogy kísérleteztek ilyesmivel, de nem jutottak eredményre:

Apple Watch, iPhone, iPad, MacBook, iMac, mind egytől-egyig számítógépek. Az egyik talán egy kicsit egyedülállóbb és összetettebb. Más termékeink pedig egyszerűek és pótolhatatlanok a mindennapok során. Az emberek felteszik nekünk ezeket a kérdéseket (Lesz érintős Mac? – a szerk.) és a válaszunk: nem. Néhány nagyon egyszerű oka van ennek.

Hogyha készítesz egy Macet érintőkijelzővel, akkor ki kell azt is találnod, hogyan tudja azt a felhasználó a legkönnyebben kezelni… Az iPhone-ok és iPadek lényegében egy darab üveglapból állnak amiket közvetlenül kezelünk. Így nem tudunk bonyolult menüket készíteni, amiket előtte a kurzorhoz találtunk ki.

Mi az egész platformban egybevéve gondolkodunk. Hogyha csinálnánk egy multi-touch notebookot vagy iMacet akkor az nem lenne elég jó. A kezelőfelület egyszerűen nem működne.

iPad Pro vs Surface Pro 4

Hardver

Jobban szemügyre véve az Apple idei lépéseit Mac fronton is erre a következtetésre juthatunk. Az tisztán látszik, hogy a cupertinói cég számára az iOS eszközök az elsődlegesek, és az egykor ikonikus világítós almaemblémával rendelkező számítógépek 2016 végére másodvonalba szorult.

Mondani se kell, az Apple az iPhone-okból profitál a legtöbbet. Ugyanakkor, már az idei év sem az iPadek esztendeje volt. Hiába a 9,7”-os iPad Pro, az embereket már nem hozzák annyira lázba a táblagépek. De az Apple volt annyira ráfinált és idén adott el nekünk félig-meddig iPadeket.

Mi nincs az iPaden? Talán nem meglepő: MagSafe, USB port(ok), memóriakártya slot és – most figyelj – nincsenek billentyűk. Amik egyre kevesebbet járnak-kelnek a MacBookokban is. Az idei MacBook Pro egyik újítása a második generációs “pillangó” (Butterfly Keyboard )technológiát használó billentyűzet. Ez lehetővé teszi, hogy sokkal kisebb utat járjanak be a billentyűk lenyomáskor, mint a régebbi billentyűzeteknél.

iPad Pro

És mi hiányzik a 2016-os MacBook Próról? MagSafe töltő, (standard) USB port(ok) és hely az SD kártyáknak. Szerencsére azért billentyűzet van benne. Van benne? Igazából ez is megfogyatkozott, a funkcióbillentyűk helyén ott figyelj a Touch Bar és ki tudja mi jön még.

Ha kicsit sarkosítjuk az összehasonlítást és egymás mellé tesszük az idei MacBook Prót és egy 12,9”-es iPad Prót akkor ezen megállapítások alapján a két eszköz nem áll túl messze egymástól. Mindkettőben van hagyományos “kopogós” beviteli eszköz (ha veszel az iPadhez), azonos a képernyőjük átmérője, és Touch ID-t is szereltek beléjük.

Arról is végtelen vitát indíthatnánk, hogy teljesítményben hol tart a kettő egymáshoz képest. Nos, az iPad Prónak kell még pár év mire utoléri a MacBook Prót. Miközben azok is folyamatosan fejlődnek. De nem is annyira távoli ez a jövő, mint gondolnánk.

Chip-A9X-iPad-Pro

Tárterületben már kapunk annyit egy iPadbe vagy iPhone-ba is, mintha laptopot vásárolnánk. A processzorra sem lehet panaszunk, a grafikus teljesítmény pedig egyszerűen lenyűgöző. Bizonyos benchmark teszteken még a 2015-ös 13”-as MacBook Prót is állva hagyja. És akkor még nem említettük, hogy a MacBook Airt összességében megeszi reggelire. Mindezt az A9X-nek köszönheti az eszköz. Ennél is félelmetesebb, hogy az iPhone 7 A10-es chipje itt-ott ezt is túl tudja szárnyalni.

Szoftver

Mark Gurman, az Apple-höz közel álló informátorától tudta meg, hogy a vállalatnál nemrégiben komoly változások történtek. A forrása állítja, hogy az almások újraszervezték a szoftverfejlesztő divíziójukat. Nincs többé külön asztali és mobil operációsrendszerrel foglalkozó csapat.

A csapat egybeolvadása azt is jelentheti, hogy hamarosan egyetlen os-ről beszélhetünk majd. A hírt érdemes egyelőre fenntartásokkal kezelni, de egyáltalán nem lenne meglepő, ha valóban így állnának a dolgok.

A szoftverek egyszerűsítése már nem mostanság kezdődött, de egyre inkább egyfajta tendencia figyelhető meg. Ott van például az Apeture fotószerkesztő, felváltotta a Photos. Egyszerűsödött a Final Cut Pro X nevű videóvágó szoftver is.

apple-finalcutprox-3

Integrációkból sincs hiány. Siri beköltözött a számítógépünkbe, fizethetünk webről Apple Pay-jel a Touch ID segítségével. A 2016-os MacBook Prónak már jutott ebből a kiváltságból is. Ráadásként belopta magát a rendszerbe a Touch Bar és vele együtt egy teljesen új beviteli forma. Ez mennyiben különbözik az iPadtől? Nem sokban.

Ezt az Apple még megfejelte a Continuity-vel, ami egybemossa a telefonunkat a laptopunkkal és fordítva. Az összes Apple eszközünkkel fogadhatunk hálózatról érkező hívást. Ugyanígy, akár írhatunk SMS/MMS-t (aki szokott még) mondjuk a számítógépünkről.

A munkafolymatok nem állnak meg hiába váltunk egyik eszközről a másikra. Az Univerzális vágólap lehetővé teszi, hogyha valamit vágólapra helyezünk a gépünkön (akár egy linket, akár egy képernyőfotót) azt beszúrhatjuk iPaden vagy iPhone-on. Ugyanilyen logika szerint weboldalak böngészését vagy elkezdett szöveges üzeneteket folytathatunk egy másik készüléken (Handoff).

iOS 8 Continuity

Az Instant Hotspot mindig gondoskodik róla, hogy folyamatosan csatlakozzon az összes kütyünk valamilyen hálózatra. Az Automatikus feloldással pedig a lehető legegyszerűbben jelentkezhetünk be a laptopunkba egy Apple Watch használatával. Ez a sok-sok apróság teszi ki azt az egységet, amit ökoszisztémaként szoktunk emlegetni.

Az Apple által kínált új mobilos funkciók csörgedeznek fel a számítógépek szintjére.

– írja a Verge.

Konklúzió

Nem is csoda. Az Apple “Mobile first” üzletpolitikája óriási potenciált tartogat magában. Annak ellenére, hogy a Macintosh még mindig egy 22 milliárd dolláros biznisz az Apple számára, okostelefonra mindenkinek szüksége van.

Phil Schiller bemutatja az új iPad minit

A kérdés az, hogyan fog összeérni az iOS és a macOS? Az Apple egyszercsak nem gyárt majd számítógépeket? Dehogynem! Csak addigra már nem 1-1,5 kilós lesz a számítógépünk és jobban fog egy mobileszközre hasonlítani, mint egy laptopra. A cég az amerikai szaklap szerint egy olyan irányt célzott meg, ahol maga az “ökoszisztéma” jelenti majd a készüléket.

Forrás: The Verge és Bloomberg

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!