imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Hamarosan a véroxigénszintet is mérheti az Apple Watch


A 9to5Mac olyan információkra lelt, amelyek az okosóra egészségügyi funkcióinak bővülésére utalhatnak, s nem kizárt, hogy ezúttal a korábbi modellek tulajdonosai is örülhetnek majd.

Az Apple Watch életmentő figyelmeztetéseinek tavaly külön cikket szenteltünk, az óra pedig azóta csak okosabb lett: a pulzus és a szívritmus figyelése mellett már a magas zajszintet is képes érzékelni, illetve a menstruációs ciklus követése sem hozza zavarba. A 9to5Mac pedig nemrég arról számolt be, hogy az iOS 14 bizonyos kódrészletei alapján hamarosan a véroxigénszint mérése is bekerülhet a kis kütyü repertoárjába.

Ez az érték azért fontos, mert sejtjeink működéséhez oxigén szükséges, melyet a vörösvértestek a tüdőben vesznek fel, s onnan szállítanak tovább a célállomásra. A véroxigénszint azt mutatja meg, hogy a vörösvértestek a szállítókapacitásuk hány százalékát használják ki. A maximális érték 100%, 95 és 100% között még egészséges szintről beszélhetünk, ám a hosszan tartó alacsony telítettség már akár a légzés és a szívműködés leállását is okozhatja.

A 9to5Mac olyan jeleket talált az iOS 14 kódjában, amelyek a véroxigénszintre vonatkozó figyelmeztetésekre utalnak: amikor az Apple Watch aggasztóan alacsony értéket érzékel, a rendszer értesítést küldhet, hasonlóan a szívritmusnál már bevett eljáráshoz. Azt jelenleg még nem tudni, hogy ehhez új hardverre is szükség lesz-e. A 9to5Mac szerint viszont megeshet, hogy a korábbi modellek tulajdonosai sem maradnak ki a jóból, mivel az ezekben dolgozó pulzus szenzor elméletileg képes lehet a véroxigénszint mérésére is.

Mindez már csak azért sem elképzelhetetlen, mert nem az Apple Watch lenne az első okosóra, amiben megjelenik a funkció. A Google által felvásárolt Fitbitnek például már van olyan modellje, amelyben elérhető, ám a cupertinóiak még mindig brillírozhatnak, például a pontosság és megbízhatóság terén. S ha már megbízhatóság, a 9to5Mac azt is tudni véli, hogy az Apple a közeljövőben kijavíthatja a Watch 4 és 5 azon hibáját, hogy a 100 és 120 közötti pulzusszám mellett az órák EKG-ja esetenként pontatlan adatokat szolgáltat.

Forrás: 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!