imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hamarosan akár 40%-kal jobb aksik kerülhetnek az iPhone-okba


El kell ismerni, az utóbbi időben meggyűlt a baja az Apple-nek az akkumulátortechnológiával. Egy frissen közölt fejlesztés azonban belátható időn belül érdemi javulást hozhat az üzemidőt illetően. Ráadásul nem is kell hozzá túl sok változást bevezetni.

Nem is olyan régen éppen én voltam az, aki kifakadt a sajtót rendszeres időközönként bejáró „akkumulátorforradalmakra“. Nem is szeretnék nagyon ellentmondani magamnak, de a most napvilágot látott fejlesztés híre jelentősen közelebb áll a belátható időn belül megvalósuló valósághoz, mint a “Dacol a fizikával az új csodaakkumulátor” típusú szenzációhajhász, soha meg nem valósuló fejlesztések.

A jelenleg elterjedt aksik Li-ion technológián nyugszanak. Ezekben az anód (negatív töltés) anyagminőségét tekintve grafitból áll, ami teljesen ésszerű választás, minekután meglehetősen sokáig bírja. Ha viszont grafit helyett szilíciumot használnának, lényegesen több kapacitás lenne bepréselhető ugyanakkora területre. Tipikusan a túl szép, hogy igaz legyen történet, nem meglepő, hogy tartozik hozzá egy nagy DE is. A szilícium anód élettartalma ugyanis jóval alulmúlja a jól bevált grafitét.

A Sila Nanotechnologiest azonban ez nem tudta eltántorítani attól, hogy tegyenek egy próbát a dologgal. Rájöttek, hogy ha megfelelő arányban ötvözik a két elemet ügyes kompromisszumot tudnak elérni. Körülbelül 20 és 40% közötti kapacitásnövekedés sajtolható ki anélkül, hogy számottevően romlana az anód (így az akkumulátor) élettartama.

Idáig még nem igazán léptünk túl a már említett sohanincs aksiforradalmak megszokott sablonján. A dolog realitását az adja, hogy állítólag az ilyen speciális anódok gyártásához csak minimális szinten kellene átalakítani a meglévő gyárakat, nincs szükség semmilyen eget rengető megfejtésre, beruházásra.

Mi a Silánál az akkumulátoranyagok következő generációján dolgozok, amellyel úgy érhető el nagyobb energiatároló-kapacitás, hogy közben nincs szükség sem a meglévő gyártóüzemek átalakítására, sem a tömeggyártás átskálázására – nyilatkozta Gene Berdichevsky, a Sila Nanotechnologies vezérigazgatója.

És ez még nem minden! Miközben a Sila tervezi az aksikat és végigküzdi a tesztelési fázist, addig egy másik vállalat, az Amperex Technology pénzeli a folyamatot. Lehet, hogy nem cseng annyira ismerősen a neve, de az Amperex Technology többek közt iPhone-ok, iPadek és más Apple-termékek számára is szállít aksikat. Márpedig, ha pár éven belül abba a fázisba ér a fejlesztés és megmarad a kapcsolat, az Amperex egész biztosan fel fogja ajánlani az Apple-nek a lehetőséget a váltásra.

A legszebb az egészben, hogy az Amperex a nagy rivális Samsung számára is biztosít telepeket, így ha más nem, a lemaradás veszélye egész biztosan motiválni fogja az Apple-t a lépésre. Na, pont ezért jó, ha van tényleges piaci verseny a gyártók között…

Forrás: Cult of Mac

Pár hónapja felmerült, hogy talán az akkumulátor lesz az idei iPhone-ok legnagyobb dobása. Kuo szerint ugyanis végre átléphetik a 3 000 mAh kapacitást a telefonok aksijai, több mint 10%-os növekedést hozva ezzel. Nem tűnik soknak, de higgyétek el, meg fogjuk érezni!

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!