imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hamarosan az Apple-től is letöltheted minden adatod


Múltkor teszteltük, hogy milyen adatokat tárol rólunk a Facebook. Az Apple egészen idáig nem kínált ilyen betekintési lehetőséget, de most egy szabályozásnak köszönhetően kénytelen lesz. Ezzel összhangban megújult Apple ID kezelő weboldal is érkezik még a tavasszal.

Az éppen hömpölygő Facebook-botrány elég sok mindent partra vetett adatvédelem és internetes magánélet témakörben. Ha a jó oldalát nézzük a dolgoknak, most legalább mindenki felfigyelt a jelenségre, és talán egy kicsit tudatosabb internetes jelenlétre fogja késztetni a felhasználókat. Úgy tűnik, időközben a törvényhozó szervek is észbe kaptak, és kezdenek befutni az első rendeletek az új adatvédelmi irányelvekről.

A vállalkozók biztosan hallottak már róla, de ilyen a május 25-én hatályba lépő Európai Unió általános adatvédelmi rendelete is, ismertebb nevén General Data Protection Regulation, azaz GDPR. Nem mennénk bele a részletekbe, akinek kell, az egész biztosan tudja miről van szó, hiszen a csapból is ez folyik. A lényeg, hogy május végétől szinte minden vállalkozásnak be kell tartania a meglehetősen szigorú uniós adatvédelmi irányelveket. Az Apple-nek is.

Cupertino pedig nem bújt ki a feladat alól. A Bloomberges Mark Gurman friss jelentése szerint májusra egy megújult, az irányelvekkel harmonizáló Apple ID menedzselő oldalt fog létrehozni. Innen bárki letöltheti majd azokat az adatait, amiket az Apple tárolt róla, ide értve a kontaktokat, a fényképeket, a zenei beállításokat, a naptárinformációkat és a többit. Tulajdonképpen tehát mindent.

Jelenleg ugyanis sem az adatok ilyen jellegű tömbösített letöltésére, sem az Apple ID egyszerű törlésére nincs lehetőség. Ez utóbbihoz az Apple-lel kell felvenni a kapcsolatot. Az új weboldalon viszont módosíthatjuk majd a személyes adatainkon, felfüggeszthetjük vagy akár véglegesen is törölhetjük majd a fiókunkat pár gombnyomással.

A szolgáltatás elsőkörben csak Európában indul majd a májusi 25-i határidő előtt valamikor. Az Apple később talál kiterjeszti más, nem Uniós országokra is.

Forrás: MacRumors

Tegnap megérkezett az iOS 11.3. A friss rendszer pedig hozott pár újítást az adatvédelem terén is. Erre tovább ha érdekelnek a részletek.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!