imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hamarosan minden iPhone-t robotok gyárthatnak


Na nem azért, mert átvették volna az uralmat, hanem mert a Foxconn jó párat berendelt belőlük. A tervek szerint hamarosan már az egész gyártás teljesen automatizált lesz.

Noha Donald Trump nagyon szeretné az iPhone-ok gyártását Kínából Amerikába telepíteni, erre egyelőre vajmi kevés esély van. Annak ellenére is, hogy a Foxconn, az Apple fő beszállítója feltehetőleg 50 000 új munkahelyet fog létrehozni az Államokban. Ezekben a pozíciókban ugyanis valószínűleg nem az iPhone-ok gyártásán fognak dolgozni. Főleg, miután kiderült, hogy a beszállító a tervek szerint teljesen automatizálná a – többek közt iPhone-okat is gyártó – üzemeit.

Persze a hír annyira nem ért váratlanul senkit, hiszen a Foxconn már az iPhone 6 bemutatása óta valami hasonlón dolgozik: a készülék debütálásától számítva már elvileg a munkaerő felét lecserélték robotokra. A cégnek van is erre egy külön részlege Automation Technology Development Committee néven. Ennek egyik vezetője, Dai Jia-peng azt nyilatkozta, hogy egy háromlépcsős tervet szeretnének megvalósítani.

foxconn-factory-apple-china

Az első fázis volt/lesz, hogy automatizáljanak bizonyos emberek által betöltött pozíciókat. Elsősorban azokra a munkafolyamatokra gondoltak, amiknek elvégzése különösen veszélyes, vagy kellemetlen volt. Második lépésben komplett gyártósorokat alakítanának át. Ezek a már javarészt robotokkal, de még emberi felügyelet alatt működő sorok lecserélnék a már meglévőket. Ráadásul már van belőlük is pár, bár igaz, ezek még nem Apple-termékeken dolgoznak, hanem PC-ken és monitorokon. Ha minden igaz, 10 ilyen szalag létezik egyelőre, a csengtui, a chongqingi és a zhengzhoui gyárakban elosztva.

Végül utolsó lépésként komplett gyárakat automatizálnának. Dai Jia-peng szavaival:

A harmadik fázisban teljes gyárakat fogunk automatizálni, amikben minimális számú emberi munkaerő dolgozna. Ők is elsősorban a logisztikán, tesztelésen és a ellenőrző részlegeken tevékenykednének.

Foxconn gyár, Kína

A Foxconn híresen rossz munkakörülményeiből kiindulva a hírnek valószínűleg sokan örülnek, ugyanakkor sok emberi pozíció megszűnését is hozhatják a robotok. Ettől függetlenül elég komoly mérnöki munka lehet egy olyan gyárban, ahol – kissé leegyszerűsítve, de – elég egyszer megnyomni egy gombot, és onnantól kezdve szórja ki magából az iPhone-okat, mindezt emberi segítség nélkül.

Forrás: 9to5mac

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!