imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hamarosan talán eltüntethetjük a fölösleges gyári appokat iOS-en


Az első iPhone-on összesen 15 alkalmazás volt – még 3,5″-en sem töltötték az első képernyőt. Azóta sokat változott a világ, a legújabb iPhone-okon már több mint 30 darabbal találkozunk, melyeket nem tudunk eltüntetni.

Sokszor hallani olyan kritikákat, hogy a rengeteg törölhetetlen gyári alkalmazás teljesen fölösleges és idegesítő tulajdonsága az iOS-nek. A legtöbb felhasználó egyszerűen csak bedobja őket egy mappába, és utána soha feléjük sem néz. Mások egyéb trükkökhöz folyamodnak. Nos, ennek talán hamarosan vége szakad – az AppAdvice ezzel kapcsolatban néhány érdekes új változásra figyelt fel az iTunes metaadataiban.

Az Apple ugyanis két új kulcsot tett a metaadatokba, ezek neve „isFirstParty” és „isFirstPartyHideableApp”, vagyis azt hivatottak jelezni, hogy az adott alkalmazást az Apple fejlesztette-e, és ha igen, elrejthető-e. Jelenleg ugyebár nem tudjuk elrejteni a gyári appok jelentős részét, viszont ezt a változás arra utal, hogy hamarosan talán megtehetjük ezt a sokak számára fölösleges olyan alkalmazásokkal, mint például az Iránytű, a Részvények vagy a Tippek.

isFirstPartyHideableApp
Kép forrása: AppAdvice

A kulcs neve arra is utal, hogy nem törlésről van szó, csak elrejtésről, vagyis az alkalmazások az iPhone-unkon vagy iPadünkön maradnának. Ez valószínűleg szintén sokaknak nem fog tetszeni, bár érdemes megjegyezni, hogy a több mint 30 gyári app összesen kevesebb mint 150 MB helyet foglal, ami egy 16 GB-os készülék tárhelyének is alig 1%-a. Ezzel kapcsolatban egyébként még tavaly szeptemberben nyilatkozott Tim Cook:

Ez egy sokkal összetettebb probléma annál, mint amilyennek elsőre tűnik. Vannak olyan alkalmazások, amik az iPhone funkciói közül valami máshoz kapcsolódnak. Ha ezeket eltávolítanánk, az máshol okozna problémákat. Vannak persze olyan appok is, amik nem ilyenek. Idővel szerintem ki fogunk találni egy módszert, hogy ezeket eltávolíthassák a felhasználók. Szó sincs arról, hogy azt akarjuk, hogy fölöslegesen foglalják a tárhelyet – egyáltalán nem áll szándékunkban ilyesmi. Azt akarjuk, hogy a felhasználó boldog legyen. Tudom, hogy néhányan szeretnének ilyen alkalmazásokat törölni, ez egy olyan dolog, amivel foglalkozunk.

A törlés lehetőségére tehát nem mutatnak jelek, az elrejtésre viszont annál inkább. A mostani felfedezés mellett egyébként korábban már az Apple Configurator 2.2-ben is megjelent az a lehetőség az oktatási és üzleti felhasználók számára, hogy gyári alkalmazásokat tüntessenek el a készülékeken. És hogy mikorra várható az újítás? Az AppAdvice szerint valószínűleg a soron következő WWDC-n jelentik be, mint az iOS 10 egyik funkcióját, vagyis végleges formában valamikor idén ősszel, az iPhone 7 bejelentése táján juthat el a felhasználókhoz.

Forrás: AppAdvice via The Verge.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!