imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hamarosan távolról is lehet majd tölteni az iPhone-okat


Kétségtelen, nagyon jól hangzik a “vezeték nélküli töltés kifejezés”, és nincs is benne hazugság. De lássuk be, a jelenlegi indukciós töltés azért nem az az igazi, nagybetűs vezeték nélküli töltés, amiről álmodozunk. Szerencsére a most bemutatott iPhone-okat már felkészítették a jövőre, melynek elérkezésére talán nem is kell olyan sokat várni.

Régóta keringtek különböző pletykák az iPhone vezeték nélküli töltése körül, már a most bemutatott készülékek körüli kiszivárgás dömping előtt is. A vadabb találgatások szerint az Apple egészen idáig azért nem implementálta az Androidos telefonokban már évek óta megtalálható technológiát mert kivárta, hogy megjelenjen egy fejlettebb megoldás.

Ez a “fejlettebb megoldás” pedig nem más, mint a ténylegesen, kontaktus nélküli vezeték nélküli töltés. Az biztos, hogy az Apple foglalkozott már korábban is a kérdéssel, például itt látható egy szabadalom tavalyról, amelyben az iMac talpa szolgált volna bázisként, de mint tudjuk, végül mégiscsak maradtak a jól bevált Qi szabványnál, igaz, pár dologban azért továbbfejlesztve azt. De itt még nincs vége a történetnek!

Kiderült ugyanis, hogy az összes most szeptemberben bemutatott iPhone, ha nem is alkalmaz, de legalább támogat egy másik, a mágneses rezonanciát használó indukciós technológiát. Anélkül, hogy nagyon belemennénk a részletekbe, ez annyiban különbözik a most használt vezeték nélküli töltéstől, hogy két, egymás saját frekvenciájára állított rezgőkört alkalmaz, melyek gyakorlati haszna, hogy jelentősen nagyobb távolságokba (akár méterek) is lehet így energiát transzportálni. Azaz, nem kell majd töltőpadra tenni a készülékeket, hanem elég mondjuk csak az asztal egy tetszőleges pontjára.

Ebből következik tehát, hogy a tényleges vezeték nélküliséghez már csak egy működő töltő hiányzik.

De, remélhetőleg már az sem sokáig. Pár MIT-s öregdiák ugyanis Pi néven alapított egy startupot, és már nagyban dolgoznak a megoldáson. Olyannyira, hogy már az előfoglalást is megnyitották. A cég állítása szerint a Pi képes lesz majd készülékenként 10W energiát szolgáltatni körülbelül 30 centiméteres hatótávban és párhuzamosan akár 4 készüléket is tölthetünk majd ezzel a vezetékes töltéshez közelítő sebességgel. Hovatovább, akár még ennél is több készülék csatlakozhat a buliba, ekkor viszont kicsit lassulni fog a töltés sebessége.

A készítők azt ígérik, hogy alapvetően minden okostelefonnal működni fog a dolog, csak a legtöbbhöz kelleni fog majd egy speciális tok, ami azért lássuk be, kicsit kompromisszumossá teszi a megoldást. Az iPhone 8-nak és X-nek viszont semmire nem lesz hozzá szüksége, úgy jöttek le a gyártósorról, hogy mezítláb is kompatibilisak ezzel a technológiával. A hasonló hírek kapcsán sokan szoktak aggódni az egészségügyi kockázatok miatt, de a Pi csapata már előre mindenkit megnyugtat: az összes létező biztonsági előírásnak megfelel a találmányuk.

A Pi nem csak műalkotás, hanem úttörő technológia is egyben. Szabadalmaztatott töltőállomásunk lehetővé teszi a Pi számára, hogy a készülékek helyzetére optimalizáltan változtathassa meg a mágneses teret – ezáltal elfelejthetjük a töltőpadokat. Képes négy telefont teljes, de akár még többet is csökkentett kapacitással tölteni, még akkor is, ha a készülékek mozognak. Emellett pedig betartja az összes jelenlegi FCC irányelvet.

Aprócska szépséghibája a dolognak, hogy valószínűleg igen drága lesz (bár 200 dollár alá ígérték), és hogy még nem tudni, pontosan mikor érkezik.

Úgy tűnik, az Apple ismét jó időzítéssel épített be egy technológiát a készülékeibe: pont akkor, amikor elkezd tényleg érdekes és használható lenni.

Forrás: 9to5mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!