imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

„Hamarosan“ végre megkapják az APFS támogatást a Fusion Drive-ok is


Mindezt Craig Federighi, egy felhasználói levélre adott válaszából tudhatjuk. Szó se róla, épp ideje lenne már. Az Apple-nél mostanában elég relatív az idő, így azért még nem dörzsölném előre a tenyerem a Fusion Drive-osok helyében.

Ahogy az a megjelenéskor alaposabban is körbejártuk, a macOS High Sierra egyik legjelentősebb újítása a motorháztető alatt zajlott le. Ennek keretein belül dobták az aggastyán korba ért HFS+ fájlrendszert, helyette pedig bevezették a modernebb, SSD-kre szabott APFS-t (Apple File System). Alapvetőn kevésbé látványos, de nagyon lényeges változtatásról van szó, amelynek egyöntetően örülni lehetett.

Volna. Pár héttel a megjelenés előtt ugyanis kiderült egy kisebb korlátozás, amely számos Mac felhasználónak okozott és okoz csalódást a mai napig: az APFS csak és kizárólag a teljesen SSD-vel szerelt gépek sajátja. Ezzel pedig a nem támogatott kategóriába csúsztak át a HDD-SSD hibrid tárolók, Apple-ös nevén a Fusion Drive-ok, azaz az iMac felhozatal igen jelentős részét.

Sokak szerint már eleve az is gáz így 2018-ban, hogy egyáltalán az Apple még képes HDD-t árulni a milliós nagyságrendű árcímkével értékesített gépeit, ez a korlátozás pedig csak pont volt az i-re. Még mielőtt cunamivá érett volna a felháborodási hullám, Craig Federighi, az Apple szoftverfejlesztésért felelős alelnöke gyorsan megnyugtatott mindenkit:

Igen, tervben van a támogatás hozzáadása egy későbbi frissítéssel.

Ennek már lassan fél éve – azóta se híre, se hamva annak a bizonyos „későbbi frissítésnek“. Most azonban újra felcsillant egy reménykeltő fénysugár! Federighi jó szokásához híven időnként válaszolgat a felhasználók által küldött levelekre. Névtelen Jonathan, a MacRumors olvasója pedig nem átalkudott ismét feltenni a 10 millió dolláros kérdés: „Te Craig, mi a helyzet a Fusion Drive-ok APFS támogatásával?“. Meglepetésére az alelnök válaszolt is, igaz csak egy bővített mondatban, de már ez is elég jófej dolog a minden bizonnyal elég elfoglalt vezértől:

Szia Jonatán!
Nagyon hamarosan foglalkozunk a kérdéssel.
Köszi,
craig

Craig Federighi, aki mindig mindenkit megnyugtat.

Hogy ez pontosan mit jelent, arról természetesen nem tudunk semmit. Adja magát a lehetőség, hogy a mostani WWDC-n bemutatásra kerülő macOS már tartalmazza a támogatást, de amilyen tempóban adja ki az Apple mostanában az újításait, nem lennénk nagyon meglepve még egy „kis“ további csúszáson sem. Mindegy is, a lényeg, hogy előbb-utóbb biztosan lesz támogatás, szóval fel a fejjel!

Forrás: MacRumors

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!