imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Hangos henger – Beoplay M5 teszt


Alig egy órája leplezte le a B&O PLAY a legújabb hangszóróját a CES-en: ez keresztségben a Beoplay M5 nevet kapta. Egy otthoni készülékről van szó, amelyre a gyártó a „connected speaker” szóösszetételt használja, vagyis – a dánoktól megszokott szuper dizájn mellett – a fő erőssége a rengeteg vezeték nélküli szabvány támogatása.

A B&O PLAY rendesen elkényeztet minket az utóbbi időben, hiszen a legtöbb újdonságot már akkor láthatjuk vagy akár ki is próbálhatjuk, amikor még nem mutatták be őket a nagyközönségnek. Így volt ez a Beoplay M5 esetében is, így annak ellenére, hogy gyakorlatilag most volt a hivatalos leleplezés, mi egy ideje már hallgathattuk a dán prémium márka, a Bang & Olufsen almárkájának legújabb üdvöskéjét.

Rendszeres olvasók számára az valószínűleg nem titok, hogy az iMagazin szerkesztőségében többen is igencsak kedveljük a B&O PLAY termékeket, nekem is van egynéhány hangszóróm és fülhallgatóm otthon, szóval mindig nagy lelkesedéssel várjuk egy-egy újabb darab érkezését. Én talán egy kicsit elfogult is vagyok az irányukban, de a Beoplay M5 esetében megpróbálom a lehető legobjektívebben leírni a véleményemet.

Beoplay M5

Az M5 a Beoplay-től megszokott csinos dobozban érkezik – bár dizájnban ez a korábbi szériákra emlékeztet, nem az A2 Active elképesztően szép megoldására. Az első meglepetés akkor ért, amikor megláttam a dobozt, a képek alapján jóval nagyobb hangszóróra számítottam. A második meglepetés pedig akkor ért, amikor kinyitottam, ugyanis maga az eszköz ráadásul csak a doboz egy részét foglalja el, a maradék helyen jó sok extrudált polisztirolhabot (aka. hungarocellt), illetve egyetlen kábelt és egy füzetkét találunk.

A készüléket kiemelve egy hengerrel találjuk szembe magunkat. A dizájn kifejezetten minimalista, a teteje tömör alumínium, körben a Beoplay A6-ból ismerős  Kvadrat nevű gyapjúval kevert szövet borítja, a talpa pedig műanyag. Nálunk a világosabb modell járt, létezik egy sötétebb, majdnem fekete színű is, illetve a Kvadrat-borítást pillanatok alatt cserélhetjük rajta (lefelé kell húzni és lepattan), így az adott helyiséghez igazíthatjuk a hangrendszerünk megjelenését. A méreteit tekintve 18,5 cm magas és 16,5 cm az átmérője, vagyis tényleg nem túl nagy. A tömege 2,54 kg, ami viszont jó sok egy ekkora dobozkának (hengernek). A tetején lévő alumínium felület igazából egy többfunkciós kezelőszerv: jobbra-balra tekergetve a hangerőt szabályozhatjuk (nem forog körbe, egy ponton ütközik, majd elengedve szépen visszaúszik alapállapotba, elképesztően minőségi érzetet kelt), ha benyomjuk az a szünet/lejátszás indítása, ha pedig benyomva tekerjük, azzal számot tudunk léptetni.

Beoplay M5

A formatervet egyébként az a többszörös díjnyertes Cecilie Manz álmodta meg, aki már jó pár gyönyörű B&O PLAY terméket lerakott az asztalra: például a Beolit 12-t és 15-öt, a Beoplay A2-t és a Beoplay A1-et. Érdekes módon a Beoplay M5 kicsit jobban hasonlít az A6-ra, ami viszont Jakob Wagner tervezett, mondjuk ez valószínűleg leginkább a Kvadrat-borításnak köszönhető. Szerintem nagyon szép, de ez ízlés kérdése, volt itt az irodában aki bűn rondának tartotta. Én szeretem az ilyen nagyon minimál formákat, az A1-et például imádtam, és az A6-ot tartottam egy kicsit extravagánsnak.

A bemeneteket rejtve, az M5 alján találjuk meg. Nem sok minden van itt: a tápcsatlakozó, egy optikai-analóg kombinált jack-bemenet (amiről valamiért az Apple mostanában leszokott) és egy Ethernet-port. Itt van a bekapcsológomb és a beállítás mód gombja is. Ez utóbbit megnyomva tudjuk belőni a vezeték nélküli kapcsolatok, és a Beoplay M5 alapvetően ezekben remekel.

Beoplay M5

Mi az AirPlay-t állítottuk be, amit néhány másodperc alatt megtehetünk: nyomjuk meg a kis fogaskerekes gombot a hangszóró alján, lépjünk be az iPhone-unk beállításaiban a Wi-Fi menübe, itt egyből megjelenik az új szerzeményünk, és gyakorlatilag két koppintás után már fent is van a Wi-Fi hálózatunkon, használatra készen. Az Apple-féle AirPlay mellett azonban minden eddiginél több további vezeték nélküli kapcsolatot rejt az M5 doboza – valószínűleg erre utal a nevében az M-betű, amit eddig nem használt a B&O PLAY a különböző típusok megjelölésére.

Először is van a jó öreg Bluetooth, ezt azt hiszem nem kell különösebben ecsetelni. Van aztán a Bang & Olufsen saját szabványa, a BeoLink Multiroom, ami azoknak jöhet jól, akik körbe vannak véve a dán márka különböző készülékeivel – valószínűleg ők kisebbséget képviselnek az olvasók körében. Ott van a QPlay 2.0, ami főleg Kínában honos, ezért minket ez sem érdekel annyira. Sokkal inkább a Spotify Connect, ami a natív Spotify-támogatást jelenti, vagyis azt, hogy a hangrendszer közvetlenül a felhőből streameli a zenéket, így a telefonunkon közben mást is csinálhatunk (telefonálhatunk, hah!). Ez iOS-szel és Androiddal is működik, és a B&O PLAY termékei közül az A6-ban és az atomdurva A9-ben találkozhattunk vele.

Beoplay M5

Végezetül van nekünk beépített Google Castunk is, ami újdonságnak számít a B&O PLAY világában, bár szoftverfrissítéssel az A6-ot és az A9-et is felkészíthetjük a technológiára. Itt tulajdonképpen egy Wi-Fin keresztül működő, az AirPlay-hez nagyon hasonló szabványról van szó, ami kicsit a Spotify Connect egyes elemeit is magában foglalja, például a felhőből történő közvetlen streamelést. Ugyanúgy „szikronba hozhatunk” több, a szabvánnyal kompatibilis hangrendszert mint az AirPlay esetében (igaz, ott kizárólag asztali iTunesból). Így például ugyanaz a zene szólhat tökéletes szinkronban a lakás három különböző helyiségeben egy A9-ről, egy A6-ról és egy M5-ről – csak győzze a pénztárcánk.

Na, ha már sikerült összepárosítanunk a hat különböző vezeték nélküli szabvány valamelyikével, akkor hallgassunk valami zenét! A hangok megszólaltatásában összesen 5 hangszóró segédkezik: van egy 13 centis mélynyomónk a henger alján, egy 4 centis középsugárzónk az elején a szövet mögött, és felül körben összesen három darab 2 centis magassugárzónk. Az elrendezésnek köszönhetően a Beoplay M5 is rendelkezik a B&P PLAY True360 hangzásával, ami elméletben azt jelenti, bárhol is állunk, tökéletes élményben lesz részünk – a gyakorlatban azért még mindig szemből szól a legszebben.

Beoplay M5

Az, hogy mi szól szépen, elég szubjektív, de azért megpróbálom leírni, hogy szerintem milyen. Mindig is szerettem a B&O PLAY termékek hangzásvilágát, a Beoplay A8-at egyszerűen imádom, de például a Beoplay H6 is nagy kedvencem, ha fejhallgatóról van szó. Az utóbbi időben viszont mintha a dánok is felülnének arra a divathullámra, miszerint a minél több („b*szós”) mély a jó. Ami azt illeti, valószínűleg tényleg ezzel lehet eladni a hangrendszereket a legszélesebb közönségnek, de én jobban szívleltem a B&O kiegyensúlyozottabb hangzásvilágát.

Nos, az M5 már az új szelek szerint szól, vagyis nagyon sok a mély, de szerencsére a magasak sem vesznek el, a közép nekem kicsit erőtlennek tűnt. Annyira sok egyébként, hogy az irodában az asztalra letéve ez már a kárára vált, mivel egyrészt elég idegesítő egy folyamatosan rezgő asztalon dolgozni, másrészt minden rezonált az asztalon magasabb hangerőnél, ami szintén nem pozitívum. A hangerővel nem lesz gond, egy közepes méretű szobát is simán megtölt a hangjával. Biztos lesz aki imádni fogja, de mint mondtam, a hangzás sok szempontból szubjektív.

Beoplay M5

Szerencsére azonban, mint oly sok másik B&O PLAY modell esetében, itt is segítségül hívhatjuk a gyári Beoplay alkalmazást, amivel testre szabhatjuk a készülékünk hangképét. A ToneTouch funkció a végleges verzióból valamiért hiányzik, beállíthatjuk azonban a pozícióját az eszköznek – szabadon áll, fal mellett van vagy egy sarokban tartjuk.

Így egyébként elég jól testre lehet szabni a Beoplay M5-öt, a pozícióválasztás elsősorban a mély hangokra van hatással, a sarok állással tolja ki magából a legkevesebb, míg a szabadon álló elrendezéssel a legtöbb basszust. Sajnos nem teljes egészében a ToneTouch funkciókat kapjuk meg, de azért érezhető a különbség az egyes beállítások között.

Beoplay M5

Összegezve az eddigieket, a B&O PLAY megint egy nagyszerű hangrendszert tett re az asztalra. A dizájn ismét jól sikerült, a hangminőségre sem lehet panasz, ekkora méretben kifejezetten nagyot szól – a ToneTouchnak köszönhetően pedig teljesen testre szabhatjuk –, ha negatívumot kéne keresnem, akkor tulajdonképpen csak az árat tudnám mondani. 189 900 Ft nem kevés, főleg hogy akár márkán belül a Beolit 15 felé is kacsintgathatunk, ami most jó 35%-kal olcsóbb az M5-nél és van beépített akkumulátora is, igaz, ott le kell mondanunk a rengeteg vezeték nélküli csatlakozási módról, illetve nincs ekkora teljesítménye. Nem lennék meglepve, ha a Beoplay M5 egy egészen új termékcsalád előfutára lenne, és a márka a jövőben különösen nagy hangsúlyt fektetne a multiroom megoldásokra és a vezeték nélküli technológiára. Egyedül az ára miatt nem instant get, de hát mikor volt olcsó egy B&O PLAY termék?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!