imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Hangszórók nyárra


Nyakunkon a nyár és a jó idő, amit érdemes kihasználni, és minél több időt eltölteni a szabadban. Ha sütögetnénk a kertben, esetleg olyan szerencsések vagyunk, hogy egy medence mellett lógathatjuk a lábunkat, néha bizony jól jön valamilyen hangszóró, hogy fokozhassuk a hangulatot – főleg ha valamilyen bulit tartunk. Három lehetséges jelöltet is teszteltünk: a JBL Charge 3-at, a Harman Kardon Go + Play-t és a JBL Clip 2-t!

Mindhárom jelöltünk közös vonása, hogy a HARMAN gyártja őket, és mindhárom beépített akkumulátorral rendelkezik, így roppant praktikusak, ha szabadtéren szeretnénk használni őket. A többi tulajdonságuk azonban meglehetősen eltérő, ezért nézzük is meg őket szép sorban, a legkisebbtől haladva a legnagyobb felé!

JBL Clip 2

A JBL-féle Clip mindig is arról szólt, hogy a lehető legkompaktabb méretbe passzírozzák bele az elérhető legjobb hangzást. Nincs ez másképp a Clip 2 esetében sem. Az aprócska, nagyjából 10 cm átmérőjű kör alakú hangszórón találunk egy fémből készült karabinert is, melynek segítségével felakaszthatjuk valahova, vagy akár a táskánkra is könnyedén felerősíthetjük, ha éppen nem az asztalon lenne. A ház kellemes tapintású műanyagból készült, az elején szövetborítás található. Nálunk elég feltűnő piros színben járt, de kapható belőle fekete, kék, türkiz és szürke is. A karabiner gyártásával nem akartak sokat vacakolni, ez minden esetben piros.
JBL Clip 2
Belül egy 40 mm átmérőjű hangszórót találhatunk, amit legfeljebb 3 W teljesítménnyel  szólaltathatunk meg. A JBL Clip 2 egyik oldalán a hangerőszabályozó-gombokat és egy telefon ikonnal jelzett gombot vehetünk észre, a másik oldalon a töltőcsatlakozót (Micro USB) fogja közre a bekapcsológomb és a Bluetooth-gomb. Ebből az is kiderülhet, hogy a készülék nem csak hogy vezeték nélkül kapcsolódhat mondjuk a telefonunkhoz, de a beépített mikrofonnal kihangosítónak is használhatjuk. Ha a vezetékben bízunk, akkor alulról előszedhetünk egy beépített jack-kábelt is – ez elég vékonyka, és mivel nem húzható ki a hangszóróból, érdemes vigyázni rá, mert nem cserélhetjük.

JBL Clip 2

Kapcsoljuk be! Először is egy bekapcsolóhangot hallunk, ami engem valamiért roppantul idegesített, túl hosszú, túl hangos, kikapcsolni vagy lehalkítani nem lehet. Ha ezen túltettük magunkat, akkor a megszokott módon pillanatok alatt párosíthatjuk bármilyen Bluetooth-kompatibilis eszközhöz, és már hallgathatjuk is a zenét. Nagy csodákat nem érdemes várni az aprócska hangszórótól, viszont meglepően jól és nagyot szól a méretéhez képest. Egészen sok mélyet hallhatunk, a közepek és magasok nem különülnek el túlzottan, nagyobb hangerőn pedig eléggé torzít is, de bármilyen telefonnál nagyságrendekkel jobban szól, miközben méretében egészen picike.

JBL Clip 2

További extra szolgáltatásokat is tartogat számunkra a JBL Clip 2: először is, IPX7 minősítéssel rendelkezik, ami azt jelenti hogy vízálló – legalábbis legfeljebb 30 percig 1 méteres mélységben. Ide azonban csak erőszakkal tudjuk lenyomni, ugyanis lebeg a vízen, tehát ha a medencébe vagy kádba a sárga műanyagkacsák mellé egy hangszórót is bedobnánk, ezzel nyugodt szívvel megtehetjük. A másik extra Wireless Daisy Chain névre hallgat, és azt jelenti, hogy vezeték nélül összepárosíthatunk két Clip 2-t, így növelve a teljesítményt.

JBL Clip 2

Az akkumulátor a gyártó szerint 8 órát bír, ezt közepes hangerőn valószínűleg ki is tudjuk hozni belőle. A Bluetooth kapcsolat olyan 10 méterig gond nélkül működik, szóval a telefont biztos távolságra tudhatjuk a medencétől. Végeredményben a JBL Clip 2 elég meggyőző, sőt meglepő teljesítményt és minőséget ad a méretéhez és árához képest: 16 900 Ft-ért juthatunk hozzá a kis karabineres hangszóróhoz.

JBL Charge 3

Következő tesztalanyunk a JBL Charge 3, amit tulajdonképpen a JBL Clip 2 nagy testvérének is felfoghatunk. Ebből szintén a piros járt nálunk, de ugyanúgy fekete, kék, türkiz és szürke színekben is elérhető. Külsejét a Clip 2-höz hasonló szövetborítás határozza meg, megbolondítva egy kis áttetsző puha tapintású műanyaggal az oldalain és a talpánál – az egész igazából egy kb. 20 cm hosszúságú henger. A műanyagon kívül az oldalain feltűnhet a 2 db 50 mm-es hangszóró is, ezekből, és a 800 grammos tömegből már sejthetjük, hogy itt komolyabb versenyzővel lesz dolgunk.

JBL Charge 3

A hátulján egy zárható ajtócska mögött találjuk a jack-bemenetet, a töltő Micro USB csatlakozóját és egy normál méretű USB-t is. Bizony, a JBL Charge 3-at külső akkumulátornak is használhatjuk, ebben az esetben akár 6000 mAh-nyi töltést képes adni okostelefonunknak vagy táblagépünknek – ez utóbbinál a 2 amperes áramerősségnek köszönhető megfelelő sebességgel tölthetjük az eszközünket. Persze mindez az akkumulátoridő rovására mehet, bár a gyártó 20 órát ad meg referenciának. Hogy ez mennyire valós, nehéz megmondani, ugyanis a Charge 3 még egyszer sem merült le amióta nálunk van, ami mindenképp jó jel.

JBL-Charge-3-2

A tetején a hangerőszabályozó-gombok mellett egy szünet/lejátszás gombot, a Bluetooth gombját, a bekapcsológombot, valamit egy fura ikonnal jelölt gombot találunk – ez utóbbiról picit később. Ha bekapcsoljuk a JBL Charge 3-at, ugyanazt a hangot halljuk mint a kistestvér esetén, csak még hangosabban. A Bluetooth-párosítás után indulhat is a buli, amiben elég jól teljesít a nagyobbik JBL. A mélyekkel nincs semmi gond, van benne erő, főleg a méretéhez képest, a magasak nekem kicsit bántóak és torzak voltak, de összességében le a kalappal a JBL mérnökei előtt, sikerült elég jó kültéri hangszórót összedobniuk. A hangerővel nem lesz gond (2×20 W a teljesítmény), szabadtéren is jól hallható, bár a kakaót ráadva azért észrevehető a torzítás.

JBL Charge 3

A Bluetooth-kapcsolat nálunk 10-15 méterig hibátlan volt kint, efölött elkezdett szakadozni, bár néha 20 méterről is tökéletesen működött – de hát ilyen a vezeték nélküli világ. Na és mi a helyzet, ha egy kedves ismerősünk túl sok rozéfröccsöt fogyasztott, és véletlenül nagy ívben a medence közepére rúgja a Charge 3-at? Semmi para, ugyanis ez is IPX7 minősítéssel rendelkezik, vagyis vízálló. Apró, de annál szimpatikusabb figyelmesség a tervezők részéről, hogy nem csak lebeg a vízen, de minden esetben a gombokkal felfelé áll meg, vagyis könnyedén kezelhető marad.

JBL Charge 3

Térjünk vissza egy pillanatra a korábban említett, két háromszögre hasonlító ikonnal jelzett gombra. Ez a JBL Connect, amivel több, a szolgáltatást támogató JBL-hangszórót fűzhetünk össze, ezzel igen komoly teljesítményt elérve, valamint amíg a Bluetooth-kapcsolat kitart, nagyobb távolságokban, vagy több helyiségben is egyszerre szólhat ugyanaz a zene. Ez azonban sajnos nem működik a Clip 2-ben található Wireless Daisy Chain funkcióval, sem a következőkben tárgyalt Go + Play-ben lévő Harman Kardon Wireless Dual Sounddal. Ami kicsit csalódás, hiszen ugyanazon gyártóról beszélünk.

JBL Charge 3

Ha összegezni kéne, azt mondanám, a JBL Charge 3 az egyik legjobb választás ebben az árkategóriában, ha hordozható hangszórót keresünk (és nem ijedünk meg a dizájntól). A hangminőség és hangerő a JBL-től megszokott módon több mint rendben van, és az 59 900 Ft-os ár mellé olyan extrákat is kapunk, mint a telefonunk töltésére is használható beépített akkumulátor, vagy a JBL Connect szolgáltatás. Szóval ha feldobnád a nyarad valami ilyesmivel, akkor szerintem jó helyen keresgélsz.

Harman Kardon Go + Play

El is érkeztünk mai utolsó, egyben legkomolyabb tesztalanyunkhoz. A HARMAN csoporton belül egyértelműen más kategóriát képviselnek a Harman Kardon címkével rendelkező termékek, mint a JBL. A Go + Play név régóta ismerős lehet, idén lesz ugyanis tízéves ez a termékcsalád. A legújabb tagja kicsit kisebb az elődeinél (a cikkszámában még a „MINI” is szerepel), de ez ne tévesszen meg senkit: igencsak meggyőző teljesítményt nyújt.

Harman Kardon Go + Play

A Harman Kardon Go + Play formaterve sokkal letisztultabb, mint az előző két JBL hangszóróé. Felülről nézve egy elnyújtott ovális forma, szemből egy íves csík. A tetején továbbra is megtalálható a már-már védjegynek számító fém fogantyú, az oldalát kellemes tapintású szövet borítja, a teteje puha gumiborítást kapott. Fekete és fehér színben választhatjuk. Hátul egy ajtócska mögött van egy USB-port (erről tölthetjük max. 2,1 amperrel, vagy lejátszás közben 0,5 amperrel a telefonunkat), egy szervizport, egy AUX-kimenet és a töltő csatlakozója. A gumis részen a szokásos gombok mellett öt apró fehér LED is van középen, ezek az akkumulátor töltöttségét mutatják – ez legfeljebb 8 óra folyamatos lejátszást tesz lehetővé, viszont az időtartam nagyban függ a hangerőtől.

Harman Kardon Go + Play

A szövetborítás alatt két 90 mm-es mélynyomó és két 20 mm közép/magassugárzó bújik meg, ezek a gyártó szerint összesen 100 W teljesítményre képesek. Figyelem, az előzőekkel ellentétben a Go + Play nem vízálló, de még csak nem is cseppálló, úgyhogy vizes helytől kicsit odébb célszerű beüzemelni. Ha bekapcsoljuk itt is egy dallammal találkozunk, ami a korábbiaknál is hangosabb, viszont sokkal kellemesebb, mint a két JBL esetében. Nosza, párosítsuk össze Bluetooth-on keresztül az iPhone-unkkal, és induljon a zenehallgatás!

Harman Kardon Go + Play

A Harman Kardon Go + Play-től pont azt vártam, amit tud: a jól megszokott Harman Kardon minőséget. A hangja nagyon rendben van, szép mélyek, jó közepek és magasak, kicsit az alja talán túl sok, de ez leginkább ízlés kérdése. A teljesítményének köszönhetően a hangerővel sem lesz gond, még kültéren sem, egy közepes méretű szobát pedig tökéletesen megtölt a hangjával. Nem is nagyon tudok belekötni ebben az árkategóriában, egyszerűen szuper. Sőt, továbbmegyek – és ez most hatalmas „árulás” a részemről –, sokkal jobban megéri, mint a B&O PLAY Beolit 15. Még úgy is, hogy ez utóbbi most akciós, ha pedig a két termék listaárát nézem, ár-érték arányban bizony a Harman Kardon Go + Play az egyértelmű győztes. Ennyiért jobbat nem nagyon tudok.

JBL Clip 2, JBL Charge 3, Harman Kardon Go + Play

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!