imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hanyagolják a fejlesztők az Apple Watch-ot


Most már több mint egy éve kezdte el árusítani az Apple az Apple Watch-ot – ráadásul a cégtől szokatlan módon már az eszköz megjelenése előtt elkezdhetett alkalmazásokat készíteni rá a fejlesztők széles köre. Eleinte özönlöttek is a platformra, mostanra azonban úgy tűnik, alábbhagyott a lelkesedés.

A Realm nevű cég alkalmazásstatisztikákkal foglalkozik, adatbázisukat nagyjából 100 ezer fejlesztő használja, akiknek az alkalmazásait összesen több mint egymilliárdszor  töltötték le – elég sok adattal rendelkeznek tehát. Állításuk szerint a WatchKit megjelenése után a fejlesztők gyorsan lecsaptak az új platformra, és meglehetősen sok Apple Watch alkalmazást készítettek.

Mostanra azonban teljesen megfordult a helyzet, a legtöbben maradtak csupán az iOS-nél, illetve a tvOS felé fordították a figyelmüket. Tim Anglade, a Realm egyik alelnöke elmondta:

Az iOS appokhoz képest nagyon kevés új Apple Watch appal találkozunk hetente. Minden 1000 új iOS alkalmazásra nagyjából 10 tvOS app jut, és talán egy Apple Watch app.

Apple Watch

Anglade szerint most a tvOS nagyon népszerű, igazi „aranylázban” égnek a fejlesztők, próbálnak minél nagyobb piaci részesedést szerezni az egyes alkalmazásaiknak addig, amíg még friss a platform. A negyedik generációs Apple TV-vel megjelenő tvOS-t tavaly szeptemberben jelentette be az Apple, vagyis az új operációs rendszer, és a hozzá tartozó App Store még nincs egy éves.

A Realm alelnöke az Apple Watch appok terén tapasztalható visszaesést a korlátozott lehetőségekkel magyarázza, miszerint az órához mindenképp kell egy iPhone is. ez részben igaz lehet, azonban holnaptól már csak natív alkalmazásokat lehet feltölteni az App Store-ba, melyek – az első megoldásokkal ellentétben – közvetlenül az Apple Watch hardverán futnak, és hozzáférnek az olyan speciális hardverelemekhez is, mint például a digitális korona, vagy a pulzusmérő. Ilyen appokat egyébként már hónapok óta készíthetnek a fejlesztők.

Az AppleInsider fórumán egy fejlesztő kicsit más indokkal magyarázza, hogy miért távolodott el a platformtól:

Fejlesztőként azért veszítettem el az érdeklődésemet, mert a fejlesztéshez storyboardokat és automatikus elrendezést kell használni, így elvész a szabadság és a rugalmasság a felhasználói felület tervezésekor. Szerintem a storyboardok és az automata elrendezés intenzív használata okozza azt is, hogy lassúak az appok az órán. Ez túl erőforrás-igényes egy ilyen kis teljesítményű eszközhöz.

Forrás: Business Insider via AppleInsider.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!