imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Haptic Touch az új 3D Touch? Majdnem.


Most, hogy az Apple kihagyta a 3D Touch funkciót az iPhone XR-ből, eljött az ideje egy másik megoldásnak. Ami igazából nem is új…

Tudjuk jól, hogy az Apple mindig is erős volt a hangzatos marketingelnevezések kitalálásában. Éppen ezért talán nem annyira meglepő, ha azt mondom, hogy a címben említett szuper-ultra-menőnek hangzó „új funkció“ valójában a hosszan nyomás évtizedes intézményének barokkos megnevezése.

Igen, ha mostanában összefuttok a Haptic Touch kifejezéssel ne kezdjetek el ájuldozni, mert tulajdonképpen semmi újról nincs szó. A 3D Touch hiánya által keletkezett űrt valahogy be kellett tölteni és erre kiváló lehetőségnek bizonyult a hosszan nyomás gesztusának meghevítése. A csavar, hogy az ujjtorna sikerességét a Taptic Engine kellemes rezgése fogja jelezni, tehát végülis azért mégiscsak fejlesztettek a dolgon egy kicsit.

Teszem hozzá egyébként, hogy az Apple féle haptikus jelzés minőségét senkinek nem sikerült még megközelíteni az iparban, szóval joggal büszkék rá, épp csak a díszes elnevezés túlzás egy kicsit. Mindenesetre mostantól ez lesz, és igazából nagyon nincs is miért szomorkodni, a legfontosabb 3D gesztusokat tökéletesen kiváltja. Tudunk Zárolt képernyőről lámpát kapcsolni, billentyűzettel kurzort mozgatni, mi kell még?

Ahogy az a korai iPhone XR tesztekből kiderült, még azért nem mindenhol valósították meg a funkciót. Ennek részben az az oka, hogy csak azoknál a helyeknél lehet hozzá új működéseket rendelni, amik nincsenek még lefoglalva hosszan nyomásra. Például hiába nyomjuk majd hosszan az ikonokat, semmilyen gyors menüt nem lehet így előcsalogatni, hiszen ez a gesztus már foglalt az alkalmazások törlésére és rendezgetésére.

A másik ok, hogy egész egyszerűen nem igaz a képlet, hogy ahol jó volt a 3D Touch, ott jó lesz a Haptic Touch is. Felhasználói élmény szempontjából nem ugyanaz a kettő. Ahogy azt a The Verge-nek elárulta az Apple, noha egyelőre még meglehetősen limitált a funkció használati lehetőségeinek köre, a jövőben folyamatosan bővítik majd ezt, csak idő kell nekik, hogy alaposan leteszteljék.

Kérdés mondjuk számomra, hogy a felhasználók nem a nulladik perctől tanulják meg, hogy hol és mit lehet Haptic Touch-csal nyomni, akkor mennyire fogják elsajátítani a menet közben befutó új gesztuslehetőségeket.

Egy szó mint száz, búcsút inthetünk a 3D Touch-nak, de cserébe kapunk alternatívát. Ami majdnem képes lesz kiváltani. De csak majdnem…

Forrás: MacRumors

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!