imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Indul a harc CarPlay és Android Auto fronton


Hamarosan érkeznek a CarPlay és az Android Auto rendszerekkel felszerelt autók. Megnéztük, hogy a különböző autógyárak melyik megoldást támogatják.

Az Apple már tavaly bejelentette a CarPlay rendszerét, a Google pedig a múlt héten tette közzé az Android Auto fejlesztését. Mindkét rendszer nagyon hasonló. Ha csatlakoztatjuk USB-n az autónkhoz a telefonunkat, az autó érintőképernyőjén irányíthatjuk az alkalmazásainkat. Elérjük a telefonkönyvet, az sms-einket, zenéket, vagy akár használhatjuk navigációra a telefonunkon lévő térkép alkalmazást.

Természetesen a harc itt is beindult az Apple és a Google közt, nyilván mindkét cég igyekszik exkluzív szerződéseket kötni az autógyártókkal, hogy ha lehet, akkor kizárólag az ő rendszerűket támogassák az autókban.

Ezek a márkák jelentették be eddig, hogy kizárólag az Apple CarPlay-t használják majd:
BMW, Citroen, Ferrari, Jaguar – Land Rover, Mercedes-Benz, Peugeot, Toyota

Ezek a gyártók pedig az Android Auto mellett kötelezték el magukat:
Abarth, Acura, Alfa Romeo, Bentley, Chrysler, Dodge, Fiat, Infiniti, Jeep, Maserati, Mazda, RAM, Renault, Skoda, Volkswagen

Pár autógyártó, mindkét rendszer támogatását bejelentette, így például az Audi is a múlt héten jelentette be, hogy az Android Autót, és a CarPlayt is támogatni fogja:
Audi, Chevrolet, Ford, Honda, Hyundai, Kia, Mitsubishi, Nissan, Opel, Subaru, Suzuki, Volvo

 

Android Apple

 

Nagyon remélem, hogy a jövőben ha új autót vásárolunk, nem kell azon aggódni, hogy vajon támogatja-e az autó a telefonunkat. Természetesen az Apple-nek és a Google-nek is az az érdeke, hogy kizárólagos szerződéseik legyenek az autógyártó cégekkel, de azt gondolom, hogy a vásárlóknak az lenne a legjobb, ha nem kéne ezzel foglalkozniuk, és új autó vásárlásakor biztosak lehetnének benne, hogy a kiválasztott autó támogatja a meglévő telefonját.

Személy szerint a BMW-t preferálom, mindig is BMW-im voltak. Esetemben épp szerencsés, hogy a BMW támogatja a CarPlay-t, de mit szóljon az a BMW fanatikus, aki mondjuk HTC készüléket használ a MacBook Prója mellett, de az új BMW-je nem támogatja a HTC telefonját.

Képzeljük csak el, ha valaki megveszi a Mazdáját, majd valamiért lecseréli az Androidos telefonját egy iPhone-ra, és többé nem tudja összekötni az autóval a telefonját, de ugyanez persze fordítva is előfordulhat egy Mercivel is és egy iOS-ről Android váltással is. Kicsit olyan érzésem van, hogy a nyúl viszi a puskát, és mind az Apple mind a Google csőbe húzzák az autógyártókat. Épp elég nehéz döntés egy új autó vásárlása, nem kellene még a telefonok kompatibilitásával is nehezíteni a vásárlók dolgát.

Nektek mi a véleményetek?

 

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!