imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Harmadik helyre jött fel az Apple a Fortune 500 listán


Idén 62. alkalommal jelent meg a Fortune 500 lista, mely a bevételeik alapján rangsorolt 500 legnagyobb amerikai céget tartalmazza. Ők adják az Egyesült Államok GDP-jének kétharmadát, 12 ezermilliárd dollár bevételt és 840 milliárd dollár profitot termeltek tavaly. Világszerte közvetlenül 27,9 millió embernek adnak munkát.

Az Apple 22 éve tagja a listának, tavaly és tavalyelőtt az ötödik helyen tanyáztak, de most sikerült két helyet javítani, így a cég történetében először felkerültek a képzeletbeli dobogóra. Az első helyen továbbra is a Walmart áll, a második pedig az Exxon Mobil, ők egyébként az elmúlt 20 évben gyakorlatilag folyamatosan ezen a két helyen váltogatták egymást. Az Apple a tavalyi 233,7 milliárd dolláros bevételével Warren Buffet cégét, a Berkshire Hathaway-t előzte meg, ők 2015-ben 210,8 milliárd dollár bevételt termeltek.

Fortune 500 cégek területi eloszlása az Egyesült Államokon belül és bevételeik. | Forrás: Fortune
Fortune 500 cégek területi eloszlása az Egyesült Államokon belül és bevételeik. | Forrás: Fortune

A Fortune az Apple jellemzésében viszonylag borúlátó, bár kitérnek rá, hogy még mindig az Apple a világ legjövedelmezőbb nyilvános cége (a tavalyi eredményük 53,4 milliárd dollár, vagyis közel 14 600 milliárd forint volt):

Több mint egy évtizednyi stabil növekedés után, melyet először az iPod, majd a még népszerűbb iPhone táplált, úgy tűnik, az Apple végül falnak ütközött. Ugyan még mindig ez a világ legjövedelmezőbb nyilvános cége, az iPhone 6s és 6s Plus eladások éppen csak felülmúlták az elődjeikét 2015 végén, az iPad eladások pedig egész évben tovább csökkentek. A 2015 áprilisában megjelent Apple Watch vegyes fogadtatást és mérsékelt eladásokat produkált.

Apple Fortune 500

Érdekes a Fortune részéről Apple Watch mérsékelt eladásait említeni, hiszen ugyan valóban nem fogy annyi az órából, mint mondjuk egy iPhone-ból, kategóriájában még így is hatalmas előnnyel piacvezető a különböző elemzőcégek adatai alapján. Kiemelik, hogy a kínai növekedés lassult, a jövőben a cég Indiában bízhat, valamint hogy nagy figyelmet kap majd a következő iPhone frissítés, és az ebből származó eladások.

Az Apple Fortune 500 helyezései az elmúlt 10 évben. | Forrás: Fortune
Az Apple Fortune 500 helyezései az elmúlt 10 évben. | Forrás: Fortune

A Fortune még a Project Titant, vagyis az Apple állítólagos autós terveit is megemlíti, mint ami néhány év múlva ismét a csúcsra juttathatja az Apple-t. Hogy milyen csúcsra, amikor most érték el történetük legjobb Fortune 500 eredményét (28%-os bevételnövekedés), valamint a legmagasabb profitot (35%-os növekedés), arra nem térnek ki.

Az első tíz helyre az alábbi cégek kerültek a legújabb Fortune 500 listán (zárójelben a bevételek):

1. Walmart (482,1 milliárd $)
2. Exxon Mobil (246,2 milliárd $)
3. Apple (233,7 milliárd $)
4. Berkshire Hathaway (210,8 milliárd $)
5. McKesson (181,2 milliárd $)
6. UnitedHealth Group (157,1 milliárd $)
7. CVS Health (153,3 milliárd $)
8. General Motors (152,4 milliárd $)
9. Ford Motor (149,6 milliárd $)
10. AT&T (146,8 milliárd $)

Forrás: Fortune.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!